Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Αιολικά στην Τήνο; (2)


Κατέβαινα αργά το απόγευμα από το βουνό στο χωριό, είδα έναν νεαρό με ένα νοικιασμένο αμάξι. Νόμισα ότι ήταν κυνηγός. Δεν ήταν κυνηγός. Ήξερε τις βαρβακίνες και που φωλιάζουν, και τους σπιζαετούς, και τις γερακίνες. Ήταν παρατηρητής των άγριων ζώων και πτηνών που ζούνε στα βουνά της Τήνου, και μάλλον ετοιμάζει κάποιο κομμάτι μελέτης γιατί πρόκειται να μπούνε αιολικά στο Πολέμου τον Κάμπο. "Πού στου Πολέμου τον Κάμπο"; --ρώτησα. "Εκεί από πάνω και από πίσω" μου απάντησε. "Φρίκη" είπα. Δεν το σχολίασε, είπε όμως ότι το βουνό είναι πέρασμα και των αποδημητικών πουλιών.

Να διαβάσετε την μελέτη του καθηγητή Στουρνάρα, που δημοσιεύτηκε σε εκείνη την καταπληκτική έκδοση του Δήμου Εξωμβούργου πριν 3-4 χρόνια. Η Καρδιανή, τα Ιστέρνια, ο Πύργος, η Αετοφωλιά, η Καλλονή και όλες οι πηγές από τις οποίες πίνουμε νερό και πουλάμε με τα βυτία στην Νότια Τήνο, όλα αυτά, τροφοδοτούνται από νερό που μαζεύεται στου Πολέμου τον Κάμπο. Αν το οροπέδιο γίνει εργοτάξιο και στρωθεί με μπετόν και ορυκτέλαια, υποθέτω θα φέρνουμε εμφιαλωμένο νερό, και θα ποτίζουμε από την ...αφαλάτωση.

Αν κρίνω από τις αιτήσεις για αιολικά στην Τήνο, μάλλον είναι για πέταμα το νησί. Η ύφεση (ούου... θα την καταλάβουμε μόλις τελειώσει το προεκλογικό πάρτυ) κάπως περιορίζει τους πολύ ξεδιάντροπους τυχοδιώκτες, αλλά για αυτό θα βλέπετε μεικτές επιχειρήσεις με την ΔΕΗ να βάζει τα λεφτά... (και εμείς, τα ζώα, να πληρώνουμε το ρεύμα με 200 και 300% καπέλο..)

Τα αιολικά έχουν τρεις πτυχές: (α) την αισθητική (συχαίνεσαι να τις βλέπεις και δεν αντέχεις να τις ακούς), (β) την περιβαλλοντική (δείτε την Νότια Εύβοια... κρανίου τόπος) και (γ) την οικονομική (φέρνουν ανεργία, ακριβό ρεύμα και επιδεινώνουν την ύφεση). Έχουν και θετικά: Κάνουν καλό στα Γερμανικά εργοστάσια, στις ταβέρνες που θα ταΐζουν γίδα λεμονάτη τα εισαγόμενα εργοτάξια που θα τις μοντάρουν, και στους μεταφορείς εμφιαλωμένου νερού.

Η ΔΕΗ -- άκουσα -- "προσέχει" για να μην την ξαναπατήσει όπως με τους πυλώνες. Αν οι πυλώνες ενοχλούσαν, να δείτε τα αιολικά. 80 και 100 μέτρα ύψος! Η ανεμογεννήτρια στην Αγία Μαρίνα είναι 35 ή 40 μέτρα... και δείτε πως πήραν αξία τα χωράφια γύρω από αυτήν, χα χα χα.

9 σχόλια:

Ανώνυμη είπε...

Απαράδεκτοι είναι. Δεν βάζεις τέτοια τερατουργήματα σε πέρασμα αποδημητικών πουλιών. Θα τα μαζεύετε κομμάτια οι ντόπιοι.
Κρίμα και για το νησί, ευτυχώς έβγαλα φωτογραφίες να έχω τουλάχιστον αναμνήσεις.

Ανώνυμος είπε...

matioΈφτιαξαν δρόμο προς το στενό Ανδρο-Τήνο και άνοιξαν και πλατείες για να τις βάλουν. Τι έγινε εκεί; Ποιός τον άνοιξε τον δρόμο; Ποιός τον πλήρωσε; Πως άλλαξαν γνώμη;

Κανένας δεν τις θέλει και ανοίγουν δρόμους κουτουρού. Τα αιολικά να πάνε εκεί που το μέρος είναι ήδη καταστραμένο.

Ανώνυμος είπε...

Να μας πουνε οι υποψήφιοι δήμαχρχοι και σύμβουλοι τι προτείνουν και τι τους έχουν τάξει

Ανώνυμος είπε...

Μη νομίζεις, και από τα μέρη σου έχουν ακούσει για επιδοτήσεις και ψάχνονται.

Παράξενος είπε...

Οι κορυφές της Τήνου και του πολέμου ο κάμπος δεν είναι η ιδανικότερες θέσεις, τό στένο όπως λέει και ο ανώνυμος 8,05 και οι πλαγιές λίγο κάτω από του πολέμου το κάμπο και πάνω απο τον δρόμο Αετωφολιά Πλατιά.
Ισως και στο τελείωμα του πολέμου τον κάμπο προς την Ζοδεμένη μέχρι πάνω από την Β΄ Εύρεση.

Εκεί που λένε να κάνουν φράγμα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά ξέχασα αυτό θα γίνει στη Γρίζα.
Προεκλογική περίοδο έχουμε ας τάξουμε και κάτι.

Ανώνυμος είπε...

Το έγραψα και μου το έσβησες. Να μας πούνε στην προεκλογική περίοδο αυτοί που κάθονται 3 τετραετίες και μας πουλάνε πλακοστρώσεις γιατί θέλουν ΤΕΤΑΡΤΗ τετραετία. ΓΙα τα χωριά τους και για την τσέπη τους όλα καλά. Για τα Κάτω Μέρη μόνο κοροιδία. Να βάλουν αιολικά στον Κτικάδο και τα Κιόνια και το Αγάπη.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ? ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΙς ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΒΑ ΒΡΟΥΝ ΠΟΥ ΘΑ ΤΙΣ ΧΩΣΟΥΝ. ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ. ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΚΡΙΒΑΙΝΕΙ?

ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Μετά τη ψήφιση του ν.σ Επιτάχυνσης των ΑΠΕ έχει ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση εκατοντάδων αδειών παραγωγής που έχει εγκρίνει η ΡΑΕ εδώ και πολύ καιρό. Στην Κρήτη εγκρίθηκε το έργο των 100 α/γ στο Αποπηγάδι ωστόσο το ΣτΕ έχει διατάξει την αναστολή των εργασιών μετά από προσφυγή των κατοίκων (σχετ. δημοσίευμα: Νέα Κρήτη 10/9/2010)

Οι τοπικές κοινωνίες στο σύνολό τους δεν έχουν ακόμη πάρει είδηση τι πρόκειται να συμβεί στα μέρη τους με την επικείμενη εγκατάστραση τεράστιων αιολικών σταθμών.

Είναι παρήγορο ωστόσο ότι ορισμένα ΜΜΕ αρχίζουν να προβάλλουν τη φωνή των τοπικών περιβαλλοντικών συλλόγων και δικτύων που προειδοποιούν ότι τα νησιά και τα βουνά μας θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη. Πρόσφατα η εφημερίδα Ελευθεροτυπία (14/9/2010) παρουσιάζει τις απόψεις του Δικτύου Οικ. Οργανώσεων Αιγαίου δια του εκπροσώπου του Αλέξανδρου Μαβή (δείτε σχετ. δημοσίευμα παρακάτω)

Είναι ανάγκη επιτέλους η κοινή γνώμη να πληροφορηθεί για τις επιπτώσεις μιας νέας καταστροφής σε βάρος του περιβάλλοντος προτού αρχίσει η υλοποίηση των έργων.

http://windwatch.gr/forum/t-265493/

Ανώνυμος είπε...

Που στο καλο ειναι αυτος του πολεμου ο καμπος;