Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Φθινοπωρινή ανθοκυανίνη


Η πρωινή δροσιά λέει ότι ο ήλιος είναι πρόσκαιρος, και σύντομα δεν θα έχει αυτοκίνητα το λιμάνι της Ραφήνας τέτοια ώρα.


Αν βρέξει στο νησί, τα καλοκαιρινά χρώματα θα τελειώσουν και θα ξαναρχίσει το κιτρινο-καφε-πράσινο, και τα βρεγμένα αγκάθια δεν τσιμπάνε τόσο πολύ…


Μάραθο μαζεύουν τέτοια εποχή και αφού τον αφήσουν να στεγνώσει 3-4 μέρες, μπαίνει στο καζάνι της απόσταξης για την μυρουδιά και την πιπεράτη γεύση. Προσωπικά προτιμώ το ρακί όπως το βγάζουν στην Κρήτη, χωρίς τα τσάμπουρα, και χωρίς μάραθο. Εμπειρικά έχω παρατηρήσει ότι αφήνει λιγότερο πονοκέφαλο την επομένη, ίσως γιατί η αιθανόλη πειράζει λιγότερο από την μεθανόλη, το ξυλόπνευμα, που ίσως βγάζουν τα τσάμπουρα.


Με το που μικρύνουν οι μέρες και κρυώσουν οι νύχτες, η χλωροφύλλη που σκέπαζε κάθε χρώμα στα φύλλα, χάνεται και αρχίζουν να φαίνονται τα κίτρινα. Τα χρώματα είναι ανθοκυανίνες που παρατείνουν για λίγο τη ζωή του φύλλου, τανίνες, καρωτίνη και δεν ξέρω τι άλλο… Ανθοκυανίνες έχουν και τα μούρα και τα βατόμουρα (τώρα είναι η εποχή τους) και κάνουν καλό.


Τα δενδρολίβανα ανθίζουν τέτοια εποχή και, στο νησί, το λουλούδι, κρατάει μέχρι τις ζέστες του Μαΐου, που νομοτελειακά, δεν θα αργήσουν να έρθουν.

4 σχόλια:

Artanis είπε...

Ωραίες φωτό με λεπτομέρειες, και έξυπνες επεξηγήσεις...
Καλημέρα, σε φιλώ...

μελετηρός είπε...

Σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο συνέδριο ενώπιον 500 συνέδρων-ερευνητών, τα βατόμουρα και τα κουκούτσια του σταφυλιού εμπεριέχουν ουσίες που προλαμβάνουν πολλές θανατηφόρες μορφές καρκίνου, όπως του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του στομάχου, σε ασθενείς που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ασθένειας. Στόχος τώρα είναι οι ουσίες αυτές με την κατάλληλη και ειδική επεξεργασία να μπορούν να λαμβάνονται από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη νόσο, λειτουργώντας έτσι προληπτικά.

http://www.womenonly.gr/article.asp?catid=13309&subid=2&pubid=762285

Ανώνυμη είπε...

Πολύ ενδιαφέρον. Όλα φαίνεται να έχουν σχέση με τη διατροφή.
Προσωπικά τα καταναλώνω με μεγάλη ευχαρίστηση προληπτικά.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Φίλε αμμοδύτη, υπάρχει στο φυτικό βασίλειο τροφή για πρόληψη βλακώδους ενέργειας στις επερχόμενες εκλογές;
Πολύ "κίτρινο", βλέπω μέχρι τώρα και δεν ξέρω πόση παράταση θα μας δώσει.

Όμορφη ανατολή, με φωτεινά λουλούδια.
Εικόνες συντήρησης της αισθητικής μας και σχόλια με προτροπές για την διατροφή μας.

Πλήρης ομορφιάς και χρησιμότητας ανάρτηση.