Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Ρακιζιό από τον En'Tino


Ο φίλος En'Tino έστειλε φωτογραφίες από άλλο ρακιζιό. Τελικά βλέπω ότι ακόμα και στο μικρό νησί, οι τεχνικές κατασκευής διαφέρουν... Το προϊόν ωστόσο είναι μεθυστικό, όπου κι αν αποστάζεται. Ευχαριστώ En'Tino, και του χρόνου!


11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σημερα στο δημο εξομβουργου εχουν συναντησει ειναι καλεσμενοι ολοι οι φορεεις του νησιου το θεμα σησητησεις ειναι το ελαιοτρειβιο εμαθα οτι ο δημος του εξωμβουργου ειναι αποφασισμενος ναβαλει 200000 χιλ. ευρω απο το ταμειο του για την κατασκευη του ελαιορειβιου αλλα ο κατω δημος αντιδραει διαβασα κατι επιστολες που ανταλαξαν οι δημαρχοι αμοδυτη για ρωτα ,,,,,,,,, απο το δημο ναμας πεις τη συμβαινει και αν ειναι αληθεια οσα ακουγονταιc

Ανώνυμος είπε...

ti doylia exei otrygos me to elaiotribio qalla an exooyn lefta as to kanoyn monoi toys twra 8a exoyn kai ta kone toys

Ανώνυμος είπε...

KATAPLHKTIKA NEA MAGKES XANETAI THN CYXRAIMIA SAS TI LES RE MEGALE TOSO KAIRO EIXATE KONE AYTA MAS XALANE TROGOMASTE METAJY MAS KAI DEN SKEYFTOMASTE TOYS AGROTES MAS POY KAIGONTAI GIA ENA ELAIOTRIBIO KAI PREPEI NA TREXOYN STA DIPLANA NHSIA ELEOS

Ανώνυμος είπε...

ΡΑΚΙΖΙΟ ΩΡΑΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΡΑΚΙΟΥ ΕΧΕΙΣ ΠΑΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΜΕΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΚΙ ΝΑ ΡΕΕΙ ΑΦΘΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΩΝ ΑΛΛΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΙΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙ ΝΑ ΜΗ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΟΡΘΙΟΙ ΟΛΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΡΑΚΙ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΑΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΝΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΟΣΟΥΝ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΡΝΑΜΕς ΥΠΕΡΟΧΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΜΑΙ ΣΑΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΤΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΗΚΗ ΑΠΙΘΑΝΗ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΩΡΑΙΟΙ

Ανώνυμος είπε...

Εύχομαι να γίνει το ελαιοτριβείο. Θα φτιαχτούν λίγα χωράφια, θα φυτευτούν λίγα αγρέλια, θα μείνουν λίγοι άνθρωποι στα χωριά

Ανώνυμος είπε...

Ας μου εξηγήσουν αυτοί που γράφουν ελληνικά, χρησιμοποιώντας ξενόγλωσσο αλφάβητο, δεν έχουν ελληνικό πληκτρολόγιο ή έχουν ζήσει τόσο πολύ στο Λόντον, που είναι αδύνατο να επανέλθουν .
Το βλέπω τελευταία πολύ της μοδός, και στα μηνύματα των κινητών, φτάνει νά ξέρεις καμιά 20 αριά λέξεις, για να θαμπώσεις και να λέει ο άλλος μα πόσα χρόνια ήταν στο Χαρβαρντ και ξέχασε τα τηνιακά. Αποφεύγετε το αν μπορείτε είναι κουραστικό.

Και τώρα στο θέμα μας :
Το καλύτερο καύσιμο για το καζάνι ή μάλλον τις καζανιές ήταν οι βουιδιές. Αυτές μαζεύονταν ξερές, με το χέρι σε τσουβάλια τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη απο τα χωράφια, που είχαν αμολητές μετά το θέρισμα τις αγελάδες.
Η βουιδιά καιγόνταν πολύ αργά και ανέβαζε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι αυτό που σήμερα λέμε βιοκαύσιμο.
Μια καζανιά, βγάζει γύρω στα 13-15 κιλά ρακί, τα πρώτα 3 είναι το πρωτόρακο (σκέτο οινόπνευμα για εντριβές ) και τα τελευταία πολύ αδύνατα κοντά στο νερό. Όλα μαζί ανακατεμένα (ο μέσος όρος) βγάζει το ρακί, για το οποίο ρωτάνε "...μ ένα πόδ μπήκες; πιές άλλο ένα και για τ άλλο ..." έτσι στρώνεσαι κι άντε να σκωθείς μετά.
Δεν πρόλαβα Κωστάκη - Γιωργάκη, ελπίζω να μην παραξηγηθούν . Καληνύχτα σ όλους.

Ανώνυμος είπε...

Πλω μιαν άδεια . Τν θέλ΄ κανένας;

αμμοδύτης είπε...

καλά... ξέρεις να μου τραβήξεις την προσοχή, εσύ που π'λάς μιαν άδεια... με ενδιαφέρει

ammodytesgr@gmail.com

:-)

αμμοδύτης είπε...

Όσο για αυτόν που ενοχλήθηκε με τους ξένους χαρακτήρες... Όπως θα ξέρεις, πολλοί νομίζουν ότι καμουφλάρουν την ταυτότητά τους κάνοντα ορθογραφικά λάθη, ή γράφοντας με ξένους χαρακτήρες.

Ελάχιστοι στο εξωτερικό δεν έχουν σεταρισμένο το pc τους στα ελληνικά...

En' Tino είπε...

Φίλε αμμοδύτη ευχαριστώ για την ανάρτηση. Δεν μένω στο νησί (...ελπίζω κάποτε μόνιμα) αλλά έρχομαι όποτε μπορώ (βλέπε ρακιζιό, χοιροσφάγια...).
Αυτό που μαθαίνω από τέτοιες εκδηλώσεις είναι πόσο σοφοί ήταν οι παλαιότεροι. Μιλάμε για την τέλεια ανακύκλωση και ουχί για τα "πρασινάλογα" που μας λένε όλα τα αρπακτικά που "θέλουν το καλό μας".
Γίνομαι ποιό συγκεκριμένος.
Από το αμπέλι παίρνεις το κρασί. Αυτό που έμενε τα στέμφυλα παίρνεις το ρακί.
Κατά το ρακιζιό χρησιμοποιούσες στη φωτιά και τις κλιματσίδες που είχες από το κλάδεμα του αμπελιού. Οι παλιοί έσβηναν τα κάρβουνα για να τα έχουν για το μαγκάλι το χειμώνα.
Αυτό που έμενε από την κάθε καζανιά αφού ξερενόταν το κοσκίνιζαν και το είχαν τροφή για τα περιστέρια και λίπασμα για το αμπέλι!
Δηλαδή ότι έπερνες από την γη το ξαναεπέστρεφες.
Στην υγειά σας.

Ανώνυμος είπε...

εν φαλαταδο εμεις εδω ξερουμε να διασκεδαζουμε και να παιρναμε καλα αλλα οταν εχεισ 1000 ατομα σε εκδηλωση δεν μπορεισ να τουσ ρυθμισεις που θα καθισουν και εμεις ειμαστε οι μοναδικοι που στη γιορτη που κανουμε αναπαραγουμε το προιον . ελατε στις 26 ημερα παρασκευη στο φαλαταδο τοβραδυ στη γιοτη του χωριο μας σας υποσχομαι ναπερασετε ενα υπεροχο και αξεχαστο βραδυ φιλια φιλια ......