Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Κομματικές γεωτρήσεις;

Κάποτε οι γεωτρήσεις ήταν ακριβές και ο κόσμος φτωχός. Τώρα ο κόσμος φαίνεται έχει λεφτά και οι γεωτρήσεις φτήνυναν. Ιδίως αυτές που γίνονται χωρίς πολλά πολλά. Κάποτε την αρμοδιότητα αδειών την είχε ο Δήμος. Τώρα την έχει ο Περιφερειάρχης, ο κύριος Κόκκινος, διορισμένος από την Νέα Δημοκρατία.

Έγινε μια γεώτρηση πριν λίγες μέρες. Την έκανε ένας φίλος μου. Η γεώτρηση στέρεψε το πηγάδι ενός άλλου φίλου μου. Το πηγάδι ήταν το μόνο νερό που είχε να ποτίζει ο εν λόγω φίλος, για να έχει κανένα ζαρζαβατικό για το σπίτι. Ο άλλος φίλος άνοιξε την τρύπα είτε για να πουλάει νερό ή να φτιάχνει ασβέστη (κατά κουτσομπολίστικη δήλωση των χωριανών). Και οι δυο, τονίζω, καλά παιδιά.

Αυτός που έπαθε την ζημιά πήγε στην αστυνομία, και δεν ξέρω, ούτε θέλω να ξέρω, τι άλλο έκανε. Τώρα περιμένει να έρθει ο κύριος Υδρολόγος από την Σύρο. Ο κύριος Υδρολόγος είναι αυτός που σε πρόσφατο συνέδριο είπε ότι (1) οι γεωτρήσεις δεν στερεύουν αναγκαστικά τις πηγές και (2) "τι να προλάβει να κάνει ένας άνθρωπος μόνος του". Δεν είναι σχεδόν προβλέψιμος ο συνδυασμός των δύο δηλώσεων;

Εν πάσει περιπτώσει, κύριε Περιφερειάρχη: Εφ' όσον είστε πλέον αρμόδιος φροντίστε να βοηθηθεί το στέλεχός σας, γιατί μπορεί το μέρος να είναι φτωχό, αλλά όπως είπε κάποιος, ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος θα γίνει για τα νερά. Μπορεί το θέμα να μην έχει την εμβέλεια του ...Βατοπεδίου, αλλά, στην Τήνο, αυτά είναι τα θέματα.

Δείτε και εδώ http://eyploia.aigaio-net.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2175

Είχα αναφέρει ότι ο Υδρολόγος (ή Γεωλόγος) ήταν στην Νομαρχία αλλά το διόρθωσα μετά απο παρέμβαση από ανώνυμο. Δεν έχει σημασία για ποιόν δουλεύει, σημασία έχει τι κάνει με το θέμα, και αν πραγματικά πιστέυει ότι οι γεωτρήσεις δεν κάνουν κακό.

35 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλη η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί: οι γεωτρήσεις καταστρέφουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Τι χρειάζονται οι γραφειοκράτες για να το καταλάβουν; Να αντληθεί θάλασσα; Τι θα πουνε τότε; Συγγνώμη λάθος;

Ανώνυμος είπε...

O ΓΕΩΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΑΙΛΑ. ΣΑΣ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

αμμοδύτης είπε...

Σε ευχαριστώ ανώνυμε, 10:54, θα το διορθώσω...Α

Underwater είπε...

Πάντως ο κος 'υδρογεωλόγος' όντως τα είπε αυτά τα πράγματα. Και μάλιστα τη στιγμή που ο καθηγητής κος Στουρνάρας (ο οποίος έχει εκπονήσει τη μελέτη διαχείρισης ύδατος για την Τήνο) τόνιζε πως κάθε γεώτρηση θα έπρεπε να τη θεωρούμε παράνομη ακόμη κι αν έχει όλα τα απαιτούμενα απ'το νόμο έγγραφα.
Το πρόβλημα είναι οτι οι γεωτρήσεις συνεχίζονται με την ανοχή όλων μας. Πολιτών, τοπικών αρχών και κεντρικής διοίκησης.

Ανώνυμος είπε...

έχει άλλες δύο τρυπες. Μια άνοιξε ένας που είχε μπατζανάκη ένα χωροφύλακα (που τον έφυγαν) και α΄λλος ενας που δήθεν τον σφράγισαν αλλά δουλεύει φουλ. Θα έρθει και για αυτέ ο Κόκινος;

Ανώνυμος είπε...

οι γεωτρήσεις συνεχίζονται γιατι είμαστε εγωιστικά ζωάκια.

οι νόμιμες γεωτρήσεις είναι παράνομες γιατι έχουν και λίγο χρηματισμό;

Underwater είπε...

Γιατί δεν κάνουμε μια λίστα με πηγές και πηγάδια που στέρεψαν να τη στείλουμε στον κο Νόκα και τον προιστάμενό του αφού δεν πιστεύουν οτι υπάρχει πρόβλημα?

Ανώνυμος είπε...

το παιδί που έκανε την γεώτρηση θα φάει σουτ. Έχασε κάθε πελάτη ακομα και αυτούς που τον στήριξαν οταν προτοήρθε. Και ήταν καλό παιδί αλλά πονήρεψε.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ο άλλος στον κρόκο και εκείνος πολύ κομματικός και λίγο χαφιές με γεω΄τρηση και παέι και για ρεύμα από το δήθεν αγροτικό.

Ανώνυμος είπε...

Και που να δεις αν τσιμπίσουν το θέμα οι εφημερίδες...

Ανώνυμος είπε...

τέτοιες μέρες οι εφημερίδες θα τσιμπήσουν ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΤΗΜΜΕΝΗ ΚΟΜΠΙΝΑ ΤΗΣ ΝΔ. Ή αμφιβάλεις ότι ο γεωτρυπανάς είναι του κόμματος. Στημένη μηχανούλα. Το κόστος της γεώτρησης περιλαμβάνει και την «άδεια». Σεμνά και ταπεινά

Underwater είπε...

Ανώνυμε 11.08 η δουλειά πάει 'φατούρα'. Δίνεις την ταρίφα, παίρνεις άδεια και το νερό των γειτόνων σου.
Τί θα κάνουν αυτοί μετά? Αν είναι έξυπνοι θα σε καταγγείλουν. Αν δεν είναι και τόσο θα πάνε αυτοί βαθύτερα για να στο φάνε....και πάει λέγοντας.

Ανώνυμος είπε...

προτείνω όλες τις παράνομες γεωτρήσεις όσες δεν βουλώνονται να τις παίρνει η καθε τοπικη κοινότητα ή ο δήμος. Κατάσχεση

Ανώνυμος είπε...

O Δήμος είναι αμέτοχος σε όλα αυτά? Αν δεν κάνω λάθος για να βγει άδεια γεώτρησης απαιτείται βεβαίωση απ΄το δήμο για αποστάσεις κλπ.

Ανώνυμος είπε...

Τι άδεια; ο τελευταίος την έκανε παράνομα εντελώς. Οχι ότι έιναι παρθένες στον Δήμο!!

Ο Ρουμελιώτης πάνω από το Βρυσί έκανε «νόμιμη» με α΄δεια από την περιφέρια αλλα΄στερεψε ένα ή δυο πηγάδια και τον βλαστημούνε οι πάντες.

Underwater είπε...

Για να δείτε πόσοι είναι συνυπεύθυνοι στις 'νόμιμες' γεωτρήσεις διαβάστε αυτό:

http://rapidshare.com/files/145851646/dikaiologitika.doc.html

Ανώνυμος είπε...

ξέρω 5 ή 6 πηγές που στέρεψαν το καλοκαίρι από Λουτρά και κάτω. Οι τρεις σίγουρα από γεωτρήσεις.

Underwater είπε...

Συγνώμη κόπηκε προσθέστε oc στο τέλος (δηλ .doc)

αμμοδύτης είπε...

@underwater, δεν γίνεται copy paste το link σου. Μπορείς να το ξαναγράψεις σαν κείμενο σε σχόλιο;

Underwater είπε...

Κατωμερίτη αν θέλεις στείλε τα ονομάτα των πηγών στο φίδι. Αν μαζέψουμε όλες τις πηγές που έχουν στερέψει μπορεί να κουνηθούν μερικές καρέκλες. Μπορεί ακόμα να μπουν και στο καράβι και να περάσουν απέναντι...

Ανώνυμος είπε...

ópws apénanti stin Lamia?

Underwater είπε...

Ποια χαρτιά θα σας χρειασθούν

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12488&m=E10&aa=1

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσετε για την έκδοση ανόρυξης γεώτρησης είναι:

*Εντυπη αίτηση, που χορηγείται από την υπηρεσία, χαρτοσημασμένη με χαρτόσημο των εκατό δρχ.

*Υδρογεωλογική έκθεση και τεχνική περιγραφή του έργου (από γεωλόγο).

*Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο οικοδομικής άδειας.

*Τίτλος κυριότητας του οικοπέδου και βεβαίωση από το υποθηκοφυλακείο.

*Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από την Αστυνομία, ότι δεν διέρχεται δίκτυο της ΔΕΗ από τη σημείο που θα γίνει το έργο για την αποφυγή ατυχημάτων.

*Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από την Αστυνομία, ότι σε ακτίνα 200 μ. από τη θέση του έργου δεν υπάρχει άλλη υδροληψία (γεώτρηση, πηγάδι, πηγή).

*Βεβαίωση του δήμου ή της κοινότητας ότι σε ακτίνα 600 μ. από τη θέση του έργου δεν υπάρχει δημοτική ή κοινοτική υδροληψία, και σε απόσταση 400 μ. αρδευτική υδροληψία (πηγή, πηγάδι, γεώτρηση).

*Βεβαίωση της ΕΥΔΑΠ ότι σε ακτίνα 600 μ. από τη θέση του έργου δεν υπάρχει δική της υδροληψία (πηγή, πηγάδι, γεώτρηση), και ότι συμφωνεί με τη χορήγηση άδειας κατασκευής έργου υδροληψίας.

*Βεβαίωση του δήμου ή της κοινότητας ότι δεν υπάρχει δημοτικό - κοινοτικό ή ιδιωτικό δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή όπου θα εκτελεσθεί το έργο (για τις περιπτώσεις ύδρευσης).

*Τοπογραφικό διάγραμμα σε κλίμακα 1: 200 ως 1: 500 του οικοπέδου, υπογεγραμμένο από αρμόδιο τεχνικό, στο οποίο να απεικονίζονται: η θέση κτισμάτων, δεξαμενών, πισίνας, διαδρομών κτλ., η θέση τής προς διάνοιξη γεώτρησης ή πηγαδιού, εξηρτημένη από τρία σταθερά σημεία, η έκταση σε τετραγωνικά μέτρα τού προς άρδευση χώρου, το πλήθος και το είδος των καλλωπιστικών φυτών, τα όμορα κτίσματα.

*Αντίγραφο εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, θεωρημένο από τον δήμο ή την κοινότητα, ή τη διεύθυνση πολεοδομίας, για τις εντός σχεδίου πόλεως περιοχές.

*Αντίγραφο χάρτου ΓΥΣ σε κλίμακα 1: 5000 (για τις εκτός σχεδίου περιοχές) ακτίνας 300 τουλάχιστον μέτρων, υπογεγραμμένο από αρμόδιο τεχνικό, στο οποίο θα σημειώνονται: η θέση του οικοπέδου, οι υπάρχουσες ιδιωτικές υδροληψίες (πηγάδι, πηγές, γεωτρήσεις), οι υπάρχουσες υδροληψίες ΕΥΔΑΠ δήμων, κοινοτήτων, η γραμμή αιγιαλού για τις παράκτιες περιοχές, οι άξονες των διερχομένων, αν υπάρχουν, πλησίον του ακινήτου διεθνών, εθνικών ή επαρχιακών οδών, οι όχθες των παρακείμενων δημόσιων ποταμών, ή χειμάρρων και των δημόσιων ρευμάτων, οι αρχαιολογικοί χώροι, το όριο της ανώτατης στάθμης της λίμνης Μαραθώνα (στα ακίνητα που γειτνιάζουν με τη λίμνη, η απόσταση μεταξύ θέσης υδροληψίας και ανώτατης στάθμης λίμνης θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 1.500 μ. σε ευθεία, οι γεωτρήσεις της ΕΥΔΑΠ και των ιδιωτικών πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 1.000 μ., τα διερχόμενα, στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές, πλησίον του ακινήτου δίκτυα ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ ή των ΟΤΑ, οι απαλλοτριωθείσες ζώνες για αγωγούς και εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ. Το παραπάνω τοπογραφικό διάγραμμα θα είναι θεωρημένο από τον πρόεδρο της κοινότητας, ή τον δήμαρχο, σχετικά με την ακρίβεια της απεικόνισης των κοινοτικών - δημοτικών υδροληψιών (γεωτρήσεις, πηγές, πηγάδια) και των υφιστάμενων ιδιωτικών υδροληψιών και από την ΕΥΔΑΠ σχετικά με την ακρίβεια των στοιχείων.

*Βεβαίωση από μηχανικό, στην οποία θα αναφέρεται ότι δεν θα επηρεασθεί η ευστάθεια των κτισμάτων από την ανόρυξη της υδροληψίας.

*Ολα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα τοποθετούνται εντός φακέλου (τύπου ντοσιέ με αφτιά), και θα παραδίδονται στο πρωτόκολλο της νομαρχίας.

Ανώνυμος είπε...

kai o ypallilos posa pianei??

Underwater είπε...

Ο ιδιοκτήτης
Ο μηχανικός
Ο γεωλόγος
Η πολεοδομία
Ο Δήμος
Η περιφέρεια

Ανώνυμος είπε...

πολλά τα λεφτά Αρη

Ανώνυμος είπε...

Ν' αγαπάς την ευθύνη.
Να λές : Εγώ μονάχος μου θα σώσω τη γή: Αν δεν σωθεί εγώ θα φταίω...

Νικ.Καζαντζάκης

Ανώνυμος είπε...

Κόκκινε, μήπως οι δικοί σου έχουν στήσει μηχανάκι. Ο γεωτρυπανάς στην Τήνο μήπω, ΜΗΠΩΣ, είναι της Νέας Δημοκρατίας.

Να ρωτήσουμε τον Παυλόπουλο;

Ανώνυμος είπε...

Η προεκλογική περίοδος έχει αρχίσει. Οι γεωτρήσεις είναι ρουσφέτι και ταυτόχρονα λαδάκι. Κάποιος ψάχνει για ψήφους και κάποιος εισπράττει.

zavodiniakia είπε...

Οι λαθραίες γεωτρήσεις πρέπει παραδειγματικά να σφραγιστούν ή να απαλλωτριωθούν, και η εφορία να ελεγξει τον κύριο που κάνει τις γεωτρήσεις. Δεν είναι δύσκολο!

"Άνοιξες κύριε γεώτρηση στις τάδε του μηνός; που είναι τα παραστατικά; που είναι η άδεια;"

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και άλλη φορολογική προσέγγιση: αντικειμενική αξία στις γεωτρησεις. Νόμιμη γεώτρηση; €3.600 τον χρόνο. Παράνομη γεώτρηση; €36.000 τον χρόνο.

Να το προτείνεις στον Αλογοσκούφη

Ανώνυμος είπε...

Τι πάει να πει "τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος μόνος του";

Ποιος σε έφερε κύριε; Τι έκανες εκεί που ήσουν; Έχεις φόρτο εργασίας;

Περιφεριάρχη: την αμοδιότητα πίσω στους Δήμους. Οι δικοί σου είναι πολυάσχολοι με αγαθοεργίες και πνευματικά έργα.

Underwater είπε...

Και ποιος είναι ο ορισμός της νόμιμης γεώτρησης? Αυτή που κατάφερε να εκδοθεί λαδώνοντας όλη την ιεραρχία μέχρι την Περιφέρεια? Ή αποσιωπώντας την υπάρχουσα κατάσταση?
Εγώ σας λέω οτι αν γίνει μια καταγραφή σε χάρτη όλων των πηγών, πηγαδιών και γεωτρήσεων (νόμιμων και κυρίως παράνομων) και προσθέσουμε τις απαιτούμενες απ'το νόμο αποστάσεις ελάχιστες νέες θα μπορούσαν να εκδοθούν σε ακτίνα 2χλμ από οικισμούς.

Ανώνυμος είπε...

Κακά τα ψέμματα. Γεωτρήσεις παράνομες γίνονται πολλά χρόνια στην Τήνο, βράδυ και με τη στήριξη όλων και κυρίως της εργολαβικής συντεχνίας. Δεν νομίζω οτι το θέμα είναι κομματικό. Πάντα ήταν χρηματικό και 'ταξικό'. Αν είχες λεφτά να σκάσεις στον εργολάβο σου ή αν άνηκες ο ίδιος στην άρχουσα τάξη των εργαλάβων έβγαζες άκρη αμέσως. Οι συντεχνίες δεν καταλαβαίνουν από κόμματα. Ο ένας στηρίζει τον άλλον. Κάτι σαν τη μαφία ένα πράγμα.

Ανώνυμος είπε...

οι γεωτρήσεις είναι η μεγαλύτερη μάστιγα και καταδίκη για τι νησί μας, όσοι εκλεγμένοι και με δημόσιο λόγο, κάνουν ότι δέν βλέπουν το πρόβλημα απλά καταδικάζουν το τόπο μας σε μαρασμό και μόνιμη υποβάθμηση

ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΓΕΩΤΡΙΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΥΔΡΟΔΟΤΙΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ

ΡΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ


ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ

Ανώνυμος είπε...

μα γιαυτό πήγε η αρμοδιότητα στον λεμέ που δεν προλαβαίνει μόνος του, την ίδια ώρα που ήρθε ο άλλος με το τρυπάνι και άρχισε δουλειά.