Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Επαναστάσεις


Χμμμ... Να γράψω για την Εθνική Επέτειο; ή για τον Ευαγγελισμό; Δεν το κρύβω έχω αρχίσει να γίνομαι κυνικός και να αμφισβητώ την εκδοχή του κόσμου που μου έχουν σερβίρει (αν και δεν με βλέπω για ...επανάσταση).

Να διαβάσετε την ιστορία της Επανάστασης. Θα δείτε μεγάλα ξένα συμφέροντα γύρω από την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την πόλωση των τότε "Ελλήνων" γύρω από ξένους, την ιδιοτέλεια που δεν μας ανέφεραν στο σχολείο, τον διχασμό, τον εμφύλιο (ναι από το 1821). Και δεν σας παραπέμπω σε περίεργα ακραία ή αμφισβητούμενα εγχειρίδια, στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους της Εκδοτικής Αθηνών.

Η Ιστορία μας είναι πολύτιμη γιατί απαντάει σε πολλές απορίες μας. Κι όταν διαβάζετε, να ψάχνετε όλες τις απόψεις, όχι μόνο την "επίσημη".

Από την ...Wikipedia, συνειδητοποίησα την πιθανή σχέση μεταξύ της Αμερικανικής επανάστασης του 1769, και της δικής μας, μέσω των Ρωσο-τουρκικών πολέμων περί το 1770 και 1780. Οι Άγγλοι φταίνε, που παράτησαν την Ανατολική Μεσόγειο και τις ανατολικές αποικίες, λόγω εμπλοκής τους στις ...δυτικές αποικίες, πήραν κάτι ανταλλάγματα από τους Ρώσους στον Ατλαντικό και άνοιξαν την όρεξη της Μεγάλης Αικατερίνης... Άσχετο; Για ψάξτε το...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

χρόνια πολλά σε όλους και τους Βαγγέληδες και καλή Ανάσταση!

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά, αυτά που γράφεις είναι ήδη γνωστά. Αν δεν ενδιαφερόντουσαν για τη διάλυση της Οθωμανικής οι τότε μεγάλες δυνάμεις η επανάσταση θα είχε καταπνιγεί.
Η ιστορία έχει πολλά να μας διδάξει. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς συνήθως τη γράφουμε στα παλήα μας τα παπούτσια.

αμμοδύτης είπε...

Δημήτρη, αν μαθαίναμε από το παρελθόν μας αντι απλά να το παπαγαλίζουμε θα είμαστε σε καλύτερη μοίρα