Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Λιοτρίβι (2)


Η βδομάδα ήταν δύσκολη για τις αγορές, και, χωρίς να θέλω να είμαι ο συνηθισμένος απαισιόδοξος, τα οικονομικά προβλήματα θα συνεχίζονται. Η Αγγλία έπεσε 5,6%, η Γερμανία 6,2%, η Γαλλία 8,4%, η Αμερική 2,2%, η Ιαπωνία 7%. Η Κίνα (στην Σαγκάη) ανέβηκε. Το πετρέλαιο κοντά στα $42 το βαρέλι, και ο χρυσός στα $756. Για όσου φοβούνται τον πληθωρισμό, μην βιάζεστε, δεν φαίνεται στον ορίζοντα, ύφεση φαίνεται.

Αυτά είναι δείκτες. Λένε τι συμπέρασμα βγαίνει στα παζάρια, και, ανάλογα με το συμπέρασμα, εμείς οι υπόλοιποι περιμένουμε. Στην Ελλάδα, οι απολύσεις περιορίζονται από το 2% το μήνα. Σε άλλες χώρες, χωρίς περιορισμό οι απολύσεις είναι πιο απότομες. Αυτό, σκληρό όσο και αν ακούγεται, είναι σύμπτωμα της κάθαρσης. Όχι ότι η απόλυση είναι ευχάριστος αυτοσκοπός, απεναντίας. 530.000 απολύσεις πρόσφατα στις ΗΠΑ. Πονάει. Πονάει, αλλά συνεχίζει, πάει αλλού, δεν σέρνεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα έκλεισε στα 1788. Όχι να κάνω τον έξυπνο, αλλά ψυχανεμίζομαι θα μείνει κάτω από τον 19ο αιώνα… Τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι διαφορετικά από τα άλλα, τα παγκόσμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: