Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Η περίληψη

Δεν ξέρω αν πρέπει να πω τίποτα άλλο για τα νερά. Το πρόβλημα του κλίματος είναι αυτό που είναι. Το πρόβλημα της αντιμετώπισης έχει δύο συστατικά: επιστήμη και πολιτική. Η επιστήμη είναι δεδομένη, μην την κρύβετε, μην την κοροϊδεύετε γιατί και η επιστήμη θυμάται.

Πρώτον, «οικονομία»: προπαγάνδα, διαφήμιση, διοικητικές κυρώσεις, τιμολογιακή πολιτική. Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε αυτά Αφέντες του Τόπου, να κάνετε άλλη δουλειά. Αυτά είναι τα βασικά σας εργαλεία. Χωρίς φιέστες και χωρίς ξύλινη γλώσσα.

Δεύτερο, «ορθολογική διαχείριση»: Όχι οικοδομές εκεί που δεν έχει νερά. Όχι μεταφορές στο φιλικό για μπαξισάκια ή για να κάνει ο κολλητός την δουλειά του. Όχι θανατική καταδίκη των αγροτών για να γεμίσει ο πλούσιος την πισίνα του. Το νερό είναι το όριο της ανάπτυξης.

Τρίτο, «αλήθεια»: Οι γεωτρήσεις σκοτώνουν το νησί, και η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη. Απλά. Αν δεν σταματήσουν, διοικητικά, θα σταματήσουν αλλιώς. Έξω οι καιροφυλακτούντες παράνομοι τρυπολόγοι, έξω.

Τέταρτο, «παράδοση»: Οι παλιοί μεγάλωσαν με υπόγειες στέρνες, με δεξαμενές, με μικρά ψευτοφραγματάκια. Υπάρχουν σύγχρονες εκδοχές, που δεν χρειάζονται τα χωματουργικά τέρατα που φέρνετε γ’ χέρι από την Αθήνα 2004.

Πέμπτο, «έκτακτα μέτρα»: Σε αυτά εμπίπτουν οι αιολικές αφαλατώσεις, οι μεταφορές από αλλού και οι λιτανείες.

Μην το πολυπαιδεύετε, το πρώτο στην λίστα λύνει το 70% του διαχειρίσιμου προβλήματος, με το δεύτερο πάτε στο 90%. Λύστε αυτά, και τα άλλα είναι εύκολα.

Είθε οι θεές των νερών να είναι μαζί σας αύριο.

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε όλα τα προβλήματα πετυχαίνεις την επίλυση του 80% με το 20% της προσπάθειας. και εγώ τάσσομαι υπέρ του 80%, και ασ' το το άλλο.

αμμοδύτης είπε...

Και δεν υπάρχει ντροπή, το φίδι μπορεί να κάνει χίλια λάθη στις απόψεις του και στα συμπεράσματά, του, κάθε καλύτερη, σωστότερη προσέγγιση είναι εξ ορισμού προτιμητέα! Το φίδι, είναι απλά, φίδι.

pathfinder είπε...

"ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ=Στέλεχος του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα με ανώτατη κατάρτιση και εμπειρία σε συγκεκριμένο τεχνικό τομέα
που ασκεί το λειτούργημά του με βάση τη μελέτη κυρίως των αντικειμενικών δεδομένων και των οικονομικών μηχανισμών χωρίς να λαμβάνεται και τόσο υπόψη ο ανθρώπινος παράγων."
Εσύ καλά τα λές αλλα σ ακούμε εμείς οι γραφικοί.
Παραθέτω τον ορισμό για να μην μπερδεύουμε επιτέλους τη βούρτσα με το σκατζόχοιρο.
ΕΙΔΕΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΕΤΟΙΟ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ? ΟΧΙ ΛΕΩ!!

Ανώνυμος είπε...

να απαντήσω εγώ, στο άσχετο παθφαϊντερ. Μάλλον τα παρακολουθούν οι δικοί μας άρχοντες τα γραφόμενα και σχολιαζόμενα, και να παριστάνουν ότι δεν, μάλλον τα παρακολουθούν. 5-10 άτομα από όσου σχολιάζουν ή διαβάζουν σιωπηλά, θα είναι αύριο εκεί. Αν οι κουβέντα είναι για παραδοσιακά λυχναράκια, θα έχουμε να γελάμε, και εσύ να ψυχαγωγείσαι. Τι στην ευχή, ημερίδα για νερά είναι.

Ανώνυμος είπε...

«κόμμα» μετά την λέξη «άσχετο», παθφάϊντερ.

pathfinder είπε...

Αν νομίζεις οτι μια ημερίδα θα λύσει ή έστω θα κατευθύνει σωστά το πρόβλημα είσαι γελασμένος. Δεν πείθομαι και προπάντων δεν ψυχαγωγούμαι με τα προβλήματα .
Δεν διαφώνησα άλλωστε με την τοποθέτηση του αμμοδύτη . Απώς σκέφτηκα οτι η υλοποίηση απέχει. Το λέει και ο ίδιος: επιστήμη και πολιτική.
Εγώ επισήμανα τον ορισμό εκείνου που πραγματικά βλέπει το πρόβλημα πως είναι και όχι πως θα ήθελε να είναι. Τώρα "άσχετο"?.Οτι πείς.
Εκτός και αν έχω χάσει επεισόδια...!

Τηθύς είπε...

Συμφωνώ με τα μέτρα που πρότεινε ο αμμοδύτης, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουμε και στα μικροφράγματα που έχουν πολλαπλά οφέλη. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά μέσα από τη συζήτηση κάτι θα πάει προς το καλύτερο.

Ελληνας Ναύτης είπε...

Ammodyti den eho polla na prostheso.
sosti kai aparaititi i timologiaki polytiki.
Ta fragmata logo megalis eksatmisis den ksero poso apotelesmatika einai.
To mono pou tha prostheta einai olokliromeno systima diaheirisis lymmaton me epanahrisimopoiisi tou nerou gia potisma.

Underwater είπε...

Φίδι άκουσα οτι την Πέμπτη ο δήμος οργανώνει συζήτηση για το βιολογικό στην Κώμη. Ισχύει?

Ανώνυμος είπε...

Dustixos ta apo8emata tou nerou gia thn thno briskontai k fetos sta oria.H posothta broxhs pou epese k ton fetino xemwna den apodeix8hke arketh gia na e3asfalisei to nero pou xreiazomaste gia na kaluf8oun oi anages tou nhsiou . Kai fetos antimetopizoume sovara eleimata sto udatino dunamiko ta opoia kaloumaste na antimetopisoume me duskolia ka8ws erga ta opoia 8a boh8ousan shmantika sthn enisxush tou udroforou orizonta diapistonete oti den xrhzoun ths apaitoumenhs prosoxhs apo tous armodious foreis kai milaw shgekrimena gia to ergo fragma anasxeshs embloutismou sth 8esh griza ths Thnoy .An kai gia to ergo afto exoun shntax8ei oles oi apetoumenes meletes exei ginei kthmatologikh meleth gia tis apolotriwseis tou xorou .Parolo omws thn wrimothta tou ergou k oti auto 8a apotelouse ena ergo pnohs enantia sth leipsindreia 8a elhne se megalo va8mo to provlima olhs ths Thnou.
Oi armodies arxes wpos einai h eidikh uphresias diaxeirhshsΠ.Ε.Π ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.den etuxe ths 8etikhs a3iologhshs ths protashs.

Ανώνυμος είπε...

ανώνυμε 6:46, κάποιος έχει γρα΄ψει για φράγμα κοντά στο Αγάπι στην ανάρτηση για τις «στέρνες». Το ίδιο λέτε;

Γιατί δεν θέλουν οι Μεγάλοι Αρμόδιοι, μήπως θέλουν τα Μεγάλα Εργα για Πάρτη Τους; Δεν μπορεί, κάποιο λόγο θα έχουν...δεν μιλανε καλά ελληνικά ή μήπως δεν βέθηκε αυτός που θα κάνει την δουλειά για να μιλήσει αυτός τα καλά ελληνικά;

Αυτό είναι το πρόβλημα; Να μιλάμε «Κ Α Λ Α» ελληνικά!!;;

Ανώνυμος είπε...

Αν θυμάμαι καλά πέρισυ η πρόταση για το έργο αυτό είχε τύχει αρνητικών εισηγήσεων τόσο απ'τους υπέυθυνους υπαλλήλους της Νομαρχίας όσο και από ομάδες πολιτών που διαμαρτύρονταν για τα ανούσια χωματουργικά έργα και τις άσκοπες διανοίξεις δρόμων που προέβλεπε η πρόταση του δήμου. Άλλαξε κάτι φέτος?

Ανώνυμος είπε...

Κανείς δεν περιμένει πολλά αυριο pathfinder

Αλλά σκέψου αυτό: Θα είναι εκεί 3 ή 4 σχολιαστές. Δεν θέλουμε μπαρούφες και ξύλινη γλώσσα, δεν θέλουμε τυποποιημένες ομιλίες που απευθύνονται σε κάφρους. Δεν θέλουμε αοριστολογίες.

ΟΤΙ ΜΠΟΥΡΔΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΘΑ ΤΗΝ ΔΕΙΣ ΕΔΩ (και πάντα αλήθεια, και ποτέ ψέματα.)

Ανώνυμος είπε...

δικηγόρε του διαβόλου, τεκμηριωμένες αντιρήσεις δεν προσβάλουν. Αν οι αντιρήσεις είναι για να πάρει τη δουλεια το «δικο μας παιδί», θα ΜΑΘΕΥΤΕΙ.

Α ρε επίτμιμε, εσύ μας έμαθες για «τα δικά μας παιδιά»...

Ανώνυμος είπε...

Καμμία σχέση Ανώνυμε 7:19. Μιλάω για (α-)σκοπιμότητα επεμβάσεων χωρίς ουδ'ένα προσωπικό (επαγγελματικό) συμφέρον. Μόνο συναισθηματικό.

Ανώνυμος είπε...

Το προηγούμεν μύνημα ήταν από εμένα.
Και θα ήθελα πολύ να μάθω απ'τον Ανώνυμο 6:46 που φαίνεται να είναι ΄μέσα΄ στα πράγματα αν οι περσινές μελέτες τροποποιήθηκαν φέτος. Γιατί έτσι άκουσα από κάτι λαμόγια του Νομάρχη.

Ανώνυμος είπε...

ανώνυμε 7:29, αναφερόμουν σε τυχόν ιδοτελείς σκοπιμότητες στην άρνηση της Περιφέρειας, όχι σε σένα -- πολύ ανωνυμία και έχουμε μπερδευτεί.

Να το πω απλά: ΠΟΛΛΑ μεγάλα έργα στην Τήνο έχουν γίνεί από μαϊμουδοεταιρίες μέκαψες που δώσαν ότι ήταν να δώσουν όπου έπρεπε, την δουλειά την μισοέκανε κα΄ποιος μισοεργολάβος, και την παρακολουθούσε ο γιός του μικροεργολάβου. ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗ¦ ΗΜΕΡΙΔΑΣ, ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΑΝΑΚΑΤΕΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ «ΛΑΜΟΓΙΑ» επειδή κάποιος έλεγε ότι δεν ξέρει τι σημαίνει η λέξη.

Ανώνυμος είπε...

Με υπεργολαβίες γίνονται όλα τα έργα απανταχού του μπουρδέλου που λέγεται Ελλάδα. Ποιός θέλεις να έρθει να σκάβει? Ο Σουφλιάς?

Ανώνυμος είπε...

βρε παιδιά, διάβασα ξανά την ατζέντα στο τηνοςπρεςς. Έχει κάτι ουρανοκατέβατους πολιτικούς μηχανικόυς που δήθεν ξέρουν που είναι η Τήνος, έχει έναν τύπο από Σύρο, τον Μιστερ Γεώτρηση, για σκουπίδια θα μιλήσουν, ζτήτω οι χωματουργοί, έτσι θα ξεπεράσουμε την ύφεση.

Καλύτερα μια αμμοθύελα αύριο, να κάτσουν όλοι στις μεζονέτες τους.

Ανώνυμος είπε...

Ναι ανεμοθύελλα και να σε μαστιγώνει το χώμα, να δέσουν όλα τα καράβια, αυτό θα είναι η καλύτερη από όλες της λύσεις. Αλήθεια το κέρασμα τι θα συμπεριλαμβάνει ; παρακαλώ όποιος πάει να μας πει, έχει και αυτό το κοσμικό και ιστορικό του ενδιαφέρον

Ανώνυμος είπε...

Αρνητικέ ας το δούμε θετικά... Ας πούνε αυτοί οτι έχουν να πουν λόγω καρέκλας κι ας είμαστε κι εμείς εκεί να επέμβουμε όπου νομίζουμε πως κοροιδεύουν τη νοημοσύνη μας. Μην αμφιβάλεις οτι οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν. Το θέμα είναι αν θα βρουν το θάρρος να πουν αλήθειες και να χάσουν την εύννοια των αρχόντων. Εκεί έχω κι εγώ τις αμφιβολίες μου.

Ανώνυμος είπε...

ta einai kai o stoyrnaras ekei?