Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Νάξος (3)


«Στη Νάξο βρίσκονται πολλές βυζαντινές εκκλησίες. Η κοιλάδα της Τραγαίας ονομάζεται και "μικρός Μιστράς" λόγω των πολλών εκκλησιών που είναι σπαρμένες παντού. Υπάρχουν εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 7ο έως το 15ο αι. Πιο γνωστή είναι η Παναγία η Δροσιανή, η οποία διέθετε 3 στρώσεις τοιχογραφιών με την παλαιότερη να ανάγεται στον 7ο αιώνα. Κάποιες από αυτές τις εκκλησίες χτίστηκαν κατά την περίοδο της Εικονομαχίας και φέρουν τοιχογραφίες με "ανεικονικό διάκοσμο", τοιχογραφίες δηλαδή που δεν απεικονίζουν αγίους, αλλά γεωμετρικά σχήματα και φυτά. Τα τελευταία χρόνια οι διάσπαρτες αυτές εκκλησίες είναι ανοικτές τα πρωινά και μπορεί κανείς να τις επισκεφτεί».

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AC%CE%BE%CE%BF%CF%82

Θα αναρτήσω φωτογραφίες, αν μπορέσω, από εκκλησίες… Εν τω μεταξύ είμαι χαμένος στους ελαιώνες…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η εποχή είναι αφιερωμένη στο μάζεμα της ελιάς. Αν βρεθείτε σαββατοκύριακο στην κοιλάδα της Τραγαίας θα νιώσετε σαν να μεταφερθήκατε με ένα μαγικό τρόπο σε άλλη εποχή. Κόσμος στα χωράφια, ατμόσφαιρα πραγματικά γιορτινή...
Δυστυχώς σήμερα έχει δυνατό αέρα. Όσοι δεν έχουν τελειώσει το μάζεμα και δεν έχουν στρώσει στο χώμα πλαστικά πλέγματα για τη συλλογή της σοδειάς θα χάσουν μεγάλο μέρος της παραγωγής.