Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Αιώνες ερημιάς


Μην μείνει κανείς με την εντύπωση ότι η Καρδιανή έχει μόνο ρακί, καφέ, μουσική νερού και λόγια του αέρα. Ο παπα-Αντώνης μου έδειξε το «παπαδ’κό» (από μόνο του σημαντικού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος). Άνοιξε συρτάρια και χρονοντούλαπα και έβγαλε βιβλία, χαρτιά, χάρτες, φυλλάδια… ζαλίστηκα.

Να βρείτε το βιβλίο του π. Μάρκου Φώσκολου «Η Ιστορία του Χωριού της Καρδιανής» (με τη φροντίδα της Αδελφότητας Τηνίων Καρδιανιωτών, Έκδοση 2η Αθήνα 1989). Έχει μέσα πληροφορίες για νεολιθικούς πέλεκεις, οψιδιανό (όχι από τη Μήλο, αλλά «πράσινο με ραβδώσεις παρόμοιο μ’ εκείνον των Δωδεκανήσων» (σελ.14), τάφους από ορθογώνιες πέτρες μπηγμένες παραλλήλως και καθέτως μέσα στο παρθένο χώμα, σκύφους, κεχριμπάρι…«Αιώνες ερημιάς» (σ.18), εκστρατεία κατά του αυτοκράτορα (!) το 727 μΧ., και ερήμωση «επειδή η περιοχή δεν ήταν ενδεδειγμένη για κατοίκηση, τη στιγμή που αποτελούσε στόχο σε οποιοδήποτε πειρατικό πλοίο περνούσε» (σ.20).

Έχω μια υποψία που πήγαν οι Καρδιανιώτες μετά το 727 μΧ. Μπορεί να το έχει γράψει κάπου ο παπα-Μάρκος, αλλά εμένα μου το έχει πει ο παπα-Αντώνης και είναι άλλη ιστορία…

Η Τήνος έχει δύσκολο παρελθόν. Στους αιώνες ερημιάς, η Τήνος δεν είχε πολύ πληθυσμό, είτε από επιδημίες ή συνεχιζόμενες επιδρομές ή μετανάστευση.

Ο δικέφαλος με ημερομηνία 1777 είναι από την βρύση, που τρέχει κάτω από την καμάρα, με το νερό που πηγάζει στα θεμέλια της Κιουράς Καρδιανής. Η εκκλησία φαίνεται να είναι πριν από το 1650. Το εργαστήριο ραδιοχρονολόγησης στον Δημόκριτο είπε ότι η εικόνα είναι «1506-1598 μ.Χ. (80%)»

Δεν υπάρχουν σχόλια: