Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Είμαι κομμουνιστής;


Ομολογώ ότι δεν είχα έμπνευση να γράψω απόψε… Μέχρι που ήρθε το μαγικό email. Με ρωτάει ανώνυμος/ψευδώνυμος αν είμαι …κομμουνιστής. Μικρό μέρος η Τήνος, τον όνομα «Οφιούσσα» δεν το σκαρφίστηκα εγώ, είναι παλιό όνομα της Τήνου, και κατά μία εκδοχή, η λέξη «Τήνος» προέρχεται από το Σημιτικό ή Φοινικικό Τανώθ ή Τενόκ που σημαίνει «φίδι». Ωστόσο, πολύ πιο πρόσφατα, «Οφιούσσα» ήταν μια εξαιρετική, κατά την γνώμη μου, εφημερίδα που έβγαζε ο Γιάννης Σ. Λέει λοιπόν ο ανώνυμος, ότι ο Γιάννης ήταν, ίσως, κομμουνιστής (πρώτη φορά το ακούω), και επομένως ήταν και η εφημερίδα του (ομολογώ ότι δεν το κατάλαβα όταν την διάβαζα), και επομένως τίθεται το ερώτημα και για μένα, εφ’ όσον είτε χρησιμοποιώ και συνεχίζω το όνομα.


Πολλά από τα φιλοσοφικά εργαλεία που οδήγησαν σε αυτό που καταλαβαίνουμε σαν «κομμουνισμό» τα βρίσκω ενδιαφέροντα. Και η διαλεκτική με ενδιαφέρει, και ασπάζομαι ορισμένες πτυχές της υλιστικής αντίληψης της ιστορίας, αν και δεν πιστεύω σε νομοτελειακά καθορισμένες εξελίξεις, παραείναι θρησκευτικά για μένα τέτοια πράγματα. Μεταξύ μας, εκτιμώ, ότι το κλίμα, η γεωγραφία και οι τυχαίες ανακαλύψεις υπό την πίεσης της πείνας και της επιβίωσης, καθώς και οι μεταλλάξεις ιών και εμφανίσεις βακτηρίων, επηρέασαν την ανθρωπότητα περισσότερο από βαρυσήμαντες ιδεολογικές ή θρησκευτικές απόψεις.


Ούτε πιστεύω ότι το τάδε οικονομικό μοντέλο είναι a priori καλύτερο από το άλλο, αν και σαφώς μερικά μοντέλα έχουν καλύτερους μηχανισμούς αυτοελέγχου, στο δίλημμα: «αποτελεσματικότητα ή ισότητα;», και τα προτιμώ. Κάποτε νόμιζα ότι η επανάσταση ήταν απαραίτητη, αλλά, όλοι περνάμε τέτοιες φάσεις.

Ωστόσο το «κομμουνιστής» για πολλούς στην Ελλάδα έχει να κάνει με την τοποθέτηση σε θέματα σχετικά με τον Εμφύλιο Πόλεμο, που δεν πρόλαβα, δεν είμαι τόοοοσο μεγάλος. Θεωρώ τον Εμφύλιο μέρος του Μεγάλου Παιχνιδιού που παίζεται στα μέρη μας και στο οποίο έχω αναφερθεί. Και αν ο Λένιν ήταν …πράκτορας των Γερμανών, άντε βγάλε άκρη τι ήταν ο Ζαχαριάδης. Δηλώνω ότι ο Άρης Βελουχιώτης μου είναι πιο συμπαθής από τον Ζαχαριάδη, και δεν κατάλαβα γιατί καθάρισαν τον Μπελογιάννη. The Great Game φίλε μου, εκεί τα εντάσσω εγώ αυτά (μόνο που έλληνες πέθαναν χωρίς λόγο).

Βέβαια, τα παραπάνω δεν απαντούν το ερώτημα. Αλλά verba volant, scripta manent. Και μπορείς να δεις τι κουβαλάω στο κεφάλι μου στα παρακάτω:

http://ophioussa.blogspot.com/2008/07/blog-post_04.html
http://ophioussa.blogspot.com/2008/06/blog-post_30.html
http://ophioussa.blogspot.com/2009/05/blog-post_28.html
http://ophioussa.blogspot.com/2008/12/blog-post_1688.html
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Game

Κουβαλάω και άλλα στο κεφάλι μου, πριν πεθάνω θα έπρεπε να κάνω μια λίστα, αλλά είμαι προληπτικός, και δεν την κάνω… Γιάννη μου, σου ζητώ συγνώμη, αλλά έτσι με ρώτησαν...

19 σχόλια:

Artanis είπε...

Κι αν περιμένεις να βγάλει άκρη ο ανώνυμος αποστολέας του μέηλ, σχετικά με τις πολιτικές πεποιθήσεις σου, γράψε μου :)
Καλό βράδυ να έχεις, και καλή Κυριακή...
ΟΙ φωτό καταπληκτικές...

Ανώνυμος είπε...

Φιλελευθεροσυντηρητικος με κυνικοαναλυτικές τάσεις βλέπω εγώ.

Ρωτάνε ακόμα τέτοιες ερωτήσεις;

Ανώνυμος είπε...

Χαχαχαχα θα πρεπε να ρωτήσεις αυτόν που σε ρώτησε αν είναι χαφιές ή φασιστόμουτρο. Αυτοί τα ψάχνουν

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ. Μόνο οι δεξιοί ρωτάνε τέτοιες ερωτήσεις γιατί τους δημιουργείς ερωτήματα και για τον εαυτό τους. Και δε χρειάζεται να απαντήσεις. Σου κολάνε την ταμπέλα και ξεμπερδεύουν με σένα. Δε χρειάζεται να αναρωτιούνται ούτε για σένα ούτε για τον εαυτό τους. Τόσο απλή και εύκολη είναι η ζωή τους.

Ανώνυμος είπε...

Aν ρωτάτε ακόμα τέτοια στη Τήνο έχετε μείνει 20-30 χρόνια πίσω. Ξυπνάτε ρε η ρώσικη προπαγάνδα άλλαξε από το 1989.

zavodiniakia είπε...

Υπάρχουν ακόμα κομομουνιστές; Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ρωτάνε αν υπάρχουν κομμουνιστές;

Ανώνυμος είπε...

Να δεις που θα γεμίσει ο τόπος πράσινους παπαγάλους. Οι μπλέ παπαγάλοι θα γίνουν οι πιο πράσινοι από όλους. Αυτούς να ρωτήσεις τι περιμένουν να πιουν και πρασίνισαν προκαταβολικά.

αμμοδύτης είπε...

Αrtanis, φυσικά και δεν υπάρχουν μαυρόασπρες απαντήσεις

Αν δεν κάνω λάθος, μεταπολεμικά το ΚΚΕ σε αυτή ή την αλλη εκδοχή βγάζει γύρω στο 10%. Διάβασα εγώ ωστόσο τις παραπομπές στις οποίες περιαυτολογώ, και, με το συμπάθειο, δεν καταλήγω σε καταφατική απάντηση στο ερώτημα του τίτλου.

Μποτίλια στο πέλαγος είπε...

Τον Μπελογιάννη εκτέλεσαν οι άνθρωποι των ΗΠΑ, για να μην υπάρξει δυνατότητα διαπραγμάτευσης μεταξύ Ρωσίας και ανακτόρων, που εκπροσωπούσαν την αγγλόδουλη πολιτική, σε βάρος των ΗΠΑ. Μαζί με τον Μπελογιάννη εκτελέστηκε και ο Γ. Μπάτσης, γιος του ναυάρχου Μπάτση, πρώην αρχηγού ΓΕΝ. Ότι το "βασιλικό" ναυτικό και η αεροπορία υπήρξαν τότε υπό την επιρροή των ανακτόρων, είναι ευρέως γνωστό.
Όσο αφορά τον όρο "κομμουνιστής" είναι σαν ρωτάμε κάποιον σήμερα αν χρημάτισε πρόσκοπος. Πέρα ότι οι άλλοι πέρασαν τα νιάτα τους στα ποδοσφαιράκια και δεν μπόρεσαν να δουν ένα πόντο πάνω από τις κοκορετσάδες.

αμμοδύτης είπε...

Πάντα χαίρομαι να σε διαβάζω Μποτίλια, και νομίζω ότι έχεις δίκιο στο σχόλιό σου...

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι που πάντα αναφέρεστε στον ιδρυτή της ''οφιούσσας'' τον Γιάννη ....... πολύ καλό παιδί και με πολλές και καλές παρεμβάσεις σαν τοπικό έντυπο.
Το ίδιο χαίρομαι και για τον αμμοδύτη με την ωραία προσπάθεια που συνεχίζει.
Χαίρομαι που όλοι αγνοείται τον ενδιάμεσο εκδότη της,τον ''σωτήρα ''της Τήνου με το χωροταξικό και την βιομηχανική ζώνη,ο οποίος κατάντησε την οφιούσσα κομματική εφημερίδα του Συνασπισμού.

αμμοδύτης είπε...

Ζητώ συγγνώμη... Ξέρω ότι ο Θ.Δ. έκανε καταπληκτική δουλειά και για την Τήνο και με την Οφιούσσα, αλλά ομολογώ ότι ενώ ήξερα ότι ο Γιάννης ήταν ιδρυτής, δεν ήξερα κατά πόσον ο Θ.Δ. ήταν για λογαριασμό του Γιάννη ή αναξάρτητος. Σίγουρα, η Οφιούσσα που διαβαζα και μου άρεσε είχε τον Θ.Δ. να υπογράφει.

Ανώνυμος είπε...

Οι Αμερικάνοι μπορεί να εμφανίζουν ένα ωραίο σύστημα για πάρτη τους στη χώρα τους και οι Αγγλοι να είναι ωραίοι και αυτοκρατορικοι στην δικια τους αλλα το 45 μας την έκαναν

αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμε 10.14, δεν διαφωνώ, αλλά εμείς την κάναμε στον εαυτό μας παίζοντας το παιχνίδι τους και διχασμένοι. Σαν αντίλογο να αναφέρω ότι η Ελλάδα, με όλες τις καταχρήσεις σε θέματα, ήταν, νομίζω, καλύτερα, μεταπολεμικά, από την Βουλγαρία.

Ανώνυμος είπε...

Μέχρι που έγινε εκδότης.......
και συστέγασε την εκδοτική του προσπάθεια με μεγάλη Αθηναική εφημερίδα, και φυσικά με τον Διευθηντή της που του παρήχε απλόχερα τις υποδομές της εφημερίδασ του για την έκδοση της ''οφιούσας''.
Τώρα αυτός ποιές υπηρεσίες παρήχε στουν Διευθηντή του ......πολλά λέγονται.

Ανώνυμος είπε...

Αγρότες που επισκέφτηκαν τη Βουλγαρία αρχές της δεκαετίας του '70 παραδέχονταν ότι οι συνάδελφοί τους εκεί ήταν πολύ προχωρημένοι στην εκμηχάνιση της γεωργίας και της αγροτικής βιομηχανίας. Και ήταν δεξιοί αγρότες και όχι του κόμματος γιαυτό παραθέτω την επειρία τους. Μην ξεχνάμε ότι στον κάμπο εμείς οργώναμε με άλογα εκείνη την εποχή.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Αμμοδύτη.
Δεν είσαι κομμουνιστής.
Είσαι υπέρ της κοινοκτημοσύνης ορισμένων χμ, αγαθών θα έλεγα :)

Κυρίως είσαι Αμερικανολόγος. Καλός γνώστης της Αμερικής.

Αυτό είναι καλό, συγκριτικά με κάτι άλλους αμερικανολολόγους ...

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Αν ήξερες τι ήσουνα καλά θάταν.
Πάντως την αιώνια βασιλεία την έχεις κερδίσει.

αμμοδύτης είπε...

Ανώνυμε 5.25, αν δεν ήταν βλασφημία να σκεφτώ κάτι τέτοιο, θα ήμουν ευτυχής

αλλενάκι, χαχαχαχα λες να έχω εμπλακεί σε εκστρατεία εξάπλωσης μιμηδίων;