Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Π’κρά



Μετά από τις πρώτες δυο-τρεις βροχές αρχίζει άλλη άσκηση στην Τήνο. Τα πικρά, ή π’κρά, στο χωριό μου… Taraxcum officinale, dandelion (από το dent de lion), ή pissenlit (προφανώς για τις διουρητικές του ιδιότητες), πικραλίδα, αγριοράδικο.

Αν το ψάξετε θα δείτε ότι έχει διάφορες φαρμακευτικές ιδιότητες… αντιοξειδωτικό, κατά της χοληστερίνης, τονωτικό του ήπατος, πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, σε κάλιο, ιχνοστοιχεία κλπ κλπ.

Τέτοιες μέρες, ενώ οι κυνηγοί τελειώνουν με τους τελευταίους λαγούς, έρχονται άλλοι, με σακούλες, και περνάνε την μέρα τους μαζεύοντας… Πρέπει να έχει οικονομική αξία, αν κρίνω από την τιμή στο supermarket της λεωφόρου Τριποτάμου. Κι αν γυρίζετε με το καράβι της γραμμής θα δείτε διάφορους να τα καθαρίζουν εν όψει της πολυπόθητης σαλάτας στο σπίτι.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και εκείνο το ζουμί με λεμόνι μπόλικο τι σου λέει.... !! Α ρε κάτι ορέξεις που μας άνοιξες πρωί πρωί. Μάλλον μετά το φαί θα πάω κατά Ξώμπουργο μεργία.

Εικονική Τήνος είπε...

Αν εγώ μαζέψω πικραλίδες και καρύδες και τζοχούς και άλλα καλούδια αναλαμβάνει κάποιος το καθάρισμα? Βαριέμαι απίστευτα αυτή τη διαδιακσία...

Ανώνυμος είπε...

όταν τα καθαρίσεις φύλαξε μου ένα πιάτο και ένα ζ'μί