Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Μαρίνα

Μιλάμε για επίσημη μαρίνα, με άδεια ΕΟΤ, προδιαγραφές κλπ; για καταφύγιο «αλιευτικών» σκαφών; ή για άτυπη μαρίνα να δένουν τα σκάφη, να τρώνε κανένα λαδερό, κλπ. Διαφορετικά πράγματα.

Μια έστω άτυπη μαρίνα, θέλει χώρο, βάθος τουλάχιστον 2, κατά προτίμηση 3 μέτρα, δέστρες, παροχή νερού, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο με ADSL ή, προτιμότερο, ασύρματο internet. Σε πολιτισμένες χώρες έχει και wastewater service (το είπα αγγλικά γιατί είναι πιο εύηχο από «εκκενώσεις βόθρων»). Στην Ελλάδα πάμε au naturel. Ά μην ξεχάσω, χρειάζεται ΚΑΘΑΡΟ δημόσιο WC, αν είχε και μέρος για ντους θα ήταν ωραία.

Καλό είναι να υπάρχει τροφοδοσία πετρελαίου (έχουμε), ηλεκτρολόγος, μηχανικός (έχουμε) και πανάς (είχαμε έναν πολύ καλό…). Επίσης μαγαζιά με ναυτιλιακά αναλώσιμα. Χρειάζονται καλά εστιατόρια, καλή νυκτερινή ζωή, ησυχία όμως κοντά στην μαρίνα γιατί οι άνθρωποι αυτοί κοιμούνται μέσα. Η μαρίνα πρέπει να είναι σε ωραίο μέρος. Το Βουρκάρι, στη Τζιά, είναι ωραίο. Το αρχαίο λιμάνι στο Σταυρό είναι ωραίο.

Κυρίως η μαρίνα θέλει προσβασιμότητα. Το λιμάνι της Τήνου, στην όποια εκδοχή του έχει δύσκολη προσβασιμότητα με τοπικό βοριά πάνω από 8 μποφόρ και επικίνδυνη πάνω από 9. Με αντίστοιχο νοτιά θέλει υψηλή τέχνη για να μείνεις μέσα χωρίς να σκοτωθείς (δείτε πως δένουν τα καΐκια και το Μαρία Π, όταν έχει νοτιά…). Αυτό κάνει την μαρίνα στην Τήνο λίγο προβληματική.

Με ρώτησε ένας καλός φίλος «πως βγαίνουν λεφτά από μία μαρίνα»; «Δύσκολα » είναι η απάντηση, Λεφτά βγαίνουν από την εργολαβία κατασκευής και από την αξία της γειτονικής γης. Αγοράζεις φτηνά, πριν την μαρίνα και πουλάς ακριβά, μετά.

10 σχόλια:

venthesikymi είπε...

akomi den ton idame yanni ton evgalame...mia kouventa akouses kai to edeses. Ti se noiazei?

Ανώνυμος είπε...

Η ποιότητα των υπηρεσιών στην Τήνο είναι μάλλον στον Ελληνικό μέσο όρο.

Μια μαρίνα θα μπορούσε να ήταν καταλύτης για αναβάθμιση πολλών υπηρεσιών στην Χώρα και θα μπορούσε να αναδείξει τις ομορφιές του νησιού σε κοινό ευρύτερο από το σημερινό. Αυτό άν υπάρξει αναβάθμιση κι αν καταλάβουμε ότι το μυστικό είναι η ποιότητα.

Αν η μαρίνα είναι μπετά για να μαζέψουμε κορόιδα τότε καλύτερα να μη γίνει

Ανώνυμος είπε...

θυμάσαι που η "Κασσάνδρα" προφήτευε; Άρχισε νωρίτερα. Μια φλοτίλλα ανατολικοί. Μια χαρά άνθρωποι. Εύκολοι και με λεφτά.

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους WiFi και ADSL!

zavodiniakia είπε...

Μια οργανωμένη μαρίνα αφήνει χρήματα σε αυτούς που τις λειτουργούν και για ένα τουριστικό νησί χρειάζεται. Αν βέβαια καταλήξει να δίνει μίζες σε operators για να φέρνουν γκρουπς, τότε αλλάζει.

Δεν είναι χωρίς προβλήματα. Δείτε τον Άλιμο: το νερό μυρίζει αποχέτευση, συχνά έχει λίγο πετρέλαιο στην επιφάνεια, δε λέω τίποτα για τον βυθό, οι υποβρύχιες μπογιές, ακόμα και οι οικολογικές δεν αφήνουν τίποτα. Η Τήνος δεν θα έχει 1000 σκάφη, θα έχει 10, 20.

Ανώνυμος είπε...

οι operators θα επιβάλουν κάποια ποιότητα

Ανώνυμος είπε...

με νοτιά σωριαζει καιρο μέσα και δεν μπορουν να σταθούν σκαφάκια όπως σε μια μαρίνα. Με δυνατό γαρμπή θα γελάνε οι στεριανοί και θα κλαίνε οι άλλοι!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΘΑΡΟ WC στη Χώρα; Θυμάσαι το παλιό που γκρέμισαν; Έτσι θα είναι! Δες το tinosnews...To WC είναι ο χώρος αναμονής των επιβατών.

αμμοδύτης είπε...

Παιδιά μια κουβέντα άκουσα...Δεν μου είπε κανένας αρμόδιος ότι θα γίνει μαρίνα.

Ανώνυμος είπε...

καθαρές δημόσιες τουαλέττες στην Τήνο; Χα χα χα χα χα χα χα!!! Καλό!! Ίσως πίσω από κανένα φρύγανο από Τριπόταμο και πάνω.