Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Στον Άγιο Φραγκίσκο

Με μεγάλη απλότητα και σεμνότητα τελέστηκε στις 5 Οκτωβρίου η λειτουργία προς τιμή του Αγ. Φραγκίσκου, προστάτη των φτωχών , των ζώων και των φυτών.


Απλά και λιτά, όπως ταιριάζει σε αυτό το εκκλησάκι στο δρόμο προς τα Πλατειά από Αετοφωλιά, στην περιοχή Κόρης τον Πύργο.


Χωρίς έντονα φώτα (από γεννήτριες), και με ιδιαίτερη προσήλωση οι πιστοί συγκεντρώθηκαν στην αυλή της εκκλησίας και παρόλη την ψύχρα, δεν παραπονέθηκε κανένας.


Ίσως πολλοί να ξέρετε ότι στις 4 Οκτωβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα των ζώων. Όμως λίγοι ίσως γνωρίζετε την ιστορία του εμπνευσμένου αυτού Αγίου. Τον αποκαλούσαν ο ‘φτωχούλης’ γιατί αν και από πλούσια οικογένεια και με ιδιαίτερα σπάταλη ζωή ξαφνικά έκανε την πλήρη μεταστροφή στη ζωή του, πούλησε την πατρική περιουσία και με τα χρήματα άρχισε να ανοικοδομεί ένα μοναστήρι. Κυκλοφορούσε με ρούχα φτωχικά και κήρυττε τον λόγο του Θεού.

Δεν υπήρχε ζητιάνος ή καταφρονεμένος που δεν έτυχε της φροντίδας του και φυσικά η επαφή του με τη φύση και η αγάπη του προς τον Θεό τον ώθησε στην αμέριστη αγάπη και σεβασμό σε οτιδήποτε τον περιέβαλλε, είτε πέτρα, είτε φυτό, είτε ζώο.





Παρεξηγημένος της εποχής του έζησε μια πολύ ταπεινή ζωή και ελάχιστοι θα ήταν αυτοί που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, να εγκαταλείψουν σπίτια , καριέρες , περιουσίες να απαρνηθούν ό,τι θεωρείται αναγκαίο (σύμφωνα με τα δεδομένα του δυτικού προτύπου) και να ζήσουν λιτά και με εγκράτεια.


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από τότε που έφυγε ο π. Αντώνης με τα μυαλά που κουβαλάμε και όλοι τσακωμένοι με όλους κάπου χάνουμε

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα aerial.
Η τρίτη φωτογραφία κι' αν είναι ετεροτοπία!
Κοίτα να δεις τι μαθαίνουμε για τον Αγιο Φραγκίσκο στην Ελλάδα.
@αλλενάκι

Ο νοών...νοείτω είπε...

Τέτοια γράφεις και θα μας πάρουν στο κυνήγι οι μάγοι και οι μάγισσες του εκσυγχρονισμού.
Τώρα δε που και το $ πάει να χάσει την πρωτοκαθεδρία του, να δω πως θα συμβολίζουμε την ανάπτυξη.

Μεταστροφή στην εγκράτεια.
Το κρατάω γιατί με αφορά.

Ανώνυμος είπε...

Τα φώτα και οι γεννήτριες στα ξωκκλήσια είναι μια ανοησία και μισή. Χωρίς φώτα και χωρίς ρεύμα και χωρίς αυτοκίνητα ήταν κατάδικά μας.

αμμοδύτης είπε...

Μαγικό μέρος της Κόρης ο Πύργος, παρά τηνάσφαλτο και τις κολώνες της ΔΕΗ... Κι αν προσέξεις, θα δεις ότι οι παππούδες μας έχτισαν τον οικισμό πάνω από αρχαίους ογκόλιθους που φαίνονται (εξ ού και η περιοχή είναι αρχαιολογικός χώρος)

aerial είπε...

Γενικά πιστεύω ότι με την ανάπτυξη και την υπερβολική πρόοδο, κάπου στο ενδιάμεσο χάσαμε και την αίσθηση του μέτρου και την αίσθηση των αξιών μας.

Η νεολαία πια, δεν πιστεύει και δεν σέβεται τίποτα. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, για άλλη ανάρτηση.

Για την ώρα απλά άλλαξα τη φωτό με την πινακίδα-πολύ με ενοχλούσε- και έβαλα ένα παλαιό οίκημα δίπλα από το εκκλησάκι, απομεινάρι του παρελθόντος να μας θυμίζει τα πανηγυράκια του χθες. Για όσους προλάβαμε και τα ζήσαμε. Που το μόνο που χρειαζόταν ήταν μία λάμπα πετρελαίου (κι ας μύριζε περίεργα) και μια νταμιζάνα κρασί.