Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Αστρική σκόνη


Χτες το βράδυ ήταν καθαρός ο ουρανός στην διαδρομή προς την Ραφήνα. Ξέρεις ότι το καλοκαίρι πλησιάζει επειδή ο Σκορπιός φαίνεται πάνω από τον Νότιο-νοτιοανατολικό ορίζοντα (δεξιά στην παραπάνω εικόνα)



Βέβαια στο νότιο ημισφαίριο η κατάσταση είναι διαφορετική. Τον Σκορπιό πρέπει να τον βλέπουν χειμώνα καλοκαίρι (για το καλοκαίρι δεν είμαι σίγουρος, πρέπει να το ψάξω). Και ο δικός τους Σκορπιός δεν είναι με το κεφάλι όρθιο, αλλά είναι οριζόντιος, ψηλά πάνω από την ανατολή, στις 10:30 περίπου το βράδυ, στο ...Christchurch.


Δεν ξέρω ποιός πρωτοείπε ότι είμαστε φτιαγμένοι από αστρική σκόνη... ο Carl Sagan ή η Joni Mitchell (στο τραγούδι των Crosby, Stills, Nash, and Young). Αλλά από αστρική σκόνη είμαστε πλασμένοι. Και η διαφορά μας από όλα τα άλλα όντα του πλανήτη; Κοιτάμε τα άστρα...


...We are stardust
Billion year old carbon...

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=tFyKAUBkdOs

Nat King Cole baby

Artanis είπε...

Χα,χα,χα,χα,χα, καλησπέρα απο ΝΖ...Τό 'πες και τό 'κανες...
Έχασα πολλές αναρτήσεις σου, Sorry...

Ανώνυμος είπε...

Φίδι τι έγινε; Από την Τήνο ξεκινάς και όλο στη Χριστοκκλησιά σε βγάζει ο δρόμος.

Ανώνυμος είπε...

Πτώση κατά 10 θέσεις κατέγραψε, στη διάρκεια του 2008, η χώρα μας στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD (International Institute for Management Development), που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΣΒΒΕ. Η χώρα μας «κατρακύλησε» στην 52η θέση, μεταξύ των 57 χωρών που μελετώνται από το Ινστιτούτο, από την 42η πέρυσι.

Ανώνυμος είπε...

We are stardust, we are golden,
We are a billion year old carbon.
And we got to get ourselves back to the garden.
By the time we got to Woodstock,
We were half a million strong
And everywhere was a song and a celebration.

Μποτίλια στο πέλαγος είπε...

Όπως απάνω έτσι και κάτω. Εν το παν. Γι αυτό μέσα στο σκληρό πεπρωμένο υπάρχει πάντοτε η ποίηση. Και κάποιοι που μας βοηθούν να μην το ξεχνάμε, σηματοροί του κοινού μας δώματος, αλλά και ενός ιμάντα καρδιάς, που απαλά και αυθόρμητα ζωογονεί το ξεχασμένο δεξιό τμήμα του εγκεφάλου μας.

κατωμερίτης είπε...

αμμοδύτη πολλά ξιν'κά μας βάζεις και δεν τα ξέρουμε

OrbitalDecay είπε...

Υπάρχουν μερικά προγράμματα για ΧΡ
[ίσως να κάνουν και για Vista]
όπως το πολύ καλό Stellarium.
Ψάξε για
Free Astronomy Software
Μετά θα βρείς ποιοί αστερισμοί φαίνονται
-και πότε- απο οποιαδήποτε θέση.

Το Stellarium είναι σαν εξομοιωτής του ουρανού, σε πραγματικό -η όχι- χρόνο.
Είναι πάρα πολύ καλό!
Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μην είμαστε φτιαγμένοι από χρυσόσκονη... Κλάσικ αλαζονική άποψη "είμαστε ανώτεροι όλων των άλλων όντων". Για να ξεσκονίσουμε λίγο τον Δαρβίνο και το Origin of Species...

αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμε 10.19, θα αρχίσω από σενα...

Μπερδεύεις νομίζω αστροφυσική και βιολογία (και σίγουρα δεν έχεις ποιητική προδιάθεση)

Η σύνθεση του ανθρώπινου σώματος είναι 65% οξυγόνο, 18% άνθρακας, 10% υδρογόνο, 3% Άζωτο, 1,5% Ασβέστιο, 1,2% Φωσφόρος και τα λοιπά κάτω από 0,5%.

Τα άστρα, είναι τυπικά 70% υδρογόνο, 28% ήλιο και 2% λοιπά βαρύτερα στοιχεία. Ο ήλιος είναι 95% υδρογόνο και 5% ήλιο και λιγότερο από 0,1% βαρύτερα στοιχεία. Τα άστρα είναι μεγάλοι πυρηνικοί αντιδραστήρες και παράγουν όλα τα «υλικά» που υπάρχουν, σίδηρο, πυρίτιο, άνθρακα, ασβέστιο, νάτριο, πλουτώνιο κλπ. Το πώς φτιάχτηκε το σύμπαν, ή πως από άστρα προέκυψαν άλλα πράγματα όπως κομήτες και πλανήτες, θα σε αφήσω να το βρείς στην εγκυκλοπαίδεια (καλή τύχη βέβαια με το σύμπαν των 15 ή όσων διαστάσεων)

Οι κομήτες έχουν βράχια, σκόνη, πάγο, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και αμμωνία, καθώς και ίχνη από μεθανόλη, κυάνια, φορμαλδεϋδη, εθάνιο και …αμινοξέα (!).

Το RNA σου και το DNA σου η ο καλός θεός, ό,τι σε βολεύει, σε έχει φτιάξει από προτεϊνες και τα λοιπά συστατικά σου, που όμως έχουν την σύνθεση από την οποία ξεκίνησα την απάντησή μου. Τα στοιχεία αυτά βρέθηκαν στην γη από το σύμπαν, και στο σύμπαν είναι τα ίδια στοιχεία που βγαίνουν από τα άστρα.

Έτσι, και ο Carl Sagan, αστροφυσικός, το λέει ότι είμαστε αστρόσκονη, και η Joni Mitchell, ποιήτρια τραγουδίστρια κλπ. Και η γάτα σου αστρόσκονη είναι, και το μαρούλι της σαλάτας σου. Οι πρωτεϊνες στα μαλλιά σου έχουν άζωτο. Το άζωτο αυτό βρέθηκε στα μαλλιά σου από την ατμόσφαιρα της Γης, μέσω μαρουλιών και μπιφτεκιών που τρως. Στην ατμόσφαιρα της Γης βρέθηκε από την δημιουργία του ηλιακού συστήματος.

Η διαφορά ανάμεσα στο μαρούλι σου και σε εσένα, είναι ότι από όλες τις μορφές ζωής, μόνο εσύ έφτιαξες τηλεσκόπιο και κοιτάς τον ουρανό.

Ο Δαρβίνος αφορά στο πως από μαρούλι έγινες άνθρωπος, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Άλλη ιστορία είναι και η χρυσόσκονη που δεν έχει καμία σχέση ούτε με την σύνθεση του σώματός σου, ούτε με τον Δαρβίνο, αλλά και αυτή παράγεται στους αστρικούς ανιδραστήρες

Τελευταία ιστορία είναι βέβαια το ξύδι. Αυτό ξεκινάει από νερό και CO2, περνάει από φάση ζάχαρης και γίνεται ξύδι, με μύκητες.

Ελπίζω να σε κάλυψα.

αμμοδύτης είπε...

Συγνώμη από τους υπόλοιπους που ασχολήθηκα με τον ανώνυμο 10.19, πρώτα...

Ανώνυμε 12.20, σαν fan των Crosby Still Nash & Young δεν πολυείμαι του Nat King Cole, αλλά ευχαριστω για τον σύνδεσμο, το άκουσα.

Artanis, απόψε έχω κάτι για τα παιδιά στο ελληνικό σχολείο.

Ανώνυμε 9.10, είμαι blogger και το κέφι μου θα κάνω.

Ανώνυμε 11.10, άστα... τέτοια κατθλιπτικά από το πρωί ως το βράδυ. Τώρα με την πράσινη αναπτυξη θα αναπτυχθούμε.

Ανώνυμε 12.19 Got to get back to the land and set my soul free

Φίλε Μποτίλια αν χάσουμε την ποίηση και τα όνειρα χαθήκαμε. Να είσαι καλά...

Γειά σου κατωμερίτη, ξιν'κοί είμαστε ξιν'κά βάζουμε. Ή να πω ξινκοκουκ';

Φίλε Orbital Decay, σήμερα μπήκα λίγο στα χωράφια σου. Θα το ψάξω το πρόγραμμα που λές. Εγώ χρησιμοποιώ ένα "Planetarium" που μάλλον κάνει το ίδιο πραγμα, και το είχα αγοράσει εδώ και 7-8 χρόνια. Simulator και αυτό

Ανώνυμε 10.19, αν έχεις απορίες, ελεύθερα...

Ο νοών...νοείτω είπε...

Κοιτώντας ψηλά, αναζητούμε την υπέρβαση που βρίσκεται μέσα μας.
Ας αφήσουμε την αστρόσκονη να καταλαγιάσει μέσα μας ωσάν την γύρι των λουλουδιών που περιφέρεται επιδιώκοντας την διαιώνιση.