Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Το σχολείο των Λουτρών


Ένα μικρό στολίδι αποτελεί το πρώην σχολείο των Ουρσουλινών στα Λουτρά που επί χρόνια φιλοξενούσε κορίτσια από όλη την Ελλάδα.


Στις μέρες μας δέχεται στους χώρους του τους μαθητές του Δήμου Εξωμβούργου ξεκινώντας από το χωριό του Κάμπου και κατεβαίνοντας φτάνουν ως την Καλλονή.


Οι αίθουσες πολλές και άνετες, με το άπλετο φως του ήλιου να μπαίνει από τα φαρδιά παράθυρα του πρώτου ορόφου.


Τα ζωηρά χρώματα που επικρατούν στις διδασκαλικές αίθουσες και η ευρυχωρία έρχονται σε αντίθεση με την έννοια της συνηθισμένης κλειστοφοβικής αίθουσας που έχουν τα περισσότερα σχολεία, λόγω έλλειψης τετραγωνικών μέτρων.


Κι όμως αυτό το άκρως φιλόξενο μαθητικό περιβάλλον κινδυνεύει να εξαφανιστεί καθώς είναι θύμα της αστυφιλίας των καιρών μας. Τα παιδιά λιγοστεύουν χρόνο με τον χρόνο καθώς δεν υπάρχουν νέα ζευγάρια πια στα χωριά ώστε να στηρίξουν αριθμητικά το όμορφο αυτό σχολείο.


Οι εναπομείναντες γονείς αγωνιούν για την τύχη των παιδιών τους καθώς δεν ξέρουν αν θα καταφέρουν να πάρουν απολυτήριο από το Δημοτικό αυτό περνώντας τα 6 χρόνια φοίτησης.


Και είναι να αναρωτιέται κανείς: Γιατί άραγε τα σχολεία του Δήμου Τήνου να αναγκάζονται να νοικιάζουν καταστήματα για να καλύψουν τις ανάγκες της υπερπληθυσμικής πια Χώρας και περιχώρων και δεν εκμεταλλεύονται ένα τέτοιο κτίσμα σε απόσταση μόλις 10 λεπτών από τη πόλη;

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H σχολή των Ουρσουλίνων δεν είναι μόνο στολίδι, είναι η τελευταία αναλαμπή της Καθολικής Τήνου. Είναι και αρχιτεκτονικό και λαογραφικό μνημείο που χρειάζεται επείγουσες επισκευές στο κυρίως κτίριο αλλά και τους σημαντικότατους γειτονικούς χώρους.

Τα σχολεία του Δήμου Τήνου αλλά και του ενιαίου Δήμου που θα προκύψει δεν θέλουν ούτε να θυμούνται την ύπαρξη των Ουρσουλινών, και όποιος δεν το παραδέχεται απλά κρύβει το κεφάλι του στην άμμο.

Αν υπήρχαν λεφτά (και μάλλον οι Ουρσουλίνες εδώ η στην Γαλλία δεν έχουν) όλο το συγκρότημα θα έπρεπε να αναπαλαιωθεί, να γίνει εκπαιδευτικό και πνευματικό κέντρο, συμβατό με την Ιστορία του και τον χώρο του. Και σίγουρα δεν θα έπρεπε να είναι χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις ασχετες ή ασύμβατες με τον χώρο.

Το ιδανικό θα ήταν να μείνει Σχολείο Ουρσουλινών. Αλλά τώρα και με την κρίση, που να βρεθούν τέτοια λεφτά.

Δεν υπάρχει Τηνιακός από την Ξινάρα και κάτω που να μην το θυμάται με πολλή αγάπη.

αμμοδύτης είπε...

Aerial μπράβο για την ανάρτηση. Για να έχει παιδιά η Τήνος, πρέπει να ξαναγυρίσει κόσμος εκεί. Στους καιρούς που έρχονται, δεν ξέρεις ποτέ τι γίνεται...

Ξωμερίτης είπε...

Μας έχεις τρελάνει αμμοδύτη
Παραγγείλαμε αξίνες και δραπάνια στον "Αθανάση" στα Ιστέρνια για να προλάβουμε.
Βέβαια σε πολλά έχεις επιβεβεωθεί(βλέπε ημερωμηνίες άλλωσης κ.λπ.)

aerial είπε...

Ανώνυμε 9:48, να σου πω, δεν το είχα σκεφτεί από αυτήν την άποψη.
Ίσως και να έχεις δίκιο. Αλλά ας μη παίρνω αυτόν τον δρόμο σκέψης γιατί θα κατηγορηθώ πάλι για θρησκευτικές εμμονές.

Αλλά αυτό έγκειται στις τοποθετήσεις του συνεργάτη αμμοδύτη και όχι στις δικές μου.

φίλε Ξωμερίτη, αξίνες και δρεπάνια διαθέτουν όλες οι αποθήκες στα Κάτω Μέρη. Φτάνουν και περισσεύουν για όλους τους μετανοημένους!

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση Aerial.
Μπράβο!
Καλό καλοκαίρι εύχομαι.
@αλλενάκι

aerial είπε...

Καλό καλοκαίρι και σε σένα @αλλενάκι.

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.