Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

ΔΝΤ ή μανδραγόρας


Όχι ότι μας επηρεάζει ιδιαίτερα, αλλά η Αμερική θα βοηθήσει την αυτοκινητοβιομηχανία της. Αυτό, κατά την γνώμη μου, σημαίνει πίεση στους Γερμανο-Γάλλους, που, μεταξύ μας, θα τους βόλευε να μην γίνει κάτι τέτοιο.

Αυτά είναι τα «άλλα όπλα» της εκεί κυβέρνησης. Τα κρατικά τους επιτόκια είναι από 0% (μέχρι 6 μήνες), έως 2% και κάτι στα 30 χρόνια. Πιο φτηνό χρήμα δεν έχω ξαναδεί. Τα αντίστοιχα καλά ευρωπαϊκά επιτόκια είναι υψηλότερα.

Θα πω τώρα κάτι ακαδημαϊκό: Υπάρχει κάτι που λέγεται “interest rate parity theory” (ψάξτε το). Κατ’ αυτήν την θεωρία, η διαφορά στα επιτόκια σηματοδοτεί ότι «στο μέλλον» το δολάριο θα ανέβει σε σχέση με ευρώ. Δεν θυμάμαι αρκετά για να σας πω αν θα είναι σε 1 χρόνο ή σε 10 χρόνια… Μετά από μια πτώση, το δολάριο ανέβηκε λίγο και είναι τώρα στο $1,39/€. To πετρέλαιο στα $42,5 και ο χρυσός αφού τσίμπησε, έπεσε στα $840.

Το ΧΑ, στα 1731, είναι μετά την πτώση του Κάστρου στους Τούρκους, οι φόβοι για αδυναμία διαχείρισης των δημοσιονομικών δίνουν και παίρνουν, και ο Αλογοσκούφης λέει ότι δεν θα προσφύγουμε στο ΔΝΤ. Μαζί σου Υπουργέ, αποκλείεται κάτι τέτοιο, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο. Μετά, ποιος ζει, ποιος πεθαίνει.

Το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο… Η πειθαρχία που συνεπάγεται είναι απαραίτητη. Ο Σημίτης κάτι είπε για ΔΝΤ. Εγώ λέω ότι αν δεν υπήρχε ΔΝΤ, θα έπρεπε να το εφεύρουμε.

Τουλάχιστον έχουμε μανδραγόρες, στην Τήνο, αν χρειαστεί λίγη μαγεία.

6 σχόλια:

u.f.o. είπε...

Τί να σου κάνει ο μανδραγόρας καλό μου ερπετό? Και ποιόν να υπνώσεις?.... αυτοί κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου από μόνοι τους.

[Θυμίζω στα ΟYΦΑ οτι στην αρχαιότητα την ρίζα την χρησιμοποιούσαν σαν υπνωτικό]

Ανώνυμος είπε...

«Αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό ο Μανδραγόρας ανήκει στην οικογένεια σολανίδες. Ποώδες, ιθαγενές με 4 είδη απαντά στις Μεσογειακές χώρες.

Η ρίζα είναι σαρκώδης, μακριά μοιάζοντας με ανθρώπινο σώμα με 2 πόδια και ίσως αυτό συνετέλεσε στην δημιουργία διαφόρων παραδόσεων και μύθων σχετικά με το φυτό αυτό.

Έτσι ένας μύθος αναφέρει ότι ο μανδραγόρας προέρχεται από το σπέρμα σατανικών ανθρώπων και το ξερίζωμα του μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Για να τον ξεριζώσουν χρησιμοποιούσαν κάποιο ζώο δένοντας στο πόδι του ένα σχοινί και την άλλη άκρη στη βάση του φυτού. Αφού κατάφερναν να το ξεριζώσουν πίστευαν ότι έκλαιγε σαν μωρό.

Ακόμη θεωρούσαν ότι αν πιεις το αφέψημα της ρίζας του θα κάνεις αρσενικά παιδιά, εξ ου και η ονομασία του σερνικοβότανο.

Ο μανδραγόρας είναι τοξικό φυτό περιέχει ατροπίνη, σκοπολαμίνη και υοσκυαμίνη που αποτελούν πολύτιμες φαρμακευτικές ουσίες και χρησιμοποιούνται σαν αντισπασμωδικά και καταπραϋντικά».

u.f.o. είπε...

(Αρσενικά) παιδιά? Τί να τα κάνουμε εν μέσω κρίσης? Α πα πα πα....
Ε σαν αvτισπασμωδικό συμφωνώ οτι μπορεί να φάνει ιδιαίτερα χρήσιμο σε όλους τους έλληνες φορολογούμενους.
OK boss... Αύριο αφήνουμε τις πικραλίδες και πιάνουμε τους μανδραγόρες.

αμμοδύτης είπε...

Αν είναι να μάθουμε για μαγικά φυτά...

“…Η βασική αποστολή του ΔΝΤ είναι να παρέχει οικονομική βοήθεια σε χώρες που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Χώρες-μέλη που έχουν πρόβλημα με το ισοζύγιο πληρωμών μπορούν να ζητήσουν δάνεια ή/και διαχείριση της εθνικής τους οικονομίας. Σε ανταπόδοση, από τις χώρες αυτές απαιτείται συνήθως να προβούν σε μεταρρυθμίσεις (στις οποίες οι επικριτές αναφέρονται ειρωνικά ως "συναίνεση της Ουάσινγκτον")…

…Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι αυτοί που κατευθύνουν την πολιτική του ΔΝΤ εσκεμμένα στήριξαν καπιταλιστικές στρατιωτικές δικτατορίες που πρόσκεινταν φιλικά σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες. Οι επικριτές ισχυρίζονται επίσης ότι το ΔΝΤ είναι σε γενικές γραμμές απαθές ή και εχθρικό στις απόψεις τους για δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και εργατικά δικαιώματα. Η αντιπαράθεση αυτή έχει συμβάλει στη δημιουργία του κινήματος ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Άλλοι ισχυρίζονται ότι το ΔΝΤ δεν έχει αρκετή ισχύ για να δημοκρατικοποιήσει κυρίαρχα κράτη, αν και αυτό δεν εντάσσεται ούτως ή άλλως στους δεδηλωμένους στόχους του, οι οποίοι είναι να συμβουλεύει και να προωθεί την οικονομική σταθερότητα. Το επιχείρημα υπέρ του ΔΝΤ είναι ότι η οικονομική σταθερότητα αποτελεί πρόδρομο της δημοκρατίας.
Δύο επικρίσεις από οικονομολόγους είναι ότι η οικονομική βοήθεια δίδεται πάντοτε υπό διάφορες προϋποθέσεις (conditionalities), περιλαμβανομένων των Προγραμμάτων Διαρθρωτικής Προσαρμογής (Structural Adjustment Programs). Οι προϋποθέσεις, υποστηρίζεται, παρεμποδίζουν την κοινωνική σταθερότητα και επομένως και τους δεδηλωμένους στόχους του ΔΝΤ, ενώ τα Προγράμμτα Διαρθρωτικής Προσαρμογής οδηγούν σε αύξηση της φτώχειας στις χώρες που δέχονται τη βοήθεια…”

Συμφωνώ με τον Αλογοσκούφη. Δεν έχει νόημα να προσφύγουμε στο ΔΝΤ, το μόνο που χρειάζεται είναι κοινός νους, ειλικρίνια και τόλμη.

Το πρόβλημα των πολιτικών μας είναι ωστόσο ότι μετά τόσα χρόναι κανείς δεν τους παίρνει σοβαρά.

Ανώνυμος είπε...

Ασχετα με τα φυτά, το περίεργο είναι ότι τρεις μήνες μετά, τόσο ρευστό και ακόμα αποπληθωρισμός

Ανώνυμος είπε...

τι εγινε με τα σχόλια? για λίγο δεν φάινονταν