Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Τοξικές πισίνες

του Ron Walkey

Τι κοινό έχουν τα παγάκια για τους Εσκιμώους και οι πισίνες στην Τήνο;

Η Τήνος έχει μεγάλη ποικιλία παραλιών, κάτι για όλα τα γούστα. Χρώματα, αέρας, θέα μακρινών νησιών… αλλάζει από παραλία σε παραλία, αλλάζει με τις εποχές και με την ώρα της ημέρας.

Τι το θέλετε το χλωριωμένο νερό, με το μελτέμι στην βίλλα; Σας επηρέασε η διαφήμιση lifestyle, αντίστοιχων κατασκευών στην Σαντορίνη; Θέλετε να εντυπωσιάσετε με επίδειξη πλούτου; Ίσως, αλλά το κόστος της «ανοησίας» υπερβαίνει το κόστος της γης, της εκσκαφής, του μηχανισμού και της συντήρησης. Από πού έρχεται το νερό της πισίνας;

Ένας εργολάβος μου είπε «κανένα πρόβλημα έχουμε δικό μας πηγάδι»… σε χωριό που έχει πρόβλημα λειψυδρίας..

Το νερό του πηγαδιού, (νόμιμου ή παράνομου) είναι νερό του υδροφόρου ορίζοντα και μια πισίνα 150 κυβικών μέτρων με άλλαγμα νερού τρεις φορές το καλοκαίρι αντιπροσωπεύει κατανάλωση 450 κυβικών, ή 2-3 φορές την ημερήσια κατανάλωση του χωριού. Ο αλόγιστος εγωισμός συνεχίζεται… πισίνες και κήποι με γκαζόν που ταιριάζουν στην βροχερή Αγγλία.

Η εφημερίδα Athens News έγραψε ότι η Κυβέρνηση ξοδεύει €10 εκατομ. τον χρόνο για μεταφορά νερού στις Κυκλάδες, αλλά «είμαστε εν τάξει, έχουμε δικό μας νερό». Οι προβλέψεις είναι για λιγότερες βροχές, αλλά « είμαστε εντάξει, έχουμε δικό μας νερό»

Στην δυτική ακτή του Καναδά, σε νησιά με αντίστοιχη λειψυδρία, μετά από μελέτη, αποφασίστηκε ότι η δόμηση και η ανάπτυξη περιορίζονται αυστηρά από την επάρκεια νερού, χωρίς μεταφορά από αλλού, και χωρίς να αντλούνται υφάλμυρα νερά από γεωτρήσεις. Πόσο καιρός θα περάσει μέχρι να το συνειδητοποιήσουμε στην Τήνο;

Η πισίνα στην καινούργια βίλλα μοιάζει με την διαφήμιση status. «Είμαστε εντάξει έχουμε δικό μας νερό». Η πιο ωραία θάλασσα του κόσμου είναι πέντε λεπτά μακριά, και η ανοησία του νεόπλουτου δηλητηριάζει την βιωσιμότητα του νησιού.

Ο Ron Walkey, ο νοσταλγικός Καναδός αρχιτέκτονας από τον Αρνάδο, μου έστειλε την επιστολή. Το πλήρες, πρωτότυπο, κείμενο είναι στο
http://rapidshare.com/files/117172132/TOX__921_C_POOLS.doc.html

Οι πισίνες δεν συμβαδίζουν με ύπαρξη του νησιού.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το τραγικό είναι ότι τις πισίνες τις προωθουν και οι εργολάβοι πιστεύοντας ότι έτσι γίνεται «πιο πολυτελής» η μαιζονετα τους. Λάθος. Είναι σαν να έχεις μια ασχημη πόρτα και να νομιζεις ότι γίνεται ωραία επειδή έβαλες μπιρμπιλωτό πόμολο.

Ανώνυμος είπε...

πέρνουν πόσιμο νερο και νερό για αγροτικές δουλειές (φαγητό το λένε) για να δροσίζουν τ'α»»»»»α τους

Ανώνυμος είπε...

