Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

"Αστειότητες"


Δεν είμαι δημοσιογράφος για να έχω ειδήσεις, αλλά μερικές ειδήσεις, τις τελευταίες μέρες, πέρασαν στα ψιλά γράμματα και νομίζω ότι ο κόσμος δεν τις έχει πάρει χαμπάρι:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτή που μας τροφοδοτεί με μετρητά τις μέρες αυτές που δεν υπάρχει φράγκο, αυτή που έπαιρνε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και έδινε στις τράπεζες «ευρώ», μας ψιθύρισε ότι δεν θα δίνει 100 ευρώ στο κατοστάρικο, αλλά 95 ή 90. Αυτό γράφτηκε στις οικονομικές εφημερίδες σαν «κούρεμα». Για όσους χρωστάνε, και ελπίζουν να ανανεώσουν τα δάνειά τους, αυτό είναι καμπανάκι, κόκκινο αλάρμ, οιωνός απολύσεων και εταιρικών κλεισιμάτων. Όποιος νομίζει ότι έχει πρόβλημα ρευστότητας η αγορά, ακόμα δεν έχει δει τίποτα.


Παράλληλα, εκείνο το έρμο το “spread” η διαφορά στα επιτόκια της Ελλάδας από αυτά της Γερμανίας, αυτά που είχαν ανέβει στα 1.000 (10 ποσοστιαίες μονάδες) και πανηγύριζαν οι Κυβερνητικοί όταν μπήκαμε στο ΔΝΤ που έπεσαν στα 400, είναι τώρα μια βδομάδα που τριγυρνάει μεταξύ 650 και 750. Άσε το ΧΑ… το ΧΑ δεν υπάρχει και το 1500τόσο είναι συμβολικό, θέλουν να μείνουν στην Δεύτερη Άλωση και φοβούνται την Πρώτη.

Παράλληλα, ξαφνικά ο προβολέας είναι στην Ισπανία, που μπορεί να είναι μεγαλύτεροι και σημαντικότεροι από εμάς, αλλά έχουν μια φούσκα ακινήτων έως το φεγγάρι, που σημαίνει οι τράπεζές τους θα αρχίσουν τις μπουρμπουλήθρες, και οι Ευρωπαίοι έχουν παγώσει και κοιτάνε νοτιοδυτικά, και όχι μόνο νοτιοανατολικά. Και η Ισπανία ήδη έχει ανεργία της τάξης του 20% (έχει γραφτεί ότι σχετίζεται με τα πολλά αιολικά που έχουν βάλει, επειδή κάθε νέα «πράσινη» θέση εργασίας σκοτώνει από 2 έως 4 κανονικές), και τα δημοσιονομκά της δεν είναι πολύ λαμπρότερα από τα δικά μας, και ο πρωθυπουργός τους, σαν τον δικό μας, έχει αρχίσει δηλώσεις του στυλ «λεφτά υπάρχουν» και «είμαστε αξιόπιστοι» κλπ.

Παράλληλα και η Αγγλία, και η Ευρώπη αρχίζουν να κάνουν περικοπές και οικονομίες, εγώ όλα αυτά τα μεταφράζω ότι η αστάθεια που ξεκίνησε το 2008 είναι τώρα ζωντανή στην Ευρώπη, που θα αρχίζει να μυρίζει ύφεση σε Ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο. Δεν ανησυχώ για τους Ευρωπαίους, απλά αν έχουν αυτοί προβλήματα, εμάς θα μας …ξεχάσουν.


Έχει γίνει αντικείμενο κουβέντας στα καφενεία, αν θα χρεωκοπήσουμε και αν θα αναδιαρθρώσουμε και αν θα βγούμε από το ευρώ. Φυσικά οι ίδιοι «σοβαροί» που έλεγαν «αστειότητες» τα περί ΔΝΤ (λίγες μέρες πριν έρθει) λένε «αστειότητες» και για τις κουβέντες στα καφενεία. Προσωπικά πιστεύω ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη -- απλά γιατί 300 δις δεν εξυπηρετούνται εύκολα, και δυσκολότερα σε καιρό ύφεσης, και ακόμα δυσκολότερα όταν τα παιδία μάλλον παίζει, άσχετα αν κάνουν ο,τι τους λένε οι Γερμανοί.


Από τον Οκτώβριο, μας λένε ψέματα. Όχι 100% ψέματα, αλλά 90% ψέματα. Κανένας πολιτικός δεν τολμάει να βγει στην τηλεόραση και να πει την αλήθεια, και πείτε με απαισιόδοξο, πείτε με Κασσάνδρα, αλλά βλέπω εξαιρετικά κακές προοπτικές, χωρίς προφανή έξοδο. Και, φοβάμαι, με εκπλήξεις
.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, στην Ελλάδα προβλέπεται να ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ το 2011. Την ίδια χρονιά, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα πλησιάσει το 120% του ΑΕΠ, του Βελγίου θα αγγίξει το 100%, της Πορτογαλίας θα ξεπεράσει το 90% και της Γαλλίας θα αγγίξει το 90%.

Επισημαίνεται ακόμη πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, και το οποίο συνοδεύεται από την αύξηση των δαπανών για συντάξεις, επηρεάζει αρνητικά την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Γενικότερα, η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη της ΕΕ κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής και ενισχυμένης εποπτείας των οικονομικών πολιτικών που ακολουθούν τα κράτη μέλη.

Συγκεκριμένα, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και κυρίως την ανοδική τάση των κρατικών χρεών των χωρών της ΕΕ, λόγω των μέτρων στήριξης που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις οικονομίες τους, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Συνεχίζοντας, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι η «βίαιη» δημοσιονομική προσαρμογή, αποτελεί τη «μοναδική βιώσιμη λύση» για ορισμένα υπερχρεωμένα κράτη μέλη της ΕΕ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει «μία συνταγή» και πως η δημοσιονομική κατάσταση κάθε χώρας παίζει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό της σωστής στρατηγικής. Ακόμη, επισημαίνεται ότι είναι προτιμότερη μία σταδιακή προσαρμογή που βασίζεται σε περικοπές δαπανών από μία «βίαιη» προσαρμογή που βασίζεται στην αύξηση των εσόδων. Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει ότι για τις χώρες με χαμηλό επίπεδο εσόδων, η προσαρμογή που βασίζεται στην αύξηση των κρατικών εσόδων, κυρίως μέσω αύξησης του ΦΠΑ και του φόρου ιδιοκτησίας, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική.

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίζεται και σήμερα η φημολογία για ενδεχόμενη δημιουργία σχεδίου διάσωσης της Ισπανίας. Δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Economista αναφέρει ότι η ΕΕ, το ΔΝΤ και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ένα σχέδιο βοήθειας για την Ισπανία, ύψους 250 δισ. ευρώ (335 δισ. δολάρια).
Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι την... Παρασκευή ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντ. Στρος Καν θα συναντηθεί με τον Ισπανό Πρωθυπουργό, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Η συζήτηση θα στραφεί γύρω από την οικονομία, αναφέρουν οι πληροφορίες.


Διαβάστε περισσότερα: http://greece-salonika.blogspot.com/2010/06/blog-post_8075.html#ixzz0r3bJQmDh

Ανώνυμος είπε...

Σαφέστατα όλα.
Οι εκπλήξεις θα είναι
εσωτερικού τύπου και εξωτερικού τύπου

Ανώνυμος είπε...

Το spread των πορτογαλικών 10ετών ομολόγων έναντι των Bunds ενισχυόταν στις 312 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Μαΐου

Ανώνυμος είπε...

Υπομονή...
Σε τρία χρονάκια το ΕΥΡΩ θα είναι απλώς ένα νόμισμα συναλλαγών για τα ταξίδια μας και η κοινότητα θα περιοριστεί στους βόρειους εταίρους, αφού οι λοιποί μεσογειακοί αδυνατούν να φερθούν αγελαίως και να συνεχίζουν να δέχονται πέραν των φιλοδωρημάτων και αλλαγή νοοτροπίας.

Μεγάλο μέρος της "βοήθειας" γύρισε σαν υπεραξία στα γκαιμπελάκια και αυτό δεν το συζητάει κανείς.

Δεν ταιριάζουμε, απλό και προφανές.
Οι χειριστές του θέματος κάνουν τα πάντα για να χωρέσει στο γερμανικό παπούτσι το μεσογειακό πόδι, προσπαθούν να μας πείσουν για την κομψότητά του, αλλά, ματαίως...
Ο κάλος εφύτρωσε και πονεί...

Καλημέρα, ΟΦΙΟΣ.

Υ.Γ. το Σαββατοκύριακο θα είμαι στην νήσο για αναγόμωση.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν η ΡΑΕ έχει μία επιλογή για γεωγραφική αποτύπωση των ΑΠΕ σε χάρτη http://www.rae.gr/GIS/framesetup.asp.

Τι παραπονιέσαι; Δες την Άνδρο.

αμμοδύτης είπε...

Οι Α/Γ είναι άλλη πονεμένη ιστορία. Μου κάνει εντύπωση με τι ζήλο τις προωθούν. ΔΕΝ έχουν πει στο κόσμο ότι οι ΑΠΕ θα διπλασιάσουν το κόστος του ρεύματος. Λένε, σάπια, ότι το ρέυμα πρέπει να ακριβύνει.

Αλλά σας το λέω εγώ, ότι κάθε μία Α/Γ που μπαίνει μας ακριβαίνει το ρεύμα. Και όπου μπαίνουν ΜΗΔΕΝΙΖΕΤΑΙ η αξία της γης. Όπου έχουν μπει σε άλλες χώρες, μειώνεται ο τουρισμός. Μας έχουν για πέταμα, τους είπε η Ζήμενς να βάλουμε αιολικά, και αυτό κάνουν.

Ανώνυμος είπε...

Που είσαι οφιούσα. Μας ελλειψες Σοβοκαι

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα ,τι γίνεται, σε χάσαμε,
έχω κάτι απορίες...
@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

http://troktiko.blogspot.com/2010/06/blog-post_8685.html

Ανώνυμος είπε...

http://troktiko.blogspot.com/2010/06/o_5441.html