Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Προϊστορική Τήνος (2)


Το Βρέκαστρο, λίγο ανατολικά από την Χώρα, είναι και αυτό προϊστορικός χώρος, λέει η Νότα Κούρου και η Όλγα Φιλανιώτου (Αρχαιολόγος Κ Εφορείας Προϊστορικών Κλασσικών Αρχαιοτήτων Λέσβου και παλαιότερα Κυκλάδων). Το Βρέκαστρο, ή Βρυόκαστρο, κατοικήθηκε από πριν το 2300 π.Χ. μέχρι περίπου το 1600 π.Χ.. Σώζεται τμήμα οχύρωσης με τμήματα να φαίνονται κάτω από τις σύγχρονες ξερολιθιές. Φαίνεται ότι υπήρξαν ταραχές και μετακινήσεις πληθυσμών στα νησιά, τον καιρό της πτώσης της Τροίας.

Η κα Φιλανιώτου έχει κάνει την μέχρι στιγμής έρευνα, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Έχω δει το τμήμα οχύρωσης, αλλά δυστυχώς δεν έχω φωτογραφία. Πρέπει να πω ότι και η λιθοδομή και η γεωμορφία της τοποθεσίας μου θυμίζουν κάτι άλλα περίεργα κτίσματα στην άλλη μεριά του νησιού, όχι μακριά από την Καμένη Σπηλιά, σε τοποθεσία γνωστή στους ντόπιους ως Καστέλια, μακριά από οποιονδήποτε οικισμό, πάνω από την θάλασσα, με θέα την Χίο (και την Άνδρο). Δεν νομίζω ότι έχει πάει ποτέ αρχαιολόγος από εκεί… Από εκεί έχω φωτογραφίες και θα τις αναρτήσω.

2 σχόλια:

rafinotiniaki είπε...

Μακάρι να είχαμε κάθε μέρα μια νέα τόσο όμορφη φωτογραφία από την αγαπημένη Τήνο!!!!!!!

Alastor είπε...

καλησπέρα σε όλους,
Κανω μιά μικρή έρυνα και θα ήθελα την βοήθεια σας.Γνωρίζετε αν έχουν εντοπισθεί θέσεις με βραχογραφίες με σχήμα σπείρας στο νησί όπως σε άλλα νησιά των Κυκλάδων?