Διάβαζα πριν 2 χρόνια οτι στο Εσσεξ της Αγγλία(όπου υπήρχε έντονο πρόβλημα ανομβρίας) αν θυμάμαι καλά επώνυμος στάρ της μουσικής πότιζαι το χορτάρι στο γήπεδο ποδοσφαίρου που είχε στην βίλα του παρά τις απαγορεύσης που είχαι επιβάλει ο Δήμος.
Υπάλληλοι του Δήμου του επέβαλαν τα ανάλογο πρόστιμο,και ο τύπος προσέφυγε στα διοικιτικά δικαστήρια ισχυριζόμενος οτι το νέρό που πότιζε το γήπεδο είναι απο ιδιωτική γεώτρηση.
Ο Δικαστής επέβαλε ενα τεράστιο πρόστιμο σε σχέση με αυτό που είχαν επιβάλει από τον Δήμο με το σκεπτικό οτι αντλόντας νέρο απο ενα σημείο σίγουρα το στερείς από κάπου αλλού.

Ανώνυμος είπε...

Και συνεχίζω στον αντίστοιχο Δήμο τον δικό μας μιά φορά τον χρόνο έρχεται θέμα στο Δ.Σ.για την διόρθωση και την διαγραφή τελών ύδρευσης.
Μέ μια απλή εισήγηση για λάθος καταμέτρηση η πρόβλημα στον μετρητή διορθώνονται τεράτσιοι λογαριασμοί εποχοιακών κατοίκων με πισίνες η και χωρίς,Σπάνια μονίμων οι οποίοι ξέρουν που ζούν .Δηλαδή πως πάμε σε μια σωστή χρήση σε μια σχετική οικονομία όταν ξέρουμε οτι όλα διωρθώνονται.

Ανώνυμος είπε...

να'ταν μονο αυτό, εδω έχει ολοκληρο κύκλωμα μεταφοράς νερού για πισίνες από την δεξαμενή της Καλλονής. Τόσο στον Δήμο, τόσο στον οδηγό, τόσο στον κοινοτάτρχη

Ανώνυμος είπε...

Αμδύτη φαντάζομαι οτι ''ξεκουράζεσαι'' στην Τήνο.
Μόλις γύρισα απο την έκθεση (προστασία περιβάλοντος κλπ.)και εκείνο που μου έκανε εντύπωση και το κρατάω είναι το φυλάδιο μιας εταιρείες που διαφημήζει, τα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων που έχει εγκαταστήσει σε οικισμούς με αναθέσεις μέσο των Δήμων.
Κάμιά δικαιολογία και προβληματισμό δεν αφήνει αναπάντητο όσο για το οικόπεδο ούτε 300 τ.μ.Αν θές να στο στείλο να τους το δόσεις στον Δήμο.
Για οικισμούς μέχρι 5000 κατοίκους, οικόπεδο μικρότερο των 500τ.μ.κλειστά συστήματα τοποθετούνται και σε κτίριο,χρόνος κατασκεύης μεχρι 30 ημέρες ένα άτομο για την λειτουργεία του.
Η δυνατότητα ανάθεσης με διαγωνισμό προμήθειας μειώνει σημαντικά τόσο τις απαιτούμενες πορκαταρκικές άδειες όσο και των απαιτούμενο χρόνο για την υπογραφή της σύμβασης.

αμμοδύτης είπε...

παράξενε, είμαι στην Τήνο για μια δυο μέρες ακόμα.

Δεν καταλαβαίνω που κολλάνε. Θέλανε να τον κάνουν προς την Κελλιανή άμμο σε χωράφι 450 μέτρα από την παραλία, δεν επιτρέπεται.

Βρήκαν χωράφι της εκκλησίας της Κώμης αλλά γειτονεύει με τον εκπροσωπο της Κώμης στον Δήμο, αρα γιοκ. Πρότεινα σε συνομιλητή μου να του δώσουν ότι θέλει για να συναινέσει, αλλά δεν ξέρω αν αυτά γίνονται.

«Ψάχνουν για χωράφι». Πρότεινα στον συνομιλητή μου να το προκυρήξουν, σιγά τα αυγά.

Ξέρω ότι δεν είναι τίποτα ο βιολογικός. Ολιγωρία; Ατολμία; Ή;

αμμοδύτης είπε...

Γιατί νομίζεις, παράξενε, προβοκάρω με το να βάλω έναν αυθαίρετο να τελειώνουμε;

Ανώνυμος είπε...

όποιος έχει πισίνα στην τήνο είναι κάφρος!!!!!

Ανώνυμος είπε...

δεν εξερείτε και ο όρμος Γιαννάκη...

Ανώνυμος είπε...

να γράψεις για το θέμα του νερού

Ανώνυμος είπε...

Κυπάρρισε έχεις δη καμμιά πισίνα στου Γιανάκη που δεν την βλέπουν άλλοι;
Νομίζω οτι πρέπει να σχολιάζουμε σωστά και να λέμε τα πράγματα όπως έχουν