Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Η αξία του νησιού (2)


Ο/Η περαστικός είπε...

Λογικό είναι να μην έχουν όλοι την ίδια άποψη για το τι προσδίδει «αξία». Η γνησιότητα, το μεσαιωνικό τοπίο, η οχυρωματική διάταξη στα χωριά, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική (η πραγματική, όχι τα εκτρώματα και οι πολυκατοικίες), η αγροτική ενασχόληση, είναι αυτά που κάνουν την Τήνο ξεχωριστή.Μερικοί πιστεύουν ότι το προσκύνημα την κάνει ξεχωριστή.

Το προσκύνημα, έστω και αν ταΐζει κόσμο, κάνει την Τήνο (την Χώρα) μάλλον άσχημη (γούστα είναι αυτά), αλλά αυτό δούλεψε υπέρ της ενδοχώρας, γιατί έβλεπαν οι Αθηναίοι την Χώρα, και πήγαιναν αλλού. Προσωπικά προτιμώ την Σύρο, είναι πιο ειλικρινής στην εμφάνισή της.

Τα τελευταία 3-5 χρόνια (μετά τους Ολυμπιακούς), τα χωματουργικά μηχανήματα και τα δάνεια έγιναν προσιτά, και, μην σας στενοχωρήσω, η ενδοχώρα έχει αρχίσει να γίνεται σαν τα Γλυκά Νερά, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς.Όσο πιο πολύ μοιάζει με φτωχό και κακόμοιρο προάστιο η Τήνος, τόσο πέφτει η αξία της. Αυτό αφορά τους πάντες: από τον εμπειρικό εργολάβο μέχρι τον κουλτουριάρη επισκέπτη.

Θα προκαλούσα τον αμμοδύτη και τον «φωτογράφο» να ανεβάσουν μία δύο βδομάδες με την ασχήμια του νησιού και όχι μόνο όμορφες και νοσταλγικές φωτογραφίες.

Χμμμ... να γίνω ρεαλιστής; Δεν θα αρέσει. Να θυμάστε:
Ρίχνει ή ανεβάζει την αξία του νησιού;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σωστή η ερώτηση, αλλά οι Έλληνες, όχι μόνο οι Τηνιακοί, είναι ό,τι αρπάξει ο αποτέτοιος τους. Θα ξεπουλήσουν το χωριό τους, το νησί τους και το έθνος τους. Για αυτό είμαστε τόσο καλά. Ψάξε εσύ και βρες τίμιους και σωστούς.