Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Αιολικά πάρκα (3)

Η τρίτη και τελευταία ιστορία τρόμου, δεν έχει να κάνει με την Κοπεγχάγη, αλλά με τον ...καρκίνο. Το επιχείρημα που κυκλοφορεί από μεταπράτες , πλασιέ, και καλόπιστους υποστηρικτές ΑΠΕ στην Ελλάδα, είναι "βάλτε ΑΠΕ για να προστατεύσουμε την Πτολεμαϊδα (ή την Μεγαλόπολη) από τον καρκίνο". Επειδή όλοι τρέμουμε τον καρκίνο, ποιός θα έλεγε όχι σε τέτοιο επιχείρημα;

Κατ αρχάς, δεν είμαι γιατρός ή επιδημιολόγος, και ότι λέω εδώ το λέω με μεγαλύτερη επιφύλαξη από ότι είχα στις προηγούμενες δύο "ιστορίες τρόμου".

Όλες οι καύσεις ορυκτών καυσίμων (κάρβουνο, πετρέλαιο, αέριο), και τα περισσότερα καύσιμα και τα παράγωγά τους (πετρέλαιο, βενζίνη) και κάθε καύση, εσωτερική (αυτοκίνητα) και εξωτερική (τζάκια), όλα αυτά παράγουν ή είναι βλαβερά έως επικίνδυνα για την υγεία, και μερικά είναι αδιαμφισβήτητα καρκινογόνα.


Βλαβερά είναι τα οξείδια του αζώτου (NOx), το διοξείδιο του θείου (SO2), ορισμένα συστατικά σε τέφρες και σκόνες, πίσσες και άλλα υποπροϊόντα ατελούς καύσης (π.χ. το μονοξείδιο του άνθρακα), πτητικά "αρωματικά" συστατικά στην βενζίνη κλπ. NOx παράγεται σε κάθε καύση σε υψηλές θερμοκρασίες, σε κάθε ηλεκτροπαραγωγή (και με αέριο), στα αυτοκίνητα, στα αεροπλάνα κλπ. Το NOx από μόνο του είναι εξαιρετικά ερεθιστικό και βλαβερό στην αναπνοή, είναι εξαιρετικά πονηρό, αντιδρά με άλλες οργανικές και ανόργανες ουσίες, και μερικές από τις ενώσεις του με οργανικές ουσίες είναι καρκινογόνες. Ο μέγας ένοχος στην ζωή μας είναι το αυτοκίνητο, και η πάσης φύσεως ηλεκτροπαραγωγή. Μέγας ένοχος είναι και τα νιτρώδη συντηρητικά σε τρόφιμα, αλλά ας το αφήσω αυτό. Το NOx ελέγχεται κάπως σε προηγμένους καυστήρες, αλλά μικρή διαφορά έχει αν είναι από κάρβουνο ή από φυσικό αέριο.

Το SO2 παράγεται από θειάφι στο καύσιμο. Το κάρβουνο και το πετρέλαιο έχουν, το αέριο δεν έχει, ή αν έχει είναι σχετικά ελάχιστο. Το SO2 καταστρέφει πνευμόνια και δάση με τρόπο πολύ ταχύτερο από καρκινογενέσεις. Είναι σαν να ρίχνεις οξύ. Το SO2 ελέγχεται με αποθειωτές. Σε πολιτισμένες και πλούσιες χώρες δεν νοείται σταθμός είτε πετρελαίου είτε κάρβουνου χωρίς αποθειωτή.

Η στάχτες είναι μεγαλύτερο, σημαντικά, πρόβλημα στο κάρβουνο. Οι στάχτες έχουν ένα σωρό χρήσιμα ιχνοστοιχεία αλλά δυστυχώς έχουν νευροτοξικά βαρειά μέταλλα, όπως αρσενικό, μόλυβδο, υδράργυρο κ.α. Οι στάχτες έχουν και υπολείμματα πίσσας και αρωματικών υδρογονανθράκων που είναι καρκινογόνα. Και οι μεν στάχτες που μένουν στον καυστήρα μαζεύονται εύκολα και δεν είναι το πρόβλημα, οι ψιλές στάχτες που ανεβαίνουν στην καπνοδόχο είναι σοβαρότατο πρόβλημα. Σε πολιτισμένες χώρες φίλτρα και ηλεκτροστατικοί συλλέκτες μαζεύουν κάθε σκόνη και στάχτη, πριν μπει στην καμινάδα. Το πετρέλαιο έχει πρόβλημα στάχτης στα αέρια, πολύ μικρότερο σε ποσότητα, σχεδόν μηδενικό σε βαρειά μέταλλα αλλά με υπολείμματα αρωματικών υδρογονανθράκων. Το αέριο είναι αθώο σε αυτόν τον τομέα.

Αυτά τα απλοϊκά για την ηλεκτροπαραγωγή και τον καρκίνο. Μια μονάδα κάρβουνου με αποθειωτές και φίλτρα, παράγει πολύ φτηνότερο ρεύμα από αντίστοιχη πετρελαίου ή αερίου (εκτός αν ζεις στο Κατάρ που το αέριο είναι τσάμπα και δεν υπάρχει κάρβουνο).


Επειδή θα υπάρξουν αρκετοί που θα προτιμήσουν, καλού κακού, το πετρέλαιο σε αυτήν την ιστορία τρόμου (το αέριο δεν φτάνει), να πω ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο τον διατρέχετε σε βενζινάδικα, στην Λεωφόρο Ακαδημίας, και όταν καθαρίζετε τις πίσσες στα πόδια σας με καθαρή βενζίνη. Η βενζίνη μυρίζει ωραία χάρη στο βενζόλιο και την τολουόλη, από τα πιο ισχυρά καρκινογόνα. Το τζάκι επίσης μυρίζει ωραία χάρη σε συγγενικά χημικά, πίσσες κλπ. Να μην αρχίσω με τα τσιγάρα και το δικαίωμα απόλαυσής τους στην καφετέρια.


Όσοι λοιπόν επαγγέλλονται «καρκίνο» αν δεν βάλουμε πολλές ανεμογεννήτριες, αναφέρονται στις πίσσες, και στα αρωματικά στο κάρβουνο (και το πετρέλαιο), αν δεν έχει φίλτρα, αλλά βασικά δεν θέλουν αυτοκίνητα και βενζινάδικα. Όλα τα υποπροϊόντα καύσης είναι βλαβερά, συμπεριλαμβανομένης της ρομαντικής μυρουδιάς του τζακιού, του μερακλίδικου τσιγάρου και της νόστιμης γεύσης του μπάρμπεκιου.


Ωστόσο καύση κάρβουνου χωρίς αποθειωτές και φίλτρα δεν νοείται, και αν ανησυχείτε για την Πτολεμαΐδα, να το πείτε αυτό στην Υπουργό Περιβάλλοντος.

Η Ελλάδα εισάγει και πετρέλαιο και αέριο. Έχει λιγνίτη. Και ο λιγνίτης, μια μορφή κάρβουνου, θέλει φίλτρα, συμβατικά, υπαρκτά, κλπ. Ο λιγνίτης θα κρατήσει άλλα 10, 20, 30 χρόνια. Αν θες να τον κρατήσεις για "στρατηγικό" καύσιμο, μπορείς. Το εισαγόμενο κάρβουνο δεν είναι ακριβότερο, και όλα είναι φτηνότερα από το πετρέλαιο ή το αέριο, με ή χωρίς ΑΠΕ. Αναρωτηθείτε λοιπόν τι συμβαίνει.


Στο μακάβριο, λοιπόν, αυτό θέμα, δέχομαι ότι οι πολλές ΑΠΕ είναι καλές για το μεροκάματό σας. Πρόσκαιρα όμως, γιατί θα χάσετε την γη που θα τις βάλετε. Μην μου λέτε για τον πλανήτη, και την θάλασσα, και τους καρκίνους στην Πτολεμαΐδας, είναι ή αφελές, ή υποκριτικό.

Η έρημη η ΔΕΗ. Θα πρέπει να ρωτήσετε την ίδια αν έχει, και γιατί δεν έχει απλή και σύγχρονη τεχνολογία αποθείωσης, φίλτρων και συλλογής τέφρας στα εργοστάσιά της. Έχω εγώ μια θεωρία, για την οποία έχω γράψει εδώ κατά καιρούς: Η διαφθορά. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Ίσως την έχουν και για πούλημα.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ μακάβριο και φρικαλέο. Πάλι καλά που δεν έδειξες άρωστα πνευμόνια...

αμμοδύτης είπε...

Ζητώ συγγνώμη που αναφέρομαι σε θέμα υγείας που έχει κάνει πολλές οικογένειες δυστυχισμένες, και σε καμία περίπτωση δεν θέλω τίποτα που να θυμίζει δυσκολίες.

Ωστόσο, τό έχω ακούσει το επιχείρημα περί ΑΠΕ και καρκίνου. Όλοι φοβόμαστε για την υγεία μας και είναι εύκολο να μας ενυπωσιάζουν με συναισθηματικούς εκβιασμούς.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Όλα από ότι φαίνεται σωστά τα λες.
Μία ένσταση μόνον στο θέμα των ενεργειακών τζακιών με δευτεροβάθμια κάυση ή μετάκαυση.
Τα σύγχρονα ενεργειακά τζάκια χρησιμοποιούν ένα σύστημα παροχής εξωτερικού αέρα, ο οποίος αφού ζεσταθεί σε μεγάλη θερμοκρασία, διοχετεύεται από πίσω στον θάλαμο καύσης μέσω ειδικής διόδου, προκαλώντας δευτερογενή καύση που εξουδετερώνει τα υπολείμματα της πρωτογενούς, συμβάλοντας ουσιαστικά στην έκλυση σαφώς λιγότερων ρύπων και μηδενικής στάχτης.
Για να μη μιλήσω για την οικονομία στα ξύλα και την ιδιαίτερα σημαντική απόδοση.

ΥΓ.Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει.

αμμοδύτης είπε...

φίλε νοών...νοείτω, εμείς στα χωριά δεν έχουμε τέτοια... μιά πέτρα και ένας κάπασος από πάνω, και δυό φρύγανα, κανένα κλήμα, δυο ξύλα. Τέτοια τζάκια έχουμε και μοσχοβολούνε, αλλά να που έρχονται οι πρωτευουσιάνοι και μας λένε ότι κάνουν κακό...

Ανώνυμος είπε...

Τι έπαθες; ζήλεψες από το αντι και άρχισες να βάζεις ωραίες;

Ανώνυμος είπε...

Εμένα με τρελλαίνει το μωρό της ασπρόμαυρης.
ΑΞΙΟΣ !!!!

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα προσεκτικά και τις τρεις ιστορίες τρόμου, και προηγούμενα γραπτά σχετικά με το θέμα. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ, και σίγουρα το παραμύθι που σερβίρεται για ΑΠΕ είναι παγκόσμιο και μια φούσκα ή τρελίτσα που κάποια στιγμή θα περάσει. Το ερώτημα είναι γιατί. Δεν νομίζω ότι το ελληνικό λόμπυ πετρελαίου είναι το πρόβλημα. Αυτοί ψάχνουν καθε δουλειά, και ένας ή δύο κυνηγάνε και κάρβουνο. Αρα κάτι άλλο παίζει. Στην Ελλάδα άλλα λέμε, άλλα κάνουμε. Αποκλείεις να ξεσηκώνουν φιδάκια σαν και σένα για να φωνάζεις ΥΠΕΡ του κάρβουνου και ΥΠΕΡ των πυρηνικών. Μήπως από φιδάκι σε έχουν κάνει «λαγό»;

Flying cow είπε...

http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/7817858.stm?ls

Ο νοών...νοείτω είπε...

Φίλε αμμοδύτη, τα τζάκια που ανέφερα πιο πάνω είναι για τους πρωτευουσιάνους, για να νοιώθουν λιγότερο ένοχοι και περισσότερο σύγχρονοι.
Στην επαρχία δεν πουλάνε πολύ διότι είναι μικρότερα από τα παραδοσιακά, αλλά και επειδή, κρατήσου, έχουν λέβητες πλέον.

Ανώνυμος είπε...

Η τριλογία σου πολύ καλή Αμμοδύτη. Ασφαλώς βενζόλιο, αρωματικοί υδρογονάνθρακες και μικροσωματίδια κανουν τη μεγαλύτερη ζημιά. Στα πρατήρια κανονικά έπρεπε να φοράνε μάσκες και γάντια γιατί όσο πιο "ευγενής" η βενζίνη τόσο πιο καρκινογόνα, και για το δέρμα.