Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Περίπατος από την Καλλονή στην Καρδιανή, όπως τον παλιό καιρό


Μέχρι το 1970 περίπου δεν υπήρχαν ούτε πολλά αυτοκίνητα (αγροτικά ή άλλα) στην Τήνο και ελάχιστοι δρόμοι. Ωστόσο όλα τα χωράφια είχαν "δρόμο", πρόσβαση, από οργανωμένο δίκτυο που ο έχω υπολογίσει σε πάνω από 1.000 χιλιόμετρα και ήταν το αμυντικό, εμπορικό, και κοινωνικό δίκτυο της αρχαίας και της μεσαιωνικής Τήνου (κάπου έχω ανεβάσει την παραπάνω εικόνα σε μεγέθυνση, αλλά δεν την βρίσκω τώρα). Η εικόνα, είναι τα μονοπάτια, ...χωρίς την Τήνο. Τα χρώματα είναι για τον ημιαυθαίρετο διαχωρισμό περιοχών. Μόνο ο Τσικνιάς και του Πολέμου ο Κάμπος δεν έχουν (ή δεν βρήκα) οργανωμένα μονοπάτια-δρόμους.

Με ρώτησαν χτες, "πώς πήγαινε κανείς στην Βαθειά Λίμνο (πάνω από την Καλλονή και την Αετοφωλιά), και πού μπορεί να είναι αυτές οι "κοινοτικές βοσκές" της Καλλονής, που κάπου αναφέρεται ότι είναι περί τα 300 στρέμματα.


Το πρώτο ερώτημα έχει απάντηση:  Από την Αγία Υπακοή, "Μπαγκαλάκια", "Μάντρες", Βαθειά Λίμνο, και από εκεί στου Πολέμου τον Κάμπο, και προς τα κάτω, την "Πάνω Στράτα" (πλακόστρωτο δρόμο φάρδους 4-5 μέτρων, με "ξερεματ'στή" που είναι πάνω από την Καρδιανή, και ενώνει βασικά τα Έξω Μέρη με το Ξώμπουργο. Η αεροφωτογραφία μεγαλώνει με κλικ.

Από την Καλλονή προς Μπαγκαλάκια είναι κουραστικό ανέβασμα (και στα Μπακγκαλάκια έχει ή είχε και μία πηγούλα για νερό, για ανθρώπους και ζώα) και μέχρι τις Μάντρες υπάρχει ακόμα "δρόμος", δηλαδή μονοπάτι, σε μέρη πλακόστρωτο, με ξερολιθιές δεξιά αριστερά.  Από τις Μάντρες μέχρι του Πολέμου τον Κάμπο υπήρχε και φαίνεται ακόμα που και που μονοπάτι, δηλαδή μέρος χωρίς φρύγανα από όπου περνούσε ο κόσμος και τα φορτωμένα ζώα. Στου Πολέμου τον Κάμπο είναι λίγο χύμα, πάτε Νότια-ΝΔ, και με λίγη τύχη θα βρείτε τον "δρόμο" που κατηφορίζει προς Πάνω Στράτα, και αριστερά προς Αγία Μαρίνα, και δεξιά προς Καρδιανή ή Ιστέρνια (μέσω Β' Εύρεσης).


Ή, αν βαριέστε και θέλετε μία γεύση, το Google Earth έχει και φωτογραφίες, και αυτή η παραπάνω εικόνα μεγαλώνει με κλικ, αλλά το Google Earth έχει πλάκα (και πρέπει να βρω πως να ξανανοίξω την ophioussa.com, που έχει περισσότερες λεπτομέρειες και εικόνα).

Το δεύτερο ερώτημα, δηλαδή που μπορεί να ήταν οι κοινοτικές βοσκές είναι πιο δύσκολο. Αλλά από κουβέντες με την Μαριεττώ (που είχε κατσίκια και ανεβοκατέβαινε 2 φορές την ημέρα) και άλλους που είχαν χωράφια, οι κοινοτικές βοσκές πρέπει να ήταν τα "ξαπολυτά" πάνω από τις Μάντρες, και την Βαθειά Λίμνο, προς του Πολέμου τον Κάμπο, δηλαδή η έκταση που έχω σημειώσει με αχνό κίτρινο, που ανάλογα πώς βάλει κανείς τα όρια είναι περί τα 300-380 σρέμματα. Φυσικά, αυτό με κάθε επιφύλαξη, εγώ είμαι ...ουρανοκατέβατος, και αν και τα έχω ψάξει, δεν είχα και δεν έβοσκα κατσίκια το 1950. ή το 1850. Πρίν το 1715, όλα ήταν κτήση της Βενετίας, και οι προγονοί μας, ...Βενετοί, ή κολλήγοι, ή Σκλάβοι, άλλοι με προνόμια, άλλοι χωρίς.  Μετά το 1970, τα κατσίκια έγιναν αδέσποτα και κατέστρεψαν τα αμπέλια, τις συκιές και ότι εξέχει και είναι πράσινο, όλης της Κεντρικής Τήνου, από Καλλονή (Κελλιά) μέχρι Ιστέρνια... Ωστόσο η περιοχή είναι "πράσινη", το μόνο ίσως πράσινο μέρος της Τήνου, και όπως είπε ο καθηγ. Στουρνάρας, από εδώ είναι τα νερά της Καρδιανής, Ιστερνίων, των Κάτω Μερών, και του Πύργου (από την Ζωδεμένη).

Καλό περπάτημα (και καλή βοσκή) κι αν αντέχετε συνιστώ μία παράκαμψη για Τρικόκαστρο, ή Τουρκόκαστρο, ή Κάστο, ή Βίγλα. Να μην το παινευτώ δηλαδή, αλλά χάρη στον Παπα-Αντώνη, 3-4 παλιούς και ισάριθμα ζευγάρια παπουτσιών κάτι έχω μάθει.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

to ophioussa.com me ligi kali thelisi anoigei ksana(xrimatiki kirios).Den thelei kopo oute na psakseis kapion tropo apla plironeis 50-100 euro se enan server kai ksana litourgei i selida sou gia ena xrono kai meta ta idia pali tou xronou!
toso aplo kai afou to ekanes tin proti fora sigoura tha to ikseres auto!

αμμοδύτης είπε...

δεν είναι χρρηματικό το θέμα, η συνδρομή μου στην register.com είναι πληρωμένη για άλλα δύο χρόνια από τώρα. Απλά βαριέμαι το dreamweaver...