Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

31η Οκτωβρίου προς 1η Νοεμβρίου


Η 31 Οκτωβρίου είναι φορτισμένη μέρα… Samhain για τους Κέλτες, τέλος του καλοκαιριού, τελετουργικό της τελευταίας συγκομιδής. Η λέξη προέρχεται μάλλον από το sam, όπως summer, καλοκαίρι. Εναλλακτικά, στην Γαλατική εκδοχή, το Samhain των Κελτών ήταν Samon ή Samonios, η αρχή του σκοτεινού μισού του χρόνου, στο τέλος του δικού μας Οκτωβρίου. Η λέξη Siamonios συγγενεύει με την giamonios, από το Ινοδευρωπαϊκό g’hei-men, ελληνικά «χειμών» και στους Χετταίους gimmanza. Κάπου μεταξύ Κελτών, Γαλατών και σύγχρονων …μάγων, η 31η Οκτωβρίου εκτός από μέρα της τελευταίας συγκομιδής, είναι και μέρα των προγόνων και γιορτή των νεκρών.


Η Δυτική Χριστιανική εκκλησία δεν άφησε τέτοια ημερομηνία να πάει χαμένη, και η 1η Νοεμβρίου είναι η Μέρα όλων των Αγίων All Hallows, ή Hallowmas, με το προηγούμενο βράδυ να είναι All Hallows Eve ή Halloween, που από σκοτεινή γιορτή ψυχών που μνημονεύονται και τριγυρνάνε, έγινε …παιδική γιορτή στις αγγλοσαξονικές χώρες, αλλά και στην Πορτογαλλία,, πάντα με υποψία ή υπαινιγμό σκοτεινών σημείων. Και η επομένη, η ημέρα των Ψυχών.

Στο Μεξικό, η ημέρα των Αγίων, η 1η Νοεμβρίου λέγεται el Dia de los Muertos, η μέρα των νεκρών, μόνο που στο Μεξικό είναι συνέχεια τελετής των Αζτέκων για την θεά Mictecacihuatl, θεά του Κάτω Κόσμου, γνωστή και σαν Santa Muerte, Αγία Θάνατος… ή Señora de las Sombras (Κυρία των Σκιών) ή Señora Blanca (Λευκή Κυρία) που κατά σύμπτωση έχει σχεδόν το όνομα της κόρης του Κάδμου και της Σεμέλης, της Λευκοθέας, ή Λευκής Θεάς.

Η εκδοχή στην Ρόδο ήταν, ωστόσο, ότι η Λευκοθέα ήταν η Αλία, η αλμύρα της θάλασσας, κόρη της Θάλασσας και του Πόντου (ή του Ουρανού…). Πολύ αργότερα, και μάλλον με την ποιητική ερμηνεία του Robert Graves, η Λευκή Θεά είναι μόνο μία από τις εκδοχές της τρισυπόστατης Μεγάλης Θεάς, που θα με πάει σε εντελώς αιρετικούς δρόμους, μέρα, ή μάλλον, νύχτα που είναι, αν και όλα τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι λατρευόταν στην Κνωσό και έχει σχέση με την Πότνια Θηρών, την Θεά του Φεγγαριού, Μητέρα των Θεών, Παρθένα, Άνασσα, Ταυροφόνο, καταφύγιο των αδυνάτων, θεραπεύτρια των αρρώστων (τι μου θυμίζει…)


Για τους Διαμαρτυρόμενους Λουθηρανούς, η 31η Οκτωβρίου είναι επέτειος της ανάρτησης των «95 θέσεων» του Martin Luther στο Wittenberg

Στην Ορθόδοξη εκκλησία, η 31η Οκτωβρίου γιορτάζει τον Στάχυ και τον Νάρκισσο… και την 1η Νοεμβρίου τους Ανάργυρους Κοσμά και Δαμιανό. Χμμ… οι Σύνοδοι της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας δεν άφησαν αμφισβητήσεις, και ο Ιουλιανός έμεινε στην Ιστορία σαν Παραβάτης.




Στην Καθολική Τήνο, η 1η Νοεμβρίου, των Αγίων Πάντων, είναι αργία, και η προσέλευση στην εκκλησία λίγο «υποχρεωτική». Η 2η Νοεμβρίου, των Ψυχών ή των Πεθαμένων, όπως μου είπε ο φίλος μου… Αγιάζονται οι τάφοι και τα οστεοφυλάκια (κασάκια τα λέμε, αφού σε ξύλινα κασάκια καταλήγουν τα κοκαλάκια μας), οι συγγενείς έχουν καθαρίσει ο καθένας τον χώρο του δικού τους, αναμμένα καντήλια, και μετά, κέρασμα, έξω από το νεκροταφείο από αυτούς που πρόσφατα είχαν θάνατο στην οικογένεια… όπως τα μνημόσυνα.


8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Requiem æternam dona eis, Domine,
et lux perpetua luceat eis.
Te decet hymnus Deus, in Sion,
et tibi reddetur votum in Ierusalem.
Exaudi orationem meam;
ad te omnis caro veniet.
Requiem æternam dona eis, Domine,
et lux perpetua luceat eis.

Absolve, Domine,
animas omnium fidelium defunctorum
ab omni vinculo delictorum
et gratia tua illis
succurente mereantur
evadere iudicium ultionis,
et lucis æterne beatitudine perfrui.

Agnus Dei, qui tollis peccata mundi, dona eis requiem,
Agnus Dei, qui tollis peccata mundi, dona eis requiem,
Agnus Dei, qui tollis peccata mundi, dona eis requiem sempiternam.

Lux æterna luceat eis, Domine,
cum sanctis tuis in æternum,
quia pius es.
Requiem æternam dona eis, Domine;
et lux perpetua luceat eis ;
cum Sanctis tuis in aeternum,
quia pius es.

Ανώνυμος είπε...

sombra είναι και το σκότος και οι σκοτεινές πλευρές της ψυχής

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=uNURAQnar6Y&feature=related

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Αμμοδύτη. Καλό μήνα.
Σαμάνοι δεν είναι και οι μάγοι της φυλής;
@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Ο Λούθηρος για αυτό διάλεξε την 31 οκτ. για να τοιχοκολλήσει τις θέσεις του την επομένη θα τις διάβαζαν όλοι.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως παραγίνεται μακάβριο;

αμμοδύτης είπε...

Δεν ξέρω αν είναι μακάβριο, ωστόσο, σήμερα είναι (για τους Καθολικούς) των Αγίων Πάντων. Αύριο είναι των Ψυχών....


αλλενάκι, οι σημερινοί σαμάνοι προσπαθούν να καταλάβουν πόσες διαστάσεις έχει το σύμπαν, αν υπάρχει μία ενιαία θεωρία που να τα εξηγεί όλα... τέτοια.

ευχαριστώ για το βιντεο ανώνυμε 11.18

Artanis είπε...

Κι έλεγα κι εγώ, έτσι θα το αφήσεις να περάσει ;)
Τέτοιες αναρτήσεις κάνουν "τζιζζζζ"...