Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Τρίτη 13 Απριλίου 1204


Από το 1195 έως το 1203 αυτοκράτορας την Κωνσταντινούπολη ήταν ο Αλέξιος ο Γ’ Άγγελος. Γιος ενός ξαδέρφου του αυτοκράτορα Αλέξιου Β’ Κομνηνού. (Τον Αλέξιο Β’ Κομνηνό τον είχαν παντρέψει το 1180 με μια Γαλλίδα πριγκίπισσα, κόρη του Λουδοβίκου του 7ου αλλά ο γάμος δεν απέδωσε, πολιτικά, και ο Αλέξιος Β’ έφυγε από την εικόνα το 1183).

Ο Αλέξιος Άγγελος αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας, τύφλωσε τον αδερφό του Ισαάκιο (που ήταν ο «νόμιμος») και τον φυλάκισε, μαζί με τον ανιψιό του. Τα υπολείμματα της αυτοκρατορίας είχαν σοβαρά προβλήματα, με τους Τούρκους σε σχεδόν όλη την Μικρά Ασία, και τους Βούλγαρους και τους Βλάχους στην Θράκη.

Το 1200, ο εγγονός του Ανδρόνικου Κομνηνού, με την βοήθεια Γεωργιανών, είχε ιδρύσει την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας. Το 1202 οι Φράγκοι της Δ’ Σταυροφορίας είχαν μαζευτεί στην Βενετία. Τότε ο ανιψιός του Αλέξιου του Γ’ και γιος του τυφλωμένου Ισαάκιου προσέγγισε τους Σταυροφόρους και τους έταξε αμοιβή και την επανένωση των εκκλησιών αν τον βοηθούσαν να ανακτήσει τον θρόνο από τον θείο του… Ο θείος το έσκασε από την Πόλη και τον σκότωσαν λίγο αργότερα οι μισθοφόροι του Βονιφάτιου του Μομφερά.

Ο ανιψιός, που προσκάλεσε τους Φράγκους, έγινε αυτοκράτωρ με όνομα Αλέξιος ο Δ’. Ομολόγησε πίστη τον Πάπα Ιννοκέντιο τον Γ’, τον αναγνώρισε αρμοδίως στην Αγία Σοφία, και άδειασε τα ταμεία προκειμένου να ξεπληρώσει, ανεπιτυχώς, τους Φράγκους.

Ο Αλέξιος Γ’ (ο αρχικός κακός της ιστορίας) είχε ένα γαμπρό, τον Αλέξιο Μούρτζουφλο, που εξεγέρθηκε μαζί με τον δυσαρεστημένους φορολογούμενους, ενάντια στον Αλέξιο Δ’, τον οποίο σκότωσαν. Έτσι έγινε αυτοκράτορας, για λίγους μήνες στις αρχές του 1204, ο Αλέξιος ο Ε’ Μούρτζουφλος, αλλά δεν τα κατάφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: