Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, τα αιολικά, και οι ...γλάστρες


Έχει πολλή πλάκα... Αν πεις σε κάποιον ότι δεν υπάρχει φαινόμενο θερμοκηπίου είναι σαν να έλεγες σε ιεραπόστολο του 5ου μ.Χ. αιώνα ότι ο Ιησούς Χριστός έχει 13 φύσεις και ότι το Άγιο Πνεύμα δεν προέρχεται από τον Πατέρα ή από τον Πατέρα και τον Υιό, αλλά και από τα ...ηφαίστεια!.  Βλασφημία, Στην πυρά.

Θα μου πείτε, τότε αυτά ήταν σοβαρά πράγματα. Ή τότε είχαμε Μεσαίωνα, ή δεν ξέρω τι....

Η θρησκεία είναι θέμα Πίστης ή Ποίησης. Και τα δύο είναι μετά τα Φυσικά, είναι Μεταφυσικά. Ο καθένας με τα γούστα του, αν και έχουν γίνει πολλοί και σκληροί πόλεμοι με θέμα την Πίστη.  Ή μάλλον με πρόφαση.

Στο φαινόμενο του θερμοκηπίου...

1. Ναι η Γη έχει ζεσταθεί μετά το 1800 περίπου. Τότε τέλειωσε ο λεγόμενο μίνι παγετός του 16ου-17ου αιώνα.

2. Ναι, έχει ανέβει το διοξείδιο του CO2 μετά το 1800. Και επίσης "ναι" αυξήθηκε η χρήση ορυκτών καυσίμων μετά το 1800. Εάν δεν είχε αυξηθεί, εσείς θα σκάβατε κάπου, εγώ θα ζητιάνευα έξω από το κάστρο του Λόρδου, και θα πεθαίναμε λίγο μετά τα 35.

3. Το ότι το CO2 προκάλεσε την πραγματική αύξηση της θερμοκρασίας τον 19ο αιώνα είναι εικασία, θεωρία, αλλά δεν έχει αποδειχθεί. Μερικοί το πιστεύουν, μερικοί λένε ότι έχει αποδειχθεί.  Αλλά, έχει παρατηρηθεί ότι οι αλλαγές στο ατμοσφαρικό CO2 έπονται, "είναι μετά από", τις αλλαγές στην θερμοκρασία. Μην παρεξηγηθούμε, λένε ότι το τσιγάρο προκαλεί καρκίνο, αλλά δεν έχω ακούσει κανέναν να ισχυρίζεται ότι ο καρκίνος προκαλεί κάπνισμα.


4. Στο παρελθόν, και σε σχετικά πρόσφατο παρελθόν (η εικόνα μεγαλώνει με κλικ -- τα τελευταία 400.000 χρόνια είναι "πρόσφατο παρελθόν") έχουμε σχετικά καλά στοιχεία για την θερμοκρασία, και καλούτσικα στοιχεία για το CO2. Ε.., δεν με πολυνοιάζει, αλλά μοιάζει να είμαστε σε "παγετώδη περίοδο" με διαλείμματα "μεσοπαγετωδών περιόδων".


Είμαστε σε "μεσοπαγετώδη" εδώ και 10-11.000 χρόνια και μάλλον κάνει πιο κρύο σήμερα από ότι τα τελευταία 11.000 χρόνια. Και, φυσικά, έχει σκαμπανεβάσματα.

5. Αντίθετα από ότι σας έχουν πει ότι "όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν", απίθανος αριθμός επιστημόνων, σοβαρών, μερικών με Νόμπελ κλπ, όχι μόνο δεν συμφωνούν, αλλά διαμαρτύρονται για την πολιτικοποίηση της επιστήμης κλπ. Αλλά η πολιτική βούληση και η επίσημη γραμμή που σας περνάει  ο Σκάι είναι ότι ο ουρανός γκρεμίζεται. Εάν φοβάστε θα είστε καλά παιδιά, και θα πληρώνετε ΕΝΦΙΑ, ΕΤΜΕΑΡ, ΑΠΕ κλπ.  Όχι, δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες.

6. Μέχρι το 1990, το Κλίμα εθεωρείτο ότι είναι "Ηλιογενές" και "τεκτονικό" (δηλαδή από ηφαίστεια κλπ) και επηρεαζόταν από εξωγήινα φαινόμενα όπως πχ οι μετεωρίτες ή η κοσμική ακτινοβολία. Και πάντα ήταν αποδεκτό ότι η ίδια η ζωή στην Γη επηρεάζει το Κλίμα (πχ τα φυτά!  Ίσως και εμείς.)

7. Μετά το 1990 κάπως φύτρωσε η ιδέα ότι επειδή καίμε καύσιμα, αυξάνουμε το CO2 και αυτό θα οδηγήσει σε καταστροφική υπερθέρμανση. Ωστόσο αυτό δεν προκύπτει. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το CO2 από μόνο του συμβάλλει σε κάποια άνοδο της ατμοσφαιρικής θερμοκρασία, αλλά και σε προστασία από υπερθέρμανση από άλλες αιτίες (όπως πχ ηλιακές εκρήξεις).  Και υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα σωρό άλλα πράγματα είναι πολύ πιο σημαντικά για το Κλίμα από ότι το CO2 είτε ανθρωπογενές είτε όχι.


Το μεγαλύτερο ποσοστό της καταστροφολογίας σε συμπεράσματα μοντέλων, υπολογισμών, προσομοιώσεων, αλλά όταν η πραγματικότητα είναι διαφορετική από τα μοντέλα;  Ποιόν πιστεύετε;

8. Παράλληλα με την καταστροφολογία, έχουν βγει και μελέτες ή θεωρίες που λένε ότι το αυξημένο CO2 βοηθάει την βλάστηση και την αντιστροφή της ερημοποίησης.

Αυτά έχω καταλάβει από όλη την Κλιματοκουβέντα. Και επειδή ζούσα όταν υπήρχε η ίδια ακριβώς υστερία αλλά με φόβο των ...Παγετώνων, κάπου τα ακούω και βερεσέ τα τωρινά.

Ένα πράγμα που όμως έχω καταλάβει, είναι ότι:  Είτε υπάρχει Παγκόσμια Θέρμανση, είτε Ψύξη, είτε εμπλέκεται το CO2 είτε όχι, είτε είναι Ανθρωπογενές το πράγμα, είτε όχι, είτε είναι καταστροφικό, είτε όχι, ότι και να ισχύει με το Κλίμα, τα αιολικά δεν κάνουν απολύτως τίποτα για το θέμα, αφού τα αιολικά δεν μειώνουν την χρήση ορυκτών καυσίμων, δεν μειώνουν εκπομπές CO2 και επομένως είναι μούφα ότι κάνουν κάτι για το Κλίμα. Μπορεί τα ίδια να μην ρυπαίνουν αλλά ρυπαίνουν κάπου αλλού, είτε εκεί που τα φτιάχνουν είτε εκεί που είναι οι θερμές εφεδρείες που τα συντηρούν και που καίνε παραπάνω καύσιμα επί τούτου.  Αν κόβαμε την κατανάλωση καυσίμων, ίσως να γυρίζαμε στον Μεσαίωνα. Αλλά έκανε πέρα πολύ ζέστη στον Μεσαίωνα... Περίοδος γνωστή σαν η Θερμή Περίοδος του Μεσαίωνα. Μην τρελαθούμε κιόλας...

Δηλαδή και οι γλάστρες στο μπαλκόνι