Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Μισό γεμάτο;

Να ξέρετε, ότι, όσο μπορώ να βγάλω την νοσταλγική ή την ποιητική εικόνα της Τήνου, μπορώ να βγάλω και την αντίθετη, δηλαδή την σημερινή. Ή, να το δείξω μισό άδειο, αντί μισό γεμάτο.

Ή, π. χ., μπορώ να σας παρουσιάσω την όλη εξέλιξη του θέματος των αποχετεύσεων στην Τήνο, με τρόπο να κάνω, όποιον αφελή ή φτωχό φαντάζεται ότι έρχεται στο νησί για 15 μέρες ή για Σαββατοκύριακο, να καθίσει σπίτι του.

Μπορώ να σας περιγράψω τους διάφορους δήθεν ευγενείς συλλόγους της Νότιας Τήνου, ή τους Άρχοντες, σε πραγματικά, αλλά κυνικά χρώματα και να σας αποκαλύψω κοροϊδίες και ιδιοτέλειες, τόσο εμφανείς, που θα κάνω έναν κόσμο εχθρούς.

Πλάκα θα είχε αν, στην απογοήτευσή μου για τον χειρισμό π.χ., του θέματος του βιολογικού καθαρισμού, αν η ophioussa.blogspot, γινόταν μια κακία και μισή, και μια ωμή, αμείλικτη παρουσίαση όλης της σημερινής αλήθειας, με εικόνες, κείμενο και έγγραφα. Θα ανέβαινε η αναγνωσιμότητα, σίγουρα… αλλά δεν θα είχε «πλάκα», για μένα.

Επειδή λοιπόν, όταν δεν έχω κάτι καλό να πω, είναι προτιμότερο να σιωπώ, για αυτό σιωπώ…Δεν πάει να πει ότι δεν σκέπτομαι, ή δεν σκέπτομαι όσους από σας αγαπούν το νησί. Απλά, παιδεύομαι, είναι μισό γεμάτο; Ή μισό άδειο;

20 σχόλια:

αμμοδύτης είπε...

ή να σας πω ότι τα ειρωνικά χαμογελάκια του Δημάρχου Τήνου, όταν μιλούσε ο Στουρνάρας για τις παράνομες γεωτρήσεις, δεν είναι ένας από τους λόγους που σιωπώ. Ψέματα μου είπαν ή τυχαία ήταν τα χαμόγελα;

Δηλαδή τι, Δήμαρχε, πιστεύεις τον «υδρογεωλόγο» της Νομαρχίας;

Ή η πλειοψηφία σε κάνει και σενα καθηγητη υδρογεωλογίας;

pathfinder είπε...

Ούτε μισοάδειο ούτε μισογεμάτο.
Τρύπιο είναι.

αμμοδύτης είπε...

δίκιο έχεις pathfinder, δίκιο, αλλά το λές; ή δεν μιλάς καθόλου;

Ελληνας Ναύτης είπε...

Na milas giati eheis anoiksei ta matia se pollous.

Katalaveno tin pikra sou na paleveis gia to autonoito (isos gi'auto ego den gyrizo) alla dyskola allazoun synithies aionon.

Alithia ti ekanes tis extra velanidies?

Ανώνυμος είπε...

Μόνο ο δήμαρχος Τήνου μηδείαζε ειρωνικά ή και οι τρεις κοιλιοφόροι? (μπιάχ!)
Να προτεινουμε στους κυριλέ συλλόγους της Νότιας Τήνου να οργανώσουν διαγωνισμό κοιλιάς (-άρας) φέτος τον Αύγουστο αντί για βαρετές σοβαροφανείς εκδηλώσεις.
Άραγε ποιος απ'τους 3 θα κερδίσει?
Χμμμμμ....Προβληματίζομαι. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό.

Ανώνυμος είπε...

Σoύπερ ιδέα! Κι ο νικητής θα παραλάβει ψηλό μαύρο καπέλο και μωβ κορδέλλα ;)

αμμοδύτης είπε...

matelot grec, να και ένα προσφιλές θέμα: τι έκανα τις έξτρα βελανιδιές: μεγαλώνουν όλες. Στο τέλος του καλοκαιριού, σε κάθε «χώρο βελανιδιάς» θα υπάρχουν πάνω από μία (σε μερικούς 5-7). Θα αφήσω τις 3 μεγαλύτερες (με την θεωρία ότι είναι μεγαλύτερες γιατι η ρίζα τους έχει προχωρήσει πιο καλά.

του χρόνου το Μάϊο, από τις τρεις που θα έχουν μείνει φέτος, θα αφήσω μία, την μεγαλύτερη. Παριστάνω την Φύση, στην φυσική επιλογή, ελπίζω να μην είμαι «βλάσφημος»

Η μικρες βελανιδιές δεν μεταφυτέυονται...όταν βλέπεις 20 εκατοστά φυτό από πάνω, μπορεί να έχει 60 εκατοστά ρίζα από κάτω.

Underwater είπε...

Φίδι μιας και βγήκες επιτέλους απ'την τρύπα σου δεν βγάζεις και μια ανάρτηση για τα κατσίκια?
Πρέπει να δούμε τί θα κάνουμε με τις υπογραφές. Να τις ταχυδρομίσουμε ή να δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό στο petition online και να τις περάσουμε ηλεκτρονικά? Παράξενε εσύ τι λες?

Ανώνυμος είπε...

Το να λες πως ήταν το νησί και να βοηθήσης στην μνημη της νοσταλγίας, είναι καλό.

Το να λες ότι μπορούν οι "άρχοντες", ελπίζοντας ότι θα προσπαθήσουν είναι επίσης καλό.

Το να περιμένεις τεχνοκρατική συμπεριφορά, ή έμπνευση Περικλή από την τοπικη αυτοδίοίκηση είναι ουτοπία. Μην το περιμένεις γιατί θα απογοητεύεσαι.

Είναι μισό γεμάτο και μισό άδειο ΚΑΙ έχει τρυπίσει από τότε που η αυτοδιοίκηση ανακάλυψε την διαπλοκή. Σε τι να διαφέρει από την υπόλοιπη Ελλάδα;

Να είσαι αμείλικτος με «συμβούλους» και διορισμένους, εκτός Τήνου. Είναι οι πιο τρωτοί, στην διαφθορά.

panomeritis είπε...

το θεμα ειναι οτι εχεις ανοιξει τα ματια και μας παρακινεις. και εμεις με την σειρα μας παρακεινουμε αλλους. keep walking...

αμμοδύτης είπε...

καλοί μου φίλοι και συνοδοιπόροι, τι να κάνω, σας ομολόγησα ότι μετά πολλά χρονια ξαφνικά ξενέρωσα με αυτό που νόμιζα παράδεισο και τώρα κοιτάω και λέω, καλά, τι δουλέιά έχω εγώ εδώ;

Αν το κοι΄ταξω από μακριά ίσως στην «κρίση μεσηλικίας» που για σας είναι κάτι άγνωστο, αν και δεν ξέρω τις ηλικίες σας, κοιτάς κάτι με το οποίο έχεις τρομερή οικειότητα και ξαφνικά «δεν το αναγνωρίζεις». Μερικοί από σας, μπορεί να ξέρετε τι εννοώ, άλλοι θα λετε «πάει αυτός , του την έδωσε», άλλοι θα λένε «καιρός ήταν να ησυχάσουμε»

Ειλικρινά δεν μου κάνει καθόλου κέφι να βλέπω «κακούς» ή «πονηρούς», ή «δυσάρεστους», αλλά φαίνεται ότι και αυτό είναι στο πρόγραμμα της ενηλικίωσης.

Θα μου πείτε «μα καλά, τι σχέση έχουν όλα αυτά τα ψυχοπαλαβά» με την Τήνο. Τίποτα, αλλά ίσως όπως μεγαλώσαμε και δεν το καταλάβαμε, ίσως και η Τήνος άλλαξε και δεν το κατάλαβε (ή το κατάλαβε μια χαρά, απλά εμείς δεν πήραμε χαμπάρι)

Αν συνεχίσουμε έτσι μας βλέπω από blog φιδιών να γίνουμε blog αμπελοφιλοσόφων...

Ή απλά φταίει η ζέστη και η ...ύφεση. (Έχουμε και τέτοια, ποτέ δεν φτιάχνει το κέφι)

Ανώνυμος είπε...

underwater καλησπέρα
Πιστεύω οτι σε επίπεδο του Δ.Δ.έχουμε τελείωσει απο υπογραφές θα συνεχίσουμε για λίγο και στην Αθήνα.Έχουν γίνει καταστάσεις με τα ονόματα και τα πολλά προτότυπα με τις υπογραφές για το αρχείο και τους άπιστους.Νομίζω οτι πρέπει να αποφασίσουμε για τον τρόπο και τον χρόνο που θα κατατεθούν.
Αμδύτη είμαι σίγουρος οτι κανένα απο τα δημόσια πρόσωπα και τους τοπικούς άρχοντες έχουν ανάγκη απο υπεράσπιση,αλλά νομίζω οτι είσαι λίγο άδικος με τον Δήμαρχο Τήνου σίγουρα δεν είναι είρων,και ακοινόνητος ώστε να συμπεριφέρεται έτσι σε μια τέτοια εκδήλωση.Και το σημαντικότερο είναι αν στο μετέφεραν σωστά.
Α΄και ξέχασα η νότια Τήνος η ''δικιά μου'' συνορεύει μέ την βόρεια την ''δικιά σου''αυτά που βλέπεις εσυ βλέπω και εγώ όταν ήμαστε μακριά απο τις παραλίες με τις ομπρέλες.

Underwater είπε...

Καλησπέρα και σε σένα Παράξενε.
Νομίζω πως οι τοπικοί μας άρχοντες βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν ο καθηγητής Στουρνάρας είπε πως θεωρεί όλες τις γεωτρήσεις (με άδεια ή μη) ως παράνομες και οτι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το υπάρχον σχέδιο διαχείρισης υδάτων όταν ανοίγουν συνέχεια ανεξέλεγκτες τρύπες.
Η απαξίωση με την οποία οι 2 δήμαρχοι και ο έπαρχος αντιμετωπίζουν την επιστήμη ήταν εμφανής σε όλους στην εκδήλωση. Μην αμφιβάλεις γι'αυτό.

Λοιπόν για τις υπογραφές προτείνω να δώσουμε άλλες 2 εβδομάδες και να ξαναμιλήσουμε αρχές Ιουλίου.

Ανώνυμος είπε...

Κι όμως αυτά που λες είναι πολύ σωστά και καθόλου αμπελοφιλοσοφίες.

Τι να κάνει ώμος κάποιος, να εθελοτυφλεί για να μη χάσει τη μαγεία;

Προτιμώ να συνεισφέρω στο να σωθεί κάτι, έστω και με το φύτεμα ενός δέντρου, παρά να κάνω ότι δεν βλέπω ότι δεν ξέρω ότι δεν μιλάω ότι δεν έχω χρόνο.

Και το λέω προς όλους όσοι διαβάζουν εδώ, εάν δεν έχετε τη διάθεση και το κέφι, να ασχοληθείτε με το τόπο σας, κάντε το τουλάχιστον για τη μνήμη των παππούδων και των γιαγιάδων μας.
Αυτοί φύτεψαν τα καλάμια στο λιβάδι, έχτισαν τους περιστεριώνες, τα ταπεινά ξινάρια, τους μύλους, αυτοί περπάτησαν τα μονοπάτια
Η πέτρα στα ατέλειωτα ντουβάρια των χωραφιών κρύβει τον ιδρώτα τους. Και το αίμα τους πολλές φορές..

Στη μνήμη των καλοκαιριών με τα τσούρμο παιδιά στους δρόμους του χωριού τα νερά που πλατσουρίζαμε στο πλυσταριό, οι τρεχάλες που κάναμε γύρο από το μεγάλο πλάτανο….
Στη μνήμη του χειμώνα με το τζάκι αναμμένο. Στα κατώγια να μοσχοβολάει το τυρί, η λούζα το κόκκινο κρασί. Ο αέρας που βροντάει, η μπόρα που σε λίγο θα ξεσπάσει, ο ήχος της σιωπής που θα ακολουθήσει.
Η ζεστή αγκαλιά της μάνας..

Δεν είμαι καλός στα λόγια, μα όποιος μεγάλωσε σε χωριό μπορεί να καταλάβει τι λέω.

Αυτά που έφυγαν έγιναν με Ανθρώπους και έχουν ψυχή. Δεν είναι προγράμματα, διαλέξεις, επιστήμονες, διαπλοκές και συμφέροντα

Δεν πάνε στράφι όλα αυτά για τρεις κοιλαράδες…. Για όποιους κοιλαράδες…


Δεν αξίζει το κόπο να προστατέψουμε ότι μπορεί ακόμα να σωθεί ;

pathfinder είπε...

Να συμπληρώσω σ αυτό που κατέλειξε ο παράξενος. "ΣΕ ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΤΟΥΡΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ" λένε οι Μυκονιάτες. Μη μπλέξουμε τώρα βόρειοι και νότιοι !!
Και ας κάνουμε δόγμα την τελευταία πρόταση του ¨ανώνυμου" απο πάνω.
Κάτι θα μείνει.Εσύ το πρωτοείπες αμμοδύτη.

pathfinder είπε...

Α..ναι. Μπορεί να μιλώ αλλά μπορεί και να σιωπώ όπου επιλέγω φίλε αμμοδύτη. Και τα δύο κάνουν φασαρία αν το χειριστείς όπως πρέπει.
Αυτό που μ ενθουσιάζει στην τελική είναι οτι ανακαλύπτω και μοιράζομαι εδω τις ίδιες ιδέες , όνειρα, φιλοσοφίες και αγωνίες έστω και ανώνυμα. Και πίστεψέ με δεν νοιάστικα ποτέ για την υστεροφημία μου.

pathfinder είπε...

Για ρίξτε καμια ματιά εδώ. Κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν .

http://www.peliti.g

pathfinder είπε...

Λοιπόν σήμερα έχω την τιμητική μου.Ακούστε ένα κουφό.Αμμοδύτη για σένα το γράφω περισσότερο.Αφορά τη φύτευση σπόρων.Βελανιδιές θέλεις? Βελανιδιές θα έχεις. Διάβαζε.
Η ιδέα ξεκίνησε απο τη σειρά έργων "Alien". Οσοι τα έχετε δει θα θυμάστε πως ξεφύτρωναν τα μικρά τερατάκια. Ετσι? Τι θέλουμε λοιπόν για να βλαστήσει το δικό μας alien-σπόρος σε περιβάλον προστατευμένο και με σταθερή υγρασία και θερμοκρασία? Εναν ξενιστή. Ενα αυγό, μία μητρα. ΟΚ?
Τώρα θα σε κουφάνω.
ΜΙΑ ΠΑΤΑΤΑ. YES. Μια απλή πατάτα. Της κάνουμε μια ωραία τρύπα να χωρέσει ο σπόρος και τη φυτεύουμε 10-15 εκ. Αν βλαστήσει η πατάτα έχουμε παροχή υγρασίας στον σπόρο,κανένα πρόβλημα. Αν σαπίσει και πάλι έχουμε δωρεάν τροφή για το φυτό για μεγάλο διάστημα . Οι χυμοί της πατάτας τα βοηθήσουν τον σπόρο να σκάσει και χωρίς πότισμα . Το αυγό είναι έτοιμο.
Το βρήκα κάπου και σας το παραθέτω.Το συζήτησα και με γεωπόνο και είπε οτι δεν είναι άσχημη ιδέα. Ας το προσπαθήσουμε.

αμμοδύτης είπε...

λοιπόν...,

συνάντησα έναν του Δήμου Εξωμβούργου και έναν κάτοικο Κώμης και άλλον εναν τηνιακό που μοιάζει γνώστης βιολογικών...

τον βιολογικό μάγκες πρεέπι να τον τελιεώσετε. Αν δεν κατάλαβα καλά, συγνώμη, αλλά ίσως δεν εξηγήσατε καλά.

Θα το ξαναπιάσουμε από την αρχή...

και μετά ξανά στο νησί.

Θα πω κάτι για την Ελένη, ακι τον δικηγόρο της και όσους εσας δήθεν κρύβεστε πίσω από κομματικές ταυτότητες.

Τα κόμματα που ξέρατε πάνε, τέλειωσαν. Δεν υπάρχουν. Μετα την Ζημενς θα δείτε πολλούς δήθεν σοβαρούς να χάνονται. Αν η Ελλάδα ήταν σοβαρή χώρα, θα είχαμε φυλακές και αυτοκτονίες. Αλλά η αλητεία είναι τέτοια που θα κάνουν όλοι τον τρελλό.

Μην νομίζετε ότι αφορα μόνο το Πασοκ. Το έργο της δήθεν ασφάλειας των Ολυμπιακών, γιγαν΄τωθηκε και παρελήφθη ελαττωματικό επί ΝΔ.

Ελένες και αντι Ελένες, ξεχάστε τα κόμματα που ξέρατε, κοιτάξτε τι συμφέρει εσας τα παιδιά σας και τον τόπο σας

Ανώνυμος είπε...

Ένα πουλάκι από γειτονικό νησί μου είπε πως ίσως τελικά να μην προχωρήσουν οι συννενόσεις. Η ΕΕ δεν ορίζει πόσοι δήμοι πρέπει να μείνουν. Τίθεται όμως σοβαρό θέμα με την Περιφέρεια και ανν θα είναι αραιτοί ή όχι. Κάποιοι λοιπόν που έχουν αρχίσει και τα ξύνουν από τώρα γιατί περιμένουν οτι τέλειωσε γι'αυτούς το παιχνίδι, καλά θα κάνουν αν το ξανασκεφτούν. Ίσως καούν απ'την βλακεία τους και όχι απ'τις διοικητικές αλλαγές.