Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Pancratium maritimum


Ίσως, αν πήγατε σε κάποια παραλία χωρίς πολύ κόσμο (και χωρίς κατσίκια) θα είδατε τον Αύγουστο, κρίνους της θάλασσα. Γούστα είναι αυτά, αλλά θεωρώ ότι εκτός από εξαιρετικά όμορφα λουλούδια, έχουν και μεθυστική μυρωδιά.

Οι τουρίστες κάνουν την ζημιά τους, πατώντας, κόβοντας, και, σε αποτρόπαιες περιπτώσεις, ξεριζώνοντας τους βολβούς. Οι βολβοί βέβαια αμύνονται, αφού είναι θαμμένοι αρκετά βαθιά στην άμμο (ή, για την ακρίβεια, τους σκεπάζει αρκετή άμμος...).

Οι βολβοί πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα από τους μαύρους που φαίνονται καθαρά στην δεξιά φωτογραφία. Οι σπόροι βρίσκονται πέντε-πέντε ή έξη-έξη σε μια μαλακή θήκη, που τέτοια εποχή διαλύεται και οι σπόροι παρασέρνονται στην άμμο και θα φυτρώσουν τον χειμώνα. Αν μαζέψτε σπόρους και τους βάλετε σε άμμο με τύρφη ή απλά χώμα εσωτερικού χώρου, την άνοιξη θα έχουν φυτρώσει, μικροί μίσχοι που σε 2-3 χρόνια θα έχουν στην βάση τους κρεμμύδι που τον τέταρτο χρόνο θα ανθήσει. Εξαιρετικά εύκολο. Δεν θέλουν πολύ νερό...

Σπόρους θα βρείτε τέτοια εποχή στην παραλία του Αγίου Φωκά, κοντά στο Βρέκαστρο, στην άκρη της Μεγάλης Άμμου στην Κολυμπήθρα (στην Τήνο αυτά), στις ακτές της Ρήνειας, και, στην φωτογραφία, στα Κουφονήσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: