Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Άπιαστα όνειρα


Όχι, δεν έχει πάρει φωτιά όλη η Αθήνα. Αλλά περίπου.

Δεν ξέρω (αλλά ούτε πιστεύω) ότι πρόκειται για «ξένο δάκτυλο», δεν πιστεύω ότι είναι οργανωμένο σχέδιο πυρπόλησης της Αθήνας για να χτιστούν νέα εμπορικά κέντρα (αλλά μου πέρασε από το μυαλό), δεν πιστεύω ότι είναι οργανωμένοι αναρχικοί πληρωμένοι από εμπόρους ναρκωτικών. Σίγουρα δεν πιστεύω ότι είναι επαναστάτες αριστεροί, ή δεξιοί, ή οπαδοί του …ΣΥΡΙΖΑ, ή του ΛΑΟΣ. Και ενώ βλέπω ότι εξυπηρετεί το να ξεχάσουμε το Βατοπέδι, ή την …Siemens, μου φαίνεται τραβηγμένο να έχει από πίσω καλόγερους ή …Γερμανούς πράκτορες… Αλλά ομολογώ ότι δεν ξέρω.

Μια ανιψιά μου μένει στο κέντρο. Είδε σκηνή, δίπλα στο σπίτι της να σπάει πιτσιρικάς «αναρχικός» βιτρίνα με ηλεκτρονικά, να πηγαίνει μελαμψός αλλοδαπός να «πάρει» και αυτός κάτι, και να πλακώνεται με τον «αναρχικό».

4 χρόνια μας λένε για εκβιασμούς, κλοπές και απάτες με υποψίες εμπλοκής μεγαλοστελεχών, μεγαλοπιασμένων, υπουργών, και πιο πάνω. 4 χρόνια κοροϊδίας και παρακμής. 4 χρόνια που αυξάνονται οι προσδοκίες, η παραίνεση για κατανάλωση με δάνεια που δεν μπορούν να ξεπληρωθούν. 4 χρόνια που τα παιδιά στο σπίτι ακούνε την γκρίνια της ανέχειας και της ανωριμότητας των γονιών τους.

Μήπως τα παιδιά κάνουν, την επανάστασή τους, για το άπιαστο όνειρο και την παραμέληση;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

…Όλες οι κατηγορίες παραμέλησης είναι μια εσκεμμένη ή ακούσια αποτυχία των γονιών να παρέχουν όλα αυτά που χρειάζονται για την υγιή ανάπτυξη και την ανατροφή του παιδιού. Η παιδική παραμέληση είναι η πιο κοινή μορφή κακοποίησης και επηρεάζει σχεδόν το 3% των παιδιών και το 70% των αναφερόμενων περιπτώσεων κακοποίησης…

…Η ψυχολογική παραμέληση αναφέρεται στη συστηματική αδιαφορία των ενηλίκων προς τις ανάγκες του παιδιού και περιλαμβάνει μια ποικιλία από συμπεριφορές, όπως πλημμελής επικοινωνία με το παιδί, στέρηση ασφαλούς περιβάλλοντος ανάπτυξης, αφοσίωση στην σταδιοδρομία ή άλλα ενδιαφέροντα. Η ψυχολογική κακοποίηση περιλαμβάνει την απόρριψη, τον εκφοβισμό, την απομόνωση, την εκμετάλλευση, την υποτίμηση και την αποθάρρυνση του παιδιού από το γονιό. Η χρόνια προφορική κακοποίηση διαβρώνει την αυτοεκτίμηση του παιδιού…

Ανώνυμος είπε...

O Καραμανλής έχει ΕΞΗ ραντεβού σήμερα με Παπούλια και πολιτικούς αρχηγούς θα πάθει υπερκόπωση

Ανώνυμος είπε...

Πολλή ταραχή και ανάλυση, για τα τελευταία γεγονότα. Άλλοι οραματίζονται επανάσταση. Άλλοι βλέπουν διαμελισμό της Ελλάδας. Άλλοι βλέπουν την σωτηρία της πατρίδας με βία στην βία… Φυσικά οι πιο απλοϊκοί και ψύχραιμοι, βλέπουν αλλαγή πολιτικού σκηνικού με την οικονομική ύφεση να παίζει μουσική υπόκρουση και το ΔΝΤ όχι πολύ μακριά.

Πριν 4-5 χρόνια είχαμε 500.000 απελπισμένους στην Ελλάδα. Είτε δεν είχαν δουλειά, είτε είχαν πρόβλημα με τον/την σύζυγο, ή με το παιδί που «δεν άκουγε», δεν έβγαινε το νοίκι ή το δάνειο, από την μία πιστωτική κάρτα στην άλλη . Και να η τηλεόραση να διαφημίζει ευτυχία με γλυκομίλητες γαλανόξανθες συζύγους να σε κοιτάν στα μάτια και να σου υπόσχονται ευτυχία στο πίσω κάθισμα του καινούργιου Σκόντα, και να λάγνα νυμφίδια να στέλνουν SMS με το καινούργιο μοντέλο κινητού που έχει φωτογραφίες 10 megapixels. Από αυτούς τους 500.000 το 10% ή 5.000, μεγάλωσαν με οικογενειακή βία, και το 10% από αυτούς, οι 500 είχαν τάση βίαιας έκφρασης.

4-5 χρόνια αργότερα, με 4-5 χρόνια κατάφορης ανικανότητας και φαυλότητας, επαρκώς προβεβλημένης από τα κανάλια από το «σκύψε ευλογημένη» μέχρι το DVD, την Siemens, τα ομόλογα και το Βατοπέδι, με χορεύτριες, καλόγερους και παραπλανημένους υπουργούς, οι οικονομία είναι χειρότερα από ότι ήταν,

Δεν έχουμε, πλέον, 500.000 απελπισμένους, αλλά 1.000.000 ή 2.000.000. Με τα ίδια ποσοστά, έχουμε 1% απελπισμένους με βίαιες προδιαθέσεις. Πόσο κάνει αυτό; 10.000; 20.000; Νάτοι οι «επαναστάτες» σας.

Κύριοι, και κυρίες: Η χώρα ΔΕΝ παράγει και ΔΕΝ εξάγει. Οι κακοί βιομήχανοι τέλειωσαν, έχουν μείνει οι εμποράκοι, τα Malls, οι καφετέριες και οι μάντρες με υλικά οικοδομών.

Δεν θέλει φιλοσοφία η εύρυθμη οικονομική λειτουργία μιας χώρας, σαν την δική μας. Αλλά καλομάθατε και σας είναι δύσκολο να πιάσετε δουλειά. Αν δεν πιάσετε δουλειά, η μεσαία τάξη σε 10 χρόνια θα είναι οι Αλβανοί, που δουλεύουν μέρα νύχτα, βρέξει χιονίσει. Ίσως δεν θα είναι η πρώτη φορά.