Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Μαύρες τρύπες


Σε κρίσεις, όπως, π.χ., η ύφεση στην οποία μπαίνουμε, εμφανίζονται διάφοροι που προφητεύουν το τέλος του κόσμου, την έλευση των παγετώνων, και τέτοια. Έγραφε προχτές μία εφημερίδα ότι δύο γαλαξίες πρόκειται να συγκρουστούν και θα το καταλάβουμε και στην Γη, με «ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων».

Το ερώτημα είναι, «τι γίνεται με τις μαύρες τρύπες που είναι στο κέντρο του κάθε γαλαξία»; Κάθε μία έχει 100 εκατομμύρια φορές την ενέργεια του ήλιου, και καταβροχθίζει ο,τιδήποτε βρει κοντά της. Η μαύρη τρύπα στο κέντρο του δικού μας γαλαξία υποτίθεται ότι έχει φάει το αντίστοιχο 4 εκατομμυρίων ήλιων. Οι μαύρες τρύπες δεν φαίνονται (αφού ρουφάνε τα πάντα, ακόμα και το φως της περιοχής τους), αλλά τις καταλαβαίνουμε επειδή τα σώματα που χάνονται σε αυτές εκπέμπουν ακτίνες Χ.

Οι μαύρες τρύπες, μεταξύ άλλων, γυρίζουν και γύρω από τον εαυτό τους με ταχύτητα που είναι ένα όχι αμελητέο ποσοστό της ταχύτητας του φωτός. Όταν πλησιάσουν η μία την άλλη, ή θα συγχωνευτούν, ή, αν γυρίζουν σε διαφορετική κατεύθυνση, λένε οι επιστήμονες, με το που θα πλησιάσουν θα εκτιναχθούν μακριά η μία από την άλλη με εκπομπή ακτίνων Χ που θα κρατήσει για χιλιάδες χρόνια.

Αν βγούμε λίγο παραέξω, τα προβλήματά μας γίνονται ασήμαντα

Δεν υπάρχουν σχόλια: