Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Λιοτρίβι (4)


Οι εταιρίες που μας μετράνε και αποφαίνονται αν είμαστε Α, ή ΒΒΒ-, ή ΒΒ+ στην ουσία σφραγίζουν την τύχη μας. Αν πέσουμε κάτω από ΒΒΒ- γινόμαστε “junk” που είναι όχι όμορφος όρος για «ακατάλληλοι για συντηρητική επένδυση», ή τα δάνεια της χώρας μας δεν απευθύνονται πλέον σε συντηρητικούς πιστωτές. Κοινώς δανειζόμαστε πανάκριβα από το διεθνές αντίστοιχο των τοκογλύφων.

Οι εταιρίες που μας βαθμολογούνε, πάντα λένε γιατί δίνουν κάποιο βαθμό:

Υψηλό χρέος, δημοσιονομικό έλλειμμα, προβληματική δημόσια διοίκηση, αναξιόπιστα οικονομικά δεδομένα, αγκυλωμένη εργατική νομοθεσία, έλλειψη ανταγωνισμού, αγκυλωμένο ασφαλιστικό, έλλειψη παιδείας, διαφθορά, παραοικονομία, πολιτική αστάθεια.

Στα θετικά βάζουν το ότι είμαστε στην Ευρώπη, ότι έχουμε ένα εκατομμύριο μετανάστες και ότι, κάπως, αναπτυσσόμαστε (με χωματουργικά στα βουνά και τα λιμάνια δίχως άλλο)

Εγώ όλα μας τα προβλήματα τα αποδίδω στο ότι μας ελέγχουν 5-6 τσιφλικάδες, και 300 ανεγκέφαλοι πουλημένοι, που σαν κάφροι, τους ψηφίζουμε, γιατί ζώα είμαστε και έτσι βολευόμαστε.

http://www.fitchratings.com/corporate/sectors/issuers_list_corp.cfm?sector_flag=5&marketsector=1&detail=&body_content=issr_list (αυτό είδα και πήρα ανάποδες, «και του χρόνου» για το λάδι)

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γαργάρα με το λάδι έκανες το σχόλιο του ανώνυμου.
Όλο οικονομικά όλο λάδι, λάδι (κατάρα στον λαδέμπορα)

αμμοδύτης είπε...

;;;

αμμοδύτης είπε...

τωρα σε είδα... (και σου απάντησα). Δεν είδα και δεν άκουσα κανένα Δήμαρχο (εκτός αν εννοείς της Νάξου)

Ανώνυμος είπε...

“Eκτός από τα υπέρογκα ασφάλιστρα που εξισορροπούν τον κίνδυνο χρεοκοπίας, οι ξένοι επενδυτές έχουν ήδη κατατάξει την ελληνική οικονομία σε υψηλού ρίσκου καθώς το δημόσιο δανείζεται με επιτόκιο υψηλότερο κατά 170 μονάδες βάσης σε σχέση με το γερμανικό. Tο δημόσιο χρέος στο τέλος του έτους θα φτάσει τα περίπου 260 δισ. ευρώ, ενώ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας εκτιμάται ότι το 2009 θα δανειστεί επιπλέον 53 δισ. ευρώ, ή 20,3% του AEΠ. Παράλληλα, κάθε χρόνο παρουσιάζει έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών κατά 32 δισ. Ευρώ”.

www.imerisia.gr/article.asp?catid=12410&subid=2&tag=9424&pubid=4217126