Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Πειμένοντας την φθινοπωρινή ισημερία


Η φθινοπωρινή ισημερία, φέτος, είναι στις 23 Σεπτεμβρίου, τα ξημερώματα. Κατά σύμπτωση, τότε είναι και η πανσέληνος. Ο καιρός, προβλέπεται συννεφιασμένος στην Τήνο, την Τετάρτη και την Πέμπτη, αλλά την Τρίτη προς Τετάρτη προβλέπεται καθαρός. Αν λοιπόν σκοπεύετε είτε να δείτε τον ουρανό, είτε να γιορτάσετε την ισημερία, Τρίτη προς Τετάρτη ο ουρανός θα προσφέρεται.

Αποβραδίς (η πρώτη εικόνα),ο ήλιος θα δύσει περί τις 7:20, o Κρόνος θα είναι στην Δύση, και προς τα Νοτιοδυτικά, ο Άρης και η Αφροδίτη.


Την νύχτα προς την 23η, η πανσέληνος ή δεν θα σας αφήσει να κοιμηθείτε, ή θα κρύβει τα περισσότερα άστρα. Ωστόσο, κατά τις 5 το πρωί, θα είναι προς δυσμάς, και Νοτιοανατολικά, θα φαίνεται ο Ορίων με την χαρακτηριστική του ζώνη και, από κάτω, ο Σείριος, το λαμπρότερο άστρο στον ουρανό μας, λαμπρό επειδή είναι διπλό, φωτεινό και ...δίπλα μας, μόνο 8,6 έτη φωτός από εμάς.


Ο ήλιος θα ανατείλει κατά τις 7 και τέταρτο, αλλά, αν είστε ξύπνιοι στις 6, θα δείτε τον Ερμή, πάνω από την Ανατολή, και, με λίγη φαντασία το Λιοντάρι, να κοιτάει και αυτό προς τα πάνω.



Οι πρώτες 3 εικόνες μεγαλώνουν με κλικ επάνω τους. Ο Ερμής, με συγχωρείτε, θέλει τηλεσκόπιο για μεγαλύτερη ευκρίνεια. Αυτές οι δύο είναι με τηλεφακό, η τελευταία με ψηφιακή μεγέθυνση. Και με ένα ζευγάρι δυνατούτσικα κυάλια, φαίνεται σαν "δίσκος" (πλανήτης) και όχι "σημείο" (άστρο).

Σε αντίθεση με την ανοιξιάτικη ισημερία, το θερινό ηλιοστάσιο και το χειμερινό ηλιοστάσιο, για τα οποία έχουμε σύγχρονες γιορτές, δεν γνωρίζω σημαντική χριστιανική γιορτή για την φθινοπωρινή ισημερία. Οι αρχαίοι γιόρταζαν ωστόσο τα Ελευσίνια Μυστήρια.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα!
Ωραίες φωτό, αν τόχεις το μεράκι μπορείς να βγάλεις πολύ καλές φωτογραφίες και με μη επαγγελματικό εξοπλισμό.
Συγχαρητήρια.
@αλλενάκι

Όφιος... είπε...

Νάσαι καλά, ωραιότατο post!!

Το καλοκαίρι έφερα για πρώτη φορά κυάλια στο νησί και η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν, όταν τα γύρισα στο φεγγάρι...

Artanis είπε...

θα τα δείξω στον Ίωνα, αν και ο ουρανός των Νοτίων Θαλασσών είναι διαφορετικός...
Όπως και νά'χει όμως, εκείνος θα τα καταλάβει καλύτερα από μένα...
Καλημέρα από ΝΖ...