Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Πώς να καταστρέψεις φιλέτο 3.000 στρεμμάτων


Το να θέλει κάποιος να πουλήσει ή να νοικιάσει τα χωράφια του για χωματερή, είναι δικαίωμά του. Ο κάθε ένας έχει τις ανάγκες του, και τα λεφτά ...δύσκολα.  Όποιος έχει δείκτη νοημοσύνης πάνω από το επίπεδο βατράχου, και πάει σε αυτή την περιοχή, θα δει ότι πρόκειται για οικισμό που με την αυθόρμητη σοφία του 19ου αιώνα, είναι "έργο τέχνης". Συλλογή από αγροικίες. "Σπίτια" θα τα χαρακτήριζε η εφορία. Σπίτια με οργανωμένη πρόσβαση "δρόμων" άλλης εποχής, σαν αυτούς που δεν αρέσει στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να χαλάνε. Το ότι πολλά είναι εγκαταλειμμένα εξηγείται, διορθώνεται, και δεν είναι του παρόντος. Κάντε κλικ στην εικόνα και απολαύστε.

Όταν μια παρέα μεθόδευσε ή επέτρεψε, πριν 10-15 χρόνια, να χαρακτηριστεί αυτή η περιοχή κατάλληλη για σκουπίδια, μπάζα, βιομηχανίες, και τέτοια "νησιωτικά", απλά μεθόδευε δουλειές. Μερικοί είχαν από τότε προσωπικά σχέδια. Μερικοί κόλλησαν στα σχέδια άλλων, τρίτων, από την Αθήνα, για να βγάλουν και αυτοί κάτι. Μερικοί μπορεί να μην κατάλαβαν, ή να ήταν καλοπροαίρετοι. Μερικοί ίσως το κατάλαβαν αργότερα.  Αλλά υπάρχει μνήμη. Μπορεί μεμονωμένες πράξεις να είναι νομότυπες, μπορεί να κρύβονται πίσω από συλλογικές δήθεν αποφάσεις, αλλά όποιος τα δει σε βάθος λίγων μόνων ετών, το βλέπει. Και η μνήμη είναι και αυτή συλλογική και εμπλουτίζεται, δηλαδή δεν σας μεταφέρω τίποτα που δεν συζητιέται (όχι από μένα) σε καφενεία, κάθε φορά με πιο ζουμερές λεπτομέρειες -- μικρό το μέρος.



Αλλά πάμε σε πιο ευχάριστο θέμα. Η περιοχή στην παραπάνω αεροφωτογραφία είναι ανέγγιχτη. Έχει γλυτώσει από τις "αναπτυξιακές παρεμβάσεις" που έχουν κάνει την Νότια Τήνο αυτό που είναι.  Αν δεν είμαστε φτωχοί, αγράμματοι, και λίγο στόκοι, αυτή η περιοχή θα άξιζε πολλά λεφτά (και δεν μιλάω για εικονικά λεφτά και ελπίδες για ΕΣΠΑ, μιλάω για "μετρητά". Ίσως όχι τώρα, σε αυτή την συγκυρία, αλλά, αν δεν κάνω λάθος υπάρχουν και νέα παιδιά, επόμενες γενιές. Καταστρέψτε την τώρα, και θα την έχετε ...καταστρέψει.

Προσωπικά, δεν έχω συμφέροντα, δηλαδή "ιδιοκτησίες" σε αυτήν την περιοχή. Αυτό που έχω σημειώσει με κόκκινη εξωτερική γραμμή είναι 3.300 στρέμματα, και στην μέση η σχεδιαζόμενη χωματερή.  Δεν είναι μυστικό ότι την είδα αυτή την περιοχή, και ότι εξέφρασα ενδιαφέρον. Θα σας πω ποιο ήταν το ενδιαφέρον μου:  Μεγάλες εκτάσεις, απίθανες ανατολικές θέες.  Ήπιο κλίμα (οι βοριάδες είναι πιο ήπιοι στην Βόρεια Τήνο). Δύο καταπληκτικές παραλίες. Δεν έχει πολλά νερά, αλλά με Κυκλαδική, παλιομοδίτικη διαχείριση έχει νερά).  Για να αναπτύξεις (ευγενικά) μία τέτοια περιοχή, πρέπει να έχεις όραμα. Δεν είμαι ειδικός, ούτε είναι αυτή η δουλειά μου, αλλά κοινή λογική είναι, και δεν είναι μεζονέτες τύπου "Πρότζεκτ Εμπορικής" στην Νότια Τήνο. Ούτε καν η πήχτρα της Μυκόνου, αλλά αυτά ψάξτε τα μόνοι σας. Τα λεφτά, τα πολλά λεφτά, θέλουν χώρο, άπλα, τοπίο χρώμα, θέα, ποίηση, παραμύθι. Δεν θέλουν αυτό που λέμε λαϊκά "γυφτιές". Η περιοχή αυτή έχει όλες αυτές τις προϋποθέσεις, και τουλάχιστον 3-4 εναλλακτικούς τρόπου υλοποίησης. Με ένα ελάττωμα. Το Προεδρικό Διάταγμα, που καθόρισε αυτή την περιοχή σκουπιδότοπο, δεν προσβάλλεται, αλλά ένας δικηγόρος Διοικητικού Δικαίου θα σας πει τι προσβάλλεται (χωρίς πολιτική παρέμβαση).  Γιατί δεν προχώρησα -- παρ' ότι βρήκα και άλλους εκτός Τήνου που θα ενδιαφερόταν? Απλό. Πρώτα από όλα δεν είναι η αυτή η δουλειά μου.  Και δεύτερον, χωρίς πλάκα, φοβήθηκα τα μυαλά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαίρετε.

ΥΓ. Εάν πρέπει να καταστρέψετε μία περιοχή, να καταστρέψετε κάτι που είναι ήδη κατεστραμμένο. Όχι παρθένα μέρη. Και στον στόκο που έχετε τοποτηρητή σας στα μέρη αυτά, να του πείτε ότι οι βαρβακίνες είναι σημαντικές, όχι μόνο επειδή είναι "προστατευόμενες" αλλά επειδή είναι μέρος του παραμυθιού που "πουλάει".