Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Προσανατολισμοί


Είπαμε να φτιάξουμε έναν κύκλο… Εύκολο. Μαζεύεις άσπρες πέτρες, βάζεις μία στο μελλοντικό κέντρο, αραδιάζεις τις άλλες περίπου γύρω γύρω, και τις βάζεις στην θέση τους με έναν σπάγκο.


Μετά είπαμε να βρούμε τον Βορά, τον Νότο, την Ανατολή και την Δύση, για να σημαδέψουμε τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και να είμαστε προσανατολισμένοι.


Κοίτα μπέρδεμα…πάνω στο βουνό το μόνο που έχω είναι μια πυξίδα, και ένα ζευγάρι κιάλια που έχουν και αυτά ενσωματωμένη πυξίδα, και τον …σπάγκο. Έχουμε και μάτια και βλέπουμε που ανατέλλει ο ήλιος και που είναι ο πολικός αστέρας. Στις 21 Ιουνίου ο ήλιος βγαίνει από την θάλασσα, δηλαδή τον ορίζοντα, περίπου 30 μοίρες βόρεια από την Ανατολή στην ισημερία. Το «περίπου» είναι πρόβλημα…


Για να δούμε… Βορράς είναι εκεί που λέει η πυξίδα; Ή εκεί που είναι ο πολικός; Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Ο πολικός είναι περίπου μία μοίρα (0,7 για την ακρίβεια) ανατολικά από τον πραγματικό βορρά. Αλλά χωρίς εξάντα ούτε αυτό βοηθάει, γιατί ο πολικός φαίνεται, αλλά άντε βρες την θέση του στον ορίζοντα. Άρα πάμε με την πυξίδα… Αλλά, δεν θυμάμαι είναι +3 μοίρες ή -3 μοίρες η απόκλιση μαγνητικού από πραγματικό βορά;


Για την ώρα θα μείνουμε με τον μαγνητικό και θα το διορθώσουμε (συν πλην 3 μοίρες) όταν θυμηθούμε την κοσμογραφία και την τριγωνομετρία. Οι διορθώσεις σε ένα χρόνο ή δύο ή τρία, όταν μεγαλώσουν οι μικροί τέκτονες και λύσουν μόνοι τους το πρόβλημα του πραγματικού βορρά που είναι απαραίτητος, παλιότερα για την επικοινωνία με τις δυνάμεις του σύμπαντος και τώρα για ένα ηλιακό ρολόϊ.

6 σχόλια:

Artanis είπε...

Σπαζοκεφαλιά...
Ας το αναλάβει άλλος τον ρόλο αυτόν, όχι εγώ...Ευτυχώς ο Ίωνας τα καταλαβαίνει αυτά...
Και χρόνια σας πολλά επίσης...

Ανώνυμος είπε...

Αν έχεις υπομονή: Βάζεις ένα κάθετο αντικείμενο πχ ένα αλφάδι που κρέμεται από ένα τρίποδο στο κέντρο σου Κάνεις ένα κόμπο ή δένεις ένα μικρο αντικείμενο στο ένα μέτρο ύψος. Μία μέρα με λιακάδα βλέπεις τη σκιά (του κόμπου) στο έδαφος. Η σκιά ξεκινά μεγάλη το πρωί μικραίνει το μεσημέρι και ξαναμεγαλώνει το απόγευμα. Εκεί που μικραίνει, στο ελάχιστο, είναι ο βορράς (και το πραγματικό μεσημέρι). Θέλει υπομονή για να σημαδέψεις 5-10 σημεία για να φανεί καθαρά το ελάχιστο.

Και χρόνια πολλά

Νονός Κ. είπε...

Χρόνια πολλά Γ

Ανώνυμος είπε...

καταπληκτικά παιδάκια, ο ένας είναι μάστορας και ο άλλος ερευνητής,
χρόνια πολλά!! να σας ζήσουν!!
@αλλενάκι

Ο νοών...νοείτω είπε...

Χρόνια καλά και ευτυχισμένα.
Τα παιδιά γιορτάζουν;

αμμοδύτης είπε...

ευχαριστώ για τις ευχές! ο «ερευνητής» ήταν ο εορτάζων