Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Σμοδόχια


Μέχρι περίπου το 1960, η Τήνος κρατούσε μεσαιωνικά χαρακτηριστικά, αλλά είχε και ...νεολιθική εμφάνιση. Πολλές από τις συνήθειες της αγροτικής ζωής, του εμπορίου και της διακυβέρνησης και της άμυνας ήταν κατάλοιπα της Βενετίας, που ήταν συνέχεια του Βυζαντίου και ίσως παλαιότερων εποχών.

Η Τήνος δεν ήταν ποτέ πλούσια, αν και επί Βενετών υπήρξαν περίοδοι υπερπληθυσμού, πείνας, ασθενειών, αλλά και ευημερίας. Χαρακτηριστικά γράφει ένας περιηγητής, ότι υπάρχει υπερπαραγωγή και ευημερία γιατί η φορολογία είναι ήπια και χαλαρή (δικά μου τα λόγια αλλά αυτό ήταν το πνεύμα).

Μέρες που είναι αυτή η νεοφιλελεύθερη άποψη ότι αυξάνει η ανάπτυξη όταν μειώνονται οι φόροι, ίσως ξενίζει. Κι όμως είναι αλήθεια, και με λίγη καθυστέρηση, ίσως το καταλάβει και κάποια Κυβέρνησή μας, αν δεν είναι εν τω μεταξύ αργά.

Η «νεολιθική» εμφάνιση είναι ότι στην φτωχή Τήνο, το μόνο άφθονο υλικό είναι η πέτρα. Όχι η «δήθεν» που χρησιμοποιείται για επενδύσεις κακόγουστων σπιτιών, αλλά η πραγματική. Αυτή που φτιάχνει σπίτια, αλώνια, και, στην φωτογραφία, μελισσοθυρίδες, ή «σμοδόχια».

6 σχόλια:

αμμοδύτης είπε...

όσοι θυμούνται την ανάρτηση για το Σμαρδάκιο ή Σμαρδάκιτο, δεν θα έχουν πρόβλημα να αναγνωρίσουν την ετυμολογία της λέξης «σμοδόχι»

Ανώνυμος είπε...

Οι περισσότερες αγροικίες και κατ'κιά και χωριά που είναι πια έρημα έχουν σπίτια, αχυρώνες και σμοδόχια. Τα περισσότερα είναι σε μέρη κοντά σε κάποιο νερό και σε σκεπά μέρη

Ανώνυμος είπε...

Οι Βενετοί στην Τήνο είχαν και ήπιο φορολογικό καθεστώς και γενικά ήπια παρουσία. Ο στρατός της Τήνου ήταν πάνω από 1000 άτομα και ο αριθμός Βενετών στρατιωτών γύρω στους 20

Ανώνυμος είπε...

Μελισσοθυρίδες, "σμοδόχι", "σκεπά"

κι όσο ζεις μαθαίνεις.

Σας ευχαριστούμε.

Ανώνυμος είπε...

Λέτε τώρα με την "ύφεση",
να αποφασίσουν κάποιοι, να πάρουν την απόφαση και να ξαναζωντανέψουν τα ερημωμένα χωριά στην Ελλάδα;

Λέτε να βάλουμε μυαλό κι από ένα ανήλιαγο δυαράκι στην Κυψέλη να ανακαλύψουμε ξανά τον αέρα του χωριού;

Ανώνυμος είπε...

"να αποφασίσουν κάποιοι, να πάρουν την απόφαση",

ζητώ συγγνώμη, η κούραση κι νύστα φταίνε.!