Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Μονοπάτια, ή Δρόμοι Τήνου;


Από emails που παίρνω, καταλαβαίνω ότι υπάρχει «προβληματισμός» για τα μονοπάτια, και αν είναι μονοπάτια ή δρόμοι ή … ημιονικοί οδοί, μάλλον με αφορμή άρθρο που γράφτηκε στην Τηνιακή.


Το «ημιονικοί» δεν πολυστέκει, ελάχιστα μουλάρια είχε η Τήνος, γαϊδούρια είχε. Και χωρίς να είμαι αυθεντία, αυτό που εγώ έχω περιγράψει σαν μονοπάτια είναι «δρόμοι», σχεδιασμένοι για αγροτικές, εμπορικές, και αμυντικές χρήσεις πριν από πολλά χρόνια. Και όταν λέω πολλά χρόνια εννοώ και από π.Χ., αφού πολλοί δρόμοι, ή μονοπάτια, οδηγούν ή περνούν από προφανείς αρχαιολογικούς χώρους. Φυσικά οι πιο πολλοί «δρόμοι» είναι απλά για να πηγαίνει ο κόσμος στα χωράφια του. Έτσι άλλοι «δρόμοι» είναι κεντρικοί, άλλοι παράπλευροι και άλλοι καταλήγουν σε μονοπάτια, που απλά συνδέουν το τέλος κάποιου δρόμου με την αρχή άλλου.


Μέτρησα περίπου 1.000 χιλιόμετρα τέτοιους «δρόμους» στην Τήνο, όπου ορίζω την λέξη «δρόμος» ως δίοδος για ανθρώπους ή και ζώα, με ξερολιθιά δεξιά και αριστερά, καλντερίμι, πλάκες, ή χώμα ή πέτρες, ανάλογα το μέρος, με φάρδος από ταπεινό 1 μέτρο μέχρι μεγαλειώδες 4-5 μέτρα.

Τα χίλια αυτά χιλιόμετρα είναι ενδιαφέροντα… Πρώτον είναι ανεκτίμητης αξία ιστορικά και ανθρωπολογικά μνημεία. Δεύτερον δίνουν δικαίωμα δρόμου, με την νομική έννοια, σε όσους έχουν ιδιοκτησίες. Τρίτον, αν έχεις συμβόλαιο πριν το 19κάτι που αναφέρει τον «δρόμο» έχεις κάτι προνόμια. Τέταρτον, είναι σε μελετημένες ισοϋψείς, και επομένως καλός οδηγός για μπουλντόζες με φαντασιώσεις και φιλοδοξίες. Πέμπτον, αν ανοίξει κάποιος αμαξωτό δρόμο, 1-2 μέτρα φάρδος είναι ήδη κοινόχρηστα, άρα οι γκρίνιες λιγότερες.

Καταλαβαίνω την στενοχώρια όσων αγαπούν την Τήνο, καταλαβαίνω και τις ανάγκες των ανθρώπων να κάνουν τη δουλειά τους, ή να πάνε στα χωράφια τους, λυπάμαι για την ζημιά ή την καταστροφή στο χειροποίητο τοπίο.


Τι να κάνω; Να σας πω μόνο ότι σε πολλές από τις φωτογραφίες σε αυτό το blog, και σε μία από τις παραπάνω, έχω «κρύψει» τα έργα των σύγχρονων ανθρώπων. Σε όλους εύχομαι, μέτρο, σύνεση, κατανόηση και ισορροπία. Και απολαύστε τον δροσερό Μάη που θα τελειώσει σύντομα.

8 σχόλια:

Artanis είπε...

Καλημέρα φίλε μου...οι φωτό είναι πολύ ωραίες και εκείνη που αποτυπώνει τα χιλιόμετρα δρόμων και μονοπατιών, είναι φανταστική...

Κρύο κάνει, και μάλιστα πολύ, νωρίς το πρωί...Μετά ζεσταίνει αρκετά...

Βάλε φωτό απο τις ανθισμένες λεβάντες σου, όταν μπορέσεις, καθώς και απο το φυτώριό σου με τις βελανιδιές...

Ανώνυμος είπε...

Η Τήνος είναι μοναδική και την δείχνεις αυτή την μοναδικότητα. Αυτό όμως που την κάνει μοναδική το χαλάμε εμείς οι ίδιοι. Τα "εργα" που κάνει κάποιος για να ζήσει, μπορεί να μην αρέσουν αλλά... Τα έργα που κάνουν οι πονηροί για να ροκανίζουν να φοβάσαι.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ αμμοδύτη.
Οι αναρτήσεις σου είναι πολύ ωραίες και σε κάποιους από εμάς αρέσει αυθορμητισμός και το απρόβλεπτο. "Βάζε" πρωτίστως ό,τι εμπνέει και εκφράζει εσένα τον ίδιο. Αυτό είναι το ενδιαφέρον στοιχείο της σελίδας. Και επειδή αισθάνουμαι άβολα να λέω στους άλλους τι να κάνουν με συγχωρείς το λέω περισσότερο σαν προτροπή.

Ανώνυμος είπε...

χαχαχαχα! Στην πάνω φωτό έχεις κρύψει τον χωματόδρομο!

Ανώνυμος είπε...

Με είχε προβληματίσει η χρήση των δρόμων αυτών όταν είχα επισκεφτεί την Τήνο γιατί μερικοί ήταν πολύ απότομοι και έκοβαν κάθετα τις ισοϋψείς. Πιο πολύ σα σύνορα ιδιοκτησιών έμοιαζαν αλλά πάλι είχαν κάποιο πλάτος. Περπάτησα κάποιους από αυτούς αλλά δε γνώριζα ότι υπήρχε τέτοιο εκτεταμένο δίκτυο. Την άλλη φορά.

Ανώνυμος είπε...

Σύνεση κατανόηση και ισοροπία.

Πόσοι δουλέυουν με αυτές τις λέξεις;

αμμοδύτης είπε...

Αrtanis, λεβάντες το Σ/Κ, βελανιδιές από Δευτέρα.

Ανώνυμε 7.23, ισοοροπία ανάμεσα στις ανάγκες του σήμερα, με το τι θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές. Πήγαινε μια βόλτα στη΄Β' Εύρεση. Έχει μεσαιωνικούς οικισμούς στα αζήτητα και άχρηστα χωματουργικά που φαίνονται από το καράβι προς δόξα τίνος?

Ανώνυμε 10.00, εννοείται ότι γράφω ό,τι μου έρθει ή ό,τι με κούρδισε, ή ό,τι μου αρέσει. Αλλά τι ήθελες και το είπες έτσι? Ξαφνικά έχω μπλοκάρει!

Ανώνυμε 12.18. Σωστός

Ανώνυμε 4.09. Πράγματι υπάρχουν μονοπάτια (δρόμοι) σχεδόν κατακόρυφοι. Αυτοί είναι για γρήγορη πρόσβαση όσω έχουν αντοχές να ανεβοκατεβαίνουν. Για παράδειγμα, το δικό μου χωριό έχει από πάνω του βουνά. Παλιά ο κόσμος πήγαινε πάνω-κάτω δύο φορές την ημέρα για να αρμέξει κατσίκια. Αναγκαστικά, πάνω-κάτω.

Επισημαίνεις όμως και κάτι πολυ σημαντικό. Οι δρόμοι προκύπτουν και σαν διαχωριστικά ιδιοκτησιών. Το "δικαίωμα δρόμου" σε φεουδαρχικά συστήματα προφανώς ήταν δυνατό.

Το δίκτυο και εμενα με έχει εντυπωσιάσει (και για αυτό ασχολήθηκα...)

Ανώνυμε 9.15, απλές οι λέξεις.

Ανώνυμος είπε...

Δρόμοι-Μονοπάτια για μουλάρια που κατάντησαν και καλά: δρόμοι-μονοπάτια για "μουλάρια"