Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Παλαιών Τηνίων έργα


Είτε περπατάτε σε μονοπάτια που έχουν «αναδειχθεί» ή πρόκειται να «αναδειχθούν» είτε πάτε μια τυχαία βόλτα στην Τήνο που χάνεται, θα δείτε ταπεινά κτίσματα, άλλα όρθια, άλλα ερειπωμένα, ενθύμια ότι μέχρι που έγινε μοντέρνο το νησί, οι άνθρωποι ζούσαν με ό,τι τους έδινε η γη, ο ήλιος και ο αέρας.

Αυτός ο βόλτος κρατούσε την στέγη. Κάτω από την στέγη μεγάλωσαν παιδιά. Ίσως τα παιδιά είναι οι γονείς σας ή οι παππούδες σας.

Δεν ξέρω πόσους χειμώνες θα αντέξει αυτό το ερείπιο. Λυπάμαι που ο ιδιοκτήτης του δεν το έχει φτιάξει. Μάλλον επειδή δουλεύει αλλού και δεν έχει νόημα να παιδεύεται να αναστηλώνει ένα παρελθόν που μπορεί να ήταν δύσκολο ή επίπονο. Άσε που χωρίς πρόσβαση, δεν μπορεί να επισκευάσει με σύγχρονα μέσα, και μην ακούσω καμιά φωτισμένη κυρία να λέει ότι μπορεί να φτιαχτεί με τα χέρια και με γαϊδουράκια.

Όλοι εσείς λοιπόν οι λάτρεις της παράδοσης, αποφασίστε: ερείπια, ή ζωή; Χρήση ή αμπελοφιλοσοφία; Όταν ξεκαθαρίσετε τα κίνητρά σας, χωρίς υποκρισία, και αποφασίσετε, στείλτε μου μία επιστολή, και θα την δημοσιεύσω.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=918805&lngDtrID=252

Ασχετο με το θέμα αλλά νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον, διότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι καθόλου αθώα όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενα άρθρα. Αν
αναλογιστούμε ότι τα ραδιενεργα στοιχεία έχουν χρόνο ημιζωής κάτι εκατοντάδες χρόνια, αυτό σημαίνει ότι η παραμικρή διαρροή στο περιβάλλον πυρηνικών αποβλήτων, θα μολύνει ακόμα και τα παιδιά των παιδιών μας

αμμοδύτης είπε...

αρχέγονε, δεν μπαίνω στο in.gr, αποφέυγω την προπαγανδα του ΔΟΛ, γενικά.

Δεν νομίζω ότι η πυρηνική ενέργεια είναι αθώα...απεναντίας. Είναι ακριβή, οι μοναδες θέλεουν αυστηρότητα κλπ.

Το ρεύμα στην Γαλλία είναι κυρίως πυρηνικό και όσο ανεβαίνει το πετρέλαιο τόσο περισσότερο θα γίνει της μόδας.

Σε αντίθεση με τις ΑΕΠ, μια πυρηνική κάνει αυτό που λέει ότι θα κάνει. 1600MW είναι 1600MW. Μέρα νύχτα, με αέρα, χωρίς αέρα. Οι ΑΕΠ είναι για να εισπράττουν λίγοι φτωχο..ινέδες επιδοτήσεις και μίζες. Για ρώτα εκεί που φτιάχνουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά...από τι ενέργεια φτιάχνουν τα πλαστικά, αλουμίνια, χαλκό σίδηρο κλπ κλπ;

Αν συνεχίσει έτσι το πετρέλαιο, το δίλημμα δεν θα είναι αν θα έχουμε πυρηνικά, αλλά να θα θέλουμε ρεύμα όταν ανάβουμε τον διακόπτη...

Κατά τα λοιπά, η παρατήρησή σου για τα κατάλοιπα και την διάρκειά τους είναι σωστή. Με βαση το half life των ισοτόπων από το Τσρερνομπυλ, δεν θα έπερεπε να τρως αμπλεοφάσουλα, κατσικάκι, τηνιακά προϊόντα εν γένει και ελληνικά αγροτικά προϊόντα...

αλλά ο άνθρωπος ξεχνάει

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλουθώ εδώ και καιρό όλο το θέμα των μονοπατιών.

Τα μονοπάτια είναι η Ιστορία της Τήνου. Επομένως δεν πρέπειε να χαθούν και κυριώς δεν πρεέπει να χαθούν τα ίχνη τους.

Ωστόσο η Τήνος ζει, δεν είναι μουσείο ούτε για δήθεν οικολόγους ούτε για Αθηναίες κυρίες ούτε για Γερμανούς περιπατητές.

Ενας ντόπιος που θέλει να πάει στο «ερείπιο» να το φτιάξει, πρέπει να μπορεί.

Όταν ανοίγεται δρόμος (και το 90%) είναι παράνομοι, αλλά ανοίγονται γιατί χειάζονται), να είναι δίπλα στο μονοπάτι, ή ένα μέρος του να είναι το μονοπάτι. Υποψίαζομαι ότι η μελέτη της κυρίας Πρόεδρου κάτι τέτοιο θα είχε (άσχετα αν η ίδια ήταν ή δεν ήταν αρμόδια να κάνει την μελέτη ή τι κίνητρα είχε ή δεν είχε)

Το έχεις πει (εσύ ή σχολιαστές) κατά καιρούς: Ισοροπία

αμμοδύτης είπε...

ορίστε: βρήκα το μπελά μου τηλεφωνικά για το σχόλιο του ανώνυμου 10:52...

«Ενθαρρύνω τις διαπλατύνσεις και τις καταστροφές των μονοπατιών», έλεγε η οργισμένη φωνή στο τηλέφωνο...΄

Να ξεκαθαριζόμαστε: ενθαρρύνω την συνειδητοποίηση ότι υπάρχει δίλημμα, επιλογή. Στα διλήμματα υπάρχουν συμβιβασμοί και υπάρχουν μη συμβιβασμοί. Το τι υπερισχύει, αφορά εσάς, όχι εμένα.

Ο Λάζαρος είναι ένα νεκρό χωριό, που όμως έχει ιδιοκτήτες. Ξαναθέτω το δίλημμα: Τίνος άποψη έχει προτεραιότητα; των ιδιοκτητών, ή αυτών που δεν θέλουν να πειραχτεί τίποτα;

Αν πειραχτεί κάτι, θα καταστραφεί το σημερινό τοπίο. Αν δεν πειραχτεί κάτι, θα καταστραφεί το σημερινό τοπίο αλλά αργότερα, όταν η φύση θα έχει επαναφέρει τα πάντα στην προγενέστερη μορφή τους.

Γκρινιάζω για τα τοπία που χάνονται (δεν γκρινιάζω μόνο, με πιάνει κατάθλιψη). Αλλά δεν έιναι δικός μου ο Λάζαρος και δεν είμαι ...κομμουνιστής.

Επαναλαμβάνομαι: διλήμματα, επιλογές, διαλέξτε.

Προσωπικά προτιμώ να μείνει ο Λάζαρος ως έχει, αλλά δεν είναι δικός μου ο Λάζαρος.

Ανώνυμος είπε...

Dromoi exoyn anoixei pantoy ligo poli sto nisi, to mono meros poy den exei einai toy polemoy o kampos!
ekei prepei na paei o dromos na ekmetaleytoyme ta xorafia mas. Ekei den ta xalasoyme monopatia oyte tipota mnimeia. Giati den anoigonte dromoi eki? Mipos epidi kapoioi oikologoi teloyn to Boyno anepafo?

Ανώνυμος είπε...

ανώνυμε 7:43, το βουνό, είναι βουνό. Το χωριό είναι χωριό. Το χωράφι είναι χωράφι. Τα μονοπάτια είναι οι δρόμοι του χτές. Τα μονοπάτια τα είχαν για να πηγάινουν στις δουλειές τους.

Αν οι Αθηναίες ή οι Γαλλίδες κυρίες θέλουν μονοπάτια ιδιωτικά, να αγοράσουν τα χωράφια δεξιά και αριστερά, και τέλειωσε το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Και το βουνό αν του ανοίξεις δρόμους μια χαρά χωράφι γίνεται. Τώρα που θα πάει και άσφαλτος στη Β΄ Εύρεση να δεις κάτι ωραία χωράφια... Απ'την μια θα έχουμε πάνω απ'τα κεφάλια μας την εκκλησία που είναι σαν UFO που προσγειώθηκε στο νησί. Και απ'την άλλη τα θηριώδη αιολικά πάρκα και τα αυθαίρετα που θα ξεφυτρώσουν... Μούρλια! Άλλο ένα μεγάλο μπράβο αξίζει στις Δημοτικές Αρχ---ές για το όραμα και την φαντασία.

Επίσης να κοιτάξεις λιγο το θέμα που έχεις με τις γυναικες (και κυρίως με τις Αθηναίες). Έχει αρχίσει και γίνεται λίγο σεξιστικό.

zavodiniakia είπε...

νομίζω σωβινιστικό είνα, δεν έιναι σεξιστικό

Ανώνυμος είπε...

Τν πάτε πίσω, θα δειτε ότι έχει γραφτεί εδώ ότι το χωράφι που έχουν εγκρίνει 4 ανεμογεννήτριες πάνω από την β' εύρεση είναι ιδιωτικό.

Τι σας φταίει ο Δήμος; Ούτε δίνει άδεια, ούτε είναι δικές του οι ανεμογεννητριες

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 9:49 θέλεις να πεις οτι δεν πέρασε για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο? Αν δεν πέρασε σου ζητώ συγνώμη. Αν πέρασε έχετε κι εσείς μερίδιο ευθύνης. Περιμένουμε ενημέρωση.