Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Όχι στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Όχι στα αιολικά


"...Οι επιπτώσεις των Ανεμογεννητριών στον τουρισμό

Η μαζική εξάπλωση των Ανεμογεννητριών θα έχει τεράστια επίπτωση στο τοπίο τόσο εξ αιτίας του ασυμβίβαστου μεγέθους των, όσο και εξ αιτίας των εκτεταμένων επεμβάσεων (διανοίξεις δρόμων – δίκτυα κ.λπ.).

Εξ αιτίας και μόνο της οπτικής όχλησης και της ανεπανόρθωτης βλάβης του τοπίου, καταστρέφεται για πάντα η δυνατότητα για εναλλακτικό τουρισμό, καθώς επίσης και η εν γένει ανάπτυξη του τόπου, η οποία βασίζεται στην ήπια τουριστική επιχειρηματικότητα.

Οπτικά μια μεγάλη ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 200 μέτρα.

Αλήθεια!!! Ποιος Έλληνας ή ξένος θα θέλει όπου σταθεί και όπου βρεθεί να βλέπει κρεουργημένη Γη και ασύλληπτα εκατοντάμετρα μπουριά που θα είναι ορατά από κάθε σημείο.

Έχουμε υπέρτατο χρέος σήμερα, να αποτρέψουμε αυτή τη καταστροφή.

Τη γη που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας, θα πρέπει να τη σεβαστούμε και να την προστατεύσουμε, για να την παραδώσουμε αναλλοίωτη στα παιδιά μας, από τα οποία την έχουνε δανειστεί.

Οικονομική και Κοινωνική καταστροφή

Η οικονομία [της Λακωνίας] κατά κύριο λόγο εξαρτάται πλήρως από την διαχείριση και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος γύρω από την μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα του οποίου αναπτύσσεται ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός και ο πρωτογενής τομέας. Η ενδεχόμενη απαξίωση του φυσικού περιβάλλοντος και η μετατροπή των ακτών σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει ως συνέπεια την οικονομική και κοινωνική καταστροφή, αλλά το κυριότερο θα πλήξει ολοκληρωτικά τον τουριστικό τομέα, καθώς επίσης και την όποια προοπτική για τουριστική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με εμπεριστατωμένες μελέτες που έχουν εκπονηθεί στην Σκωτία, Ουαλία, Ροντ Αϊλαντ ΗΠΑ κ.λπ. προκύπτει ότι οι τέσσερις στους πέντε επισκέπτες προτιμούν να επισκεφτούν ένα αναλλοίωτο από τέτοιες ανθρώπινες παρεμβάσεις περιβάλλον και συνεπώς οι βιομηχανικές ανεμογεννήτριες με την οπτική ρύπανση που προκαλούν δεν είναι συμβατές με την τουριστική δραστηριότητα.

Στη Δανία σε περιοχές εγκατάστασης αιολικών σταθμών οι αξίες των σπιτιών και οικοπέδων παρουσίασαν πτώση μέχρι και 40% (πηγή: έκθεση Διεθνούς Εταιρείας Ακινήτων).

Ειδικότερα οι τουριστικές υποδομές (ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ) απαξιώνονται πλήρως αφού πλέον δεν μπορούν να προκαλέσουν ενδιαφέρον μεταπώλησης.

Από τις ίδιες μελέτες προκύπτει ότι το 35% των ερωτηθέντων απάντησαν κατηγορηματικά ότι θα μείνουν μακριά από οποιαδήποτε περιοχή που υπάρχουν ανεμογεννήτριες.

Ως εκ τούτου, η αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό θα έχουν ως αποτέλεσμα αφενός μεν την μείωση των τιμών των ακινήτων, αφετέρου δε την μείωση των εισοδημάτων των κατοίκων.

Οι μικρές ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού θα κλείσουν οριστικά, αφού οι χιλιάδες επισκέπτες της Λακωνίας που έρχονται για να απολαύσουν με ευχαρίστηση τα δώρα της φύσης, δεν θα έχουν πλέον αυτή τη δυνατότητα.

Μύθος η δημιουργία θέσεων εργασίας

Εκτός των άλλων, κάποιοι επιτήδειοι προσπάθησαν κατ’ αρχήν να παρουσιάσουν την εγκατάσταση ΑΠΕ και ως λύση κατά της ανεργίας, γεγονός που εκ των υστέρων αποδείχτηκε μύθος διότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας για κάθε περίπου 6 εκατομμύρια € επιδότησης, στην εγκατάσταση ΑΠΕ, δημιουργούνται μια έως το πολύ δυο θέσεις εργασίας, ενώ το ποσό αυτό αν επενδυόταν σε άλλους τομείς της οικονομίας θα πολλαπλασίαζε κατά πολύ τις θέσεις εργασίας..."

Διαβάστε όλη την εισήγηση στο http://www.tourismpress.gr/2012/07/laconia-anemogennitries-pollalis.html Από παρουσίαση που έγινε στην Νεάπολη Λακωνίας, και θα μεταφέρω εδώ (ή θα δω πώς θα αναρτήσω και τις υπόλοιπες εισηγήσεις.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εμαθα οτι εχει παισει στο τραπεζι να πανε τα σκουπιδια στην χαλακια ... εχει ακουσει καποιοσ κατι;;;

Ανώνυμος είπε...

Εγώ άκουσα για καραβάκι που θα μας τα παίρνει τζάμπα , θα τα επεξεργάζεται και θα κονομάει !

Ανώνυμος είπε...

Εγω παλι ακουσα οτι θα σινεχιζουν να πηγαινουν στο αγαπη γιατι ο αντιδημαρχοσ δεν θελει να χασει το κομισιον