Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Τα Μυστικά του Βάλτου (1)

Δεν άντεξα στον πειρασμό, μετά την ατελέσφορη αναζήτηση ευγενών και ηρωικών προγόνων, μπήκα σε άλλη ρότα:.

«Ήταν ένα κράμα όλων των βαλκανικών εθνικοτήτων τότε η Μακεδονία. Έλληνες, Βούλγαροι, Σέρβοι, Αλβανοί και Μουσουλμάνοι, ζούσαν φύρδην-μείγδην κάτω από το βαρύ ζυγό των Τούρκων. Η γλώσσα τους ήταν μακεδονίτικη, ένα κράμα και αυτή από σλαβικά και ελληνικά, ανακατωμένα με λέξεις τούρκικες. Όπως στα Βυζαντινά χρόνια, οι πληθυσμοί ήταν ανακατωμένοι τόσο, που δύσκολα χώριζες Έλληνα από Βούλγαρο – τις δύο φυλές που κυριαρχούσαν. Εθνική συνείδηση είχαν την μακεδονική μονάχα. Όταν όμως οι Βούλγαροι κήρυξαν την εκκλησιαστική τους ανεξαρτησία και αναγνωρίστηκε στην Κωνσταντινούπολη [τουρκική τότε] αρχηγός της βουλγάρικης εκκλησίας ο Έξαρχος αντί του Πατριάρχη, και όταν η σύνοδος του 1872 κήρυξε σχισματικούς τους Βούλγαρους, χωρίστηκε η Μακεδονία σε Πατριαρχικούς Έλληνες και Εξαρχικούς Βούλγαρους, χωρίστηκαν και οι συντοπίτες, οι συγχωρίτες – ακόμα και οι οικογένειες»

Η Πηνελόπη Δέλτα λέει, νομίζω, αλήθεια. Το διαίρει και βασίλευε ήταν των Τούρκων Αλλά ιστορία για γεγονότα που έγιναν πριν 100 χρόνια είναι συχνά προπαγάνδα μάλλον, παρά Ιστορία.

Από αυτά που ακούω, συμπεραίνω ότι: Οι Σκοπιανοί είναι Νοτιοσλαβικός λαός που ήρθε στην περιοχή τον 6ο μΧ αιώνα. Αυτοί οι Νοτιοσλάβοι πιστεύουν ότι απορρόφησαν Ελληνικά, Ιλλυρικά και Θρακικά στοιχεία και έγιναν αυτό που είναι. Μερικοί μελετητές τους θεωρούν μείγμα Ελλήνων, Βουλγάρων και Ρουμάνων . Η υπερισχύουσα άποψη είναι ότι είναι Σλάβοι, και ούτε οι ίδιοι σε σοβαρές στιγμές πιστεύουν ότι είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου. Η γλώσσα τους μοιάζει πολύ με τα βουλγάρικα, έχουν κοινούς ήρωες με τους Βούλγαρους και δεν χωνεύουν τον Βασίλειο Β’ Βουλγαροκτόνο.

Τα Σκόπια έχουν πολλούς Αλβανούς. Υπάρχει διεθνής ή δεν ξέρω τίνος ανησυχία ότι αν διαλυθούν τα Σκόπια, οι Αλβανοί θα γίνουν Αλβανία και οι υπόλοιποι θα γίνουν Βουλγαρία. Οι Βούλγαροι, όταν αισθάνονται «δυνατοί» σαν κράτος, δηλώνουν ότι οι Σκοπιανοί (και αυτά που δήθεν διεκδικούν οι Σκοπιανοί στην Ελλάδα) είναι Μεγάλη Βουλγαρία. ‘Όταν δεν αισθάνονται δυνατοί αφήνουν τους «Μακεδόνες» να διεκδικούν. Οι Βούλγαροι δεν αναγνωρίζουν Μακεδονική εθνότητα. Και μέχρι πρότινος όλα αυτά ήταν των Σέρβων... Και είχαμε και ένα εμφύλιο πρόσφατα…

Πολύ κουβέντα υπάρχει και για το τι θέλουν και τι δεν θέλουν οι Αμερικανοί, ή οι Ρώσοι, ή οι Γερμανοί. Βάσεις και αγωγούς, διέξοδο στη θάλασσα, ζωτικούς χώρους, αυτά ή τα άλλα συμβόλαια προμήθειας ενέργειας…

Έχουμε 4 Μεγαλοϊδεατισμούς (ελληνικό, βουλγαρικό, σερβικό, αλβανικό), τους Τούρκους, δύο ή τρεις «μεγάλες» δυνάμεις, δύο είδη χριστιανών, μουσουλμάνους, ενεργειακή κρίση… Μπρρρ…

Αν ήξερα τι μας συμφέρει θα το έγραφα. Το να εξαφανιστούν όλοι αυτοί και να μας αφήσουν ήσυχους δεν είναι ρεαλιστικό. Έχουμε σημαντικές επενδύσεις και στις δύο χώρες. Ένα είναι σίγουρο: Η κουβέντα και η γκρίνια δεν έχουν τελειώσει.

Τα Μυστικά του Βάλτου μου τα θύμισε ένα σχόλιο στο
www.antinews.gr

Η φωτογραφία είναι, των καπετάν Άγρα, του Κάλα και του Νικηφόρου, από τον Μακεδονικό Αγώνα, Douglas Daikin, Εκδοτική Αθηνών σελ. 128.

Δεν υπάρχουν σχόλια: