Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Νερά

Τα νερά είναι πεσμένα, δεν χωράει αμφιβολία. Η «μάννα», η πηγή πάνω από τα Κελιά, από εκεί που πίναμε νερό τόσα χρόνια έχει σχεδόν στερέψει. Δεν είναι πια δικιά μου φαντασία.

Δεν έχουμε ποτάμια δεν έχουμε πηγάδια δεν έχουμε πηγές,
μονάχα λίγες στέρνες άδειες κι αυτές, που ηχούν και που τις προσκυνούμε.
Ήχος στεκάμενος κούφιος, ίδιος με την μοναξιά μας,
Ίδιος με την αγάπη μας, ίδιος με τα σώματά μας.


Τουλάχιστον οι σπάρτοι εξακολουθούν και με μεθούν, μέρα, νύχτα και στην μνήμη μου.

12 σχόλια:

panomeritis είπε...

οποιος δεν εχει μυαλο εχει ποδια κ βυτια. παλια ειχαμε τα πηγαδια που ειχαν βαθος 10 εως 20 μετρα. μετα αρχισαμε τις γεωτρησεις στα 40, 50 μετρα κ σταδιακα πηγαιναν ολο και ποιο κατω. τωρα εχουν παει στα 300 κ βαλε. στερνη μου γνωση να σε ειχα πρωτα. αλλα μην στεναχωριεσται το γεωτρυπανο ηρθε και οπου να ναι θα ξεκινησει παλι.

panomeritis είπε...

να πω μονο οτι στην ευρυτερη περιοχη της λειβαδερης υπαρχουν περιπου 30 γεωτρησεις.πως να μην τελειωσουν τα νερα λοιπον.

αμμοδύτης είπε...

Αυτό που με ανησυχεί πανωμερίτη, ότι εκεί που εγώ έχω δει να στερεύουν νερά, είναι ψηλά, δεν έχει (και κάποιος επεσήμανε ότι δεν επιτρέπονται) γεωτρήσεις. Αν η γεώτρηση στιν Κρόκο ή την Καρυά στεγνώνει το βουνό 300 μέτρα πιό πάνω... τι να πώ;

Ειναι πολη ανησυχητικό

αμμοδύτης είπε...

συγνώμη, «πολύ»

Ανώνυμος είπε...

Την Τετάρτη 11 Ιουνίου στο ΙΤΗΠ, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Διαχείριση υδάτων-υδάτινοι πόροι-διαχείριση στερεών αποβλήτων».
Προτείνω να πάμε όλοι και να ακούσουμε τους 'ειδικούς' που αδειοδοτούν πάνω ή κάτω απ΄το τραπέζι όλες αυτές τις γεωτρήσεις. Απορώ με τί μούτρα θα έρθουν να μιλήσουν μπροστά σε κοινό μερικά μούσμουλα από Σύρο.
Πραγματικά ανυπομονώ!

αμμοδύτης είπε...

είναι παρεμφερή με τα μουσμουλα που θα μιλήσουν στην Σύρο λίγο αργότερα για μίζες (συγνώμη, εννοούσα ΑΕΠ).

Ανώνυμος είπε...

Όλοι το ίδιο λένε: οι γεωτρήσεις είναι καταστροφή για τα υπόγεια αποθέματα νερού, παρ όλα αυτά εξακολουθούμε την ίδια τακτική. Αν δε κάνω λάθος υπάρχει και πρόβλεψη στη νομοθεσία κάποιες να κλείνουν και να σφραγίζονται, έχει συμβεί ποτέ άραγε αυτό στη Τήνο ;

Ας πούμε ότι δεν γίνετε να σταματήσουν οι γεωτρήσεις, γιατί τουλάχιστον δεν φτιάχνουμε μικροφράγματα στης λαγκαδιές ώστε να μην χάνετε γρήγορα το νερό στη θάλασσα ; είναι εύκολο, απλό, και πολύ χρήσιμο για όσους καλλιεργούν τριγύρω.

Λες για τους σπάρτους.. ώρες ώρες σκέφτομαι με αυτά που έχουμε κάνει στη Γη ούτε το σπάρτο δε μας αξίζει να μυρίζουμε….

Καταστρέφουμε καταστρέφουμε, να δούμε στο τέλος τι θα μας μείνει. Όσον αφορά τα νερά η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά δεν το καταλαβαίνουμε απλά γιατί έχουμε χάσει την επαφή με τη πραγματικότητα, και πραγματικότητα είναι το φυσικό περιβάλλον. Οι παλαιοί άνθρωποι έβλεπαν και καταλάβαιναν τη λειτουργία, της φύσης εμείς περιμένουμε να ακούσουμε τα μαντάτα στα δελτία των 8. πλήρης απόσυντονισμός…

αμμοδύτης είπε...

γεια σου τηθύ,

τα φράγματα είναι γενικά καλή ιδέα, αλλά η περιβαλλοντολογική παρέμβαση δεν έιναι αμελητέα. Δρόμοι, εκσκαφές, μπετά. Δεν νομίζω ότι κατάλαβαίνει κανεις τα μικροφράγματα. Οι πεζούλες που χάνονται είναι πρόβλημα στη συγκράτηση νερού. Τα επίπεδα γίνονται πλαγία. Απίθανη καταστροφή, και αμφιβάλω εάν «θεραπεύεται».

Ανώνυμος είπε...

Τα μικρά φράγματα είναι εφικτά, ας κάνουμε εκεί που δεν χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις. Δεν μιλάω για μεγάλα φράγματα, αλλά για πολλά και μικρά.

Κάπου είχες γράψει δεν υπάρχει όραμα.

Αυτό είναι πρόβλημα.

Ας το δούμε λοιπόν αλλιώς. Αν υπήρχαν μικροφράγματα που θα εξυπηρετούσαν τα γύρω χωραφάκια, δεν θα έφερναν και τα ανάλογα ψηφουλάκια ;

αμμοδύτης είπε...

έχεις αρχίσει να σκέφτεσαι σαν υποψήφια τηθύ... Θα κατέβεις στις εκλογές;

Ανώνυμος είπε...

Θα αστειεύεσαι βέβαια!!! Ούτε για αστείο!!

Ανώνυμος είπε...

Τα μικρά φράγματα είναι εύκολο να γίνουν και δεν απαιτούν έργα υποδομών, δρόμους κλπ.
Αν θυμάμαι καλά παλιότερα είχαν κάνει μερικά οι Φίλοι του Πρασίνου με ομάδα εθελοντών. Δυστυχώς δεν θυμάμαι σε ποια περιοχή.