Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Lawrence Durrell (2)

«…Η Τήνος έχει μήκος 27 περίπου χιλιόμετρα, και δεν είναι δύσκολο να την εξερευνήσεις, αν και η γενική εντύπωση που σου δίνει είναι συγκεχυμένη. Ίσως επειδή εκτός από οίκος της Ορθοδοξίας, είναι και από τις ισχυρότερες Καθολικές γωνιές των Κυκλάδων. Και ενώ είναι όλα ειρηνικά και σε φαινομενική αρμονία ανάμεσα στα δόγματα, λείπει η πνευματική αρμονία ανάμεσα στον κόσμο. Οι Καθολικοί, χωρίς λόγο τείνουν να συμπεριφέρονται με υπεροψία, κάτι που ενοχλεί τους άλλους Έλληνες…

…Η αιτία για την ελάχιστη δυσαρμονία ανάμεσα στα δύο δόγματα μπορεί να είναι η περιορισμένη συμμετοχή των Καθολικών στην επανάσταση του 1822. Αρκέστηκαν με το να αποτραβηχτούν στην ενδοχώρα σε ένα λόφο που λέγεται Ξυνάρα, όπου έχτισαν ένα οχυρό από εκκλησίες, μοναστήρια και σχολεία, περιμένοντας να τελειώσουν οι φασαρίες, όπως και έγινε. Για οποιοδήποτε λόγο, υπάρχουν δύο ρεύματα αισθημάτων στο νησί, που κάνουν τον χαρακτήρα του όχι ξεκάθαρο…»


Αυτά δημοσίευσε ο Lawrence Durrell το 1977, από την επίσκεψή του στην Τήνο στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ανήρτησα τις 4-5 σελίδες από το βιβλίο του (στα αγγλικά) εδώ:
http://www.ophioussa.com/photos/Lawrence%20Durrell%20The%20Greek%20Islands.pdf

Ο Κώστας Δανούσης, η Κατερίνα Σεραϊδάρη, ο Απόστολος Βακαλόπουλος και η Εκδοτική Αθηνών, βλέπουν και άλλες πτυχές. Και φυσικά, κάθε άποψη δεκτή. Ένας φίλος μου π.χ. επικαλείται προσηλυτισμό ορθοδόξων από καθολικούς ιεροκήρυκες Το ζητούμενο είναι να βλέπουμε την «αλήθεια» κατάματα, καταλαβαίνοντας ότι μερικά μικρά και ασήμαντα θέματα είναι ίσως δύσκολα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να είναι πίσω απ αυτό το blog αλλά οι αναρτήσεις που κάνεις είναι άκρως ενδιαφέρον και ενημερωτικές.