Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Εντοπίστε την προπαγάνδα


Η αλήθεια και η ιστορία έχουν, εκ των πραγμάτων, υποκειμενικότητα. Καλό θα ήταν όσοι θεωρούν χρήσιμο να σκέφτονται ψύχραιμα, να σκαλίζουν λίγο τα πράγματα, τουλάχιστον για να ξέρουν γιατί τοποθετούνται έτσι ή αλλιώς σε κάποιο θέμα.


Σε τελευταία ανάλυση κάθε ένας από εμάς τοποθετείται σε θέματα με βάση το συμφέρον του. Συχνά γίνεται αναφορά σε «σωστό» και «λάθος» αλλά, αν το ψάξετε, βαθειά μέσα σας, ακόμα και τα πιο αλτρουϊστικά αισθήματα έχουν κάποια δόση εγωισμού ή προσωπικού συμφέροντος: Τα «εγωιστικά γονίδια» και τα «αντιγραφικά μιμήδια».


Σίγουρα η …Γιάλτα και η μοιρασιά της μεταπολεμικής Ευρώπης, σημαίνει κάτι διαφορετικό για την Καθημερινή από ότι για τον Ριζοσπάστη. Ή η …«πράσινη ανάπτυξη». Για άλλον είναι πολυπόθητο μεροκάματο, για άλλον η απόλυτη καταστροφή, και για τους πολλούς, αυτό που λέει η προπαγάνδα.


Εδώ σας θέλω: Εντοπίστε την προπαγάνδα. Δεν είναι πάντα εύκολο. Κοιτάξτε ποιος την μοιράζει και τι σχέση έχει με αυτούς που έχουν συμφέρον. Εντοπίστε κατά πόσον αυτό το συμφέρον ταυτίζεται με άλλα, πραγματικά καλοπροαίρετα κίνητρα. Δυστυχώς πάντα από πηγές που έχετε στην διάθεσή σας. Αν ψάξετε τον λόγο και τον αντίλογο θα βρείτε μια ορθολογική ισορροπία. Δεν θα είναι τέλεια, αλλά θα είναι καλύτερη από το τυφλό «άσπρο-μαύρο» ή «πράσινο-μπλε».

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ασχετο
ωραίες φωτογραφίες απο την Ενδοχώρα

Artanis είπε...

Κι εγώ τις φωτό θα σχολιάσω...
Πανέμορφες (και ασφαλείς, σε σχέση με τις πολιτικές απορίες και τα συμπεράσματα...)

Ανώνυμος είπε...

Είναι ο αμμοδύτης που μιλάει ή ο Richard Dawkins...;;;

Ανώνυμος είπε...

έχει διαφορά;

Ανώνυμος είπε...

Η Τήνος δεν έχει πολλά διαπλεκόμενα για να δεις προπαγάνδα. Λίγο η Παναγία (αλλά δεν το λένε προπαγάνδα αυτό), λίγο οι ΑΠΕ για καμιά προμηθιούλα, αυτά.

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΡΩΜΗΘΕΙΕΣ ΑΛΛΑ ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΜΟΝΟ ΠΡΩΜΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΡΓΑ ΤΙΠΟΤΑ . ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΕΧΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΟΝΟ ΠΡΩΜΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ ΒΟΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΝΟΣΤΩΝ ΤΟΥΣ .ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν το πιστεύω οτι υπάρχει Τηνιακός που τα παίρνει.