Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Εξερεβνών το Άγνοστον (1)


Σήμερα θα σας πω τους λόγους που γκρινιάζω για το Λιμάνι. Δεν είναι ούτε η αρχιτεκτονική, ούτε οι αλλαγές, ούτε τα καΐκια που εξαφανίστηκαν, ούτε τα χωματουργικά στην μάχη τους με την σοροκάδα. Το Λιμάνι της Τήνου κυρίες και κύριοι πάσχει από έλλειψη ρομαντισμού. Και τελικά πάσχει όλη η Επικράτεια από το ίδιο πρόβλημα, και δεν νομίζω ότι κάνω εγώ λάθος διάγνωση.

Ο αείμνηστος Μποστ, «εξερεβνών το Ελληνικόν Αρχιπέλαγο»ς, το είχε εντοπίσει: cherchez la femme, κοινώς όλα στην αναζήτηση του ποδόγυρου, τουλάχιστον την δεκαετία του ’60 που έγραψε και το σχετικό βιβλίο, «Αιγαίον: Αφτό το Άγνοστον».


Δεν ξέρω αν φταίει η αντίληψή μου, ή αν φταίει η τηλεόραση, ή το διαδίκτυο, ή τι φταίει, αν φταίει, αλλά νομίζω και οι «εξερεβνήσεις» έχουν πέσει έξω, και το Λιμάνι έχει χαλάσει. Η φωτό είναι περίπου 6-7 χρόνια αφού ο Μποστ είχε γράψει το βιβλίο του.

Η "Ευσταθία", εδώ στις αρχές της δεκαετίας του '70 ήταν σε λιγότερο συντηρημένη κατάσταση από ότι 10 χρόνια αργότερα, περίπου στην ίδια θέση. Το λεωφορείο γαι τα χωριά στην θέση του, και ελάχιστα αυτοκίνητα στον δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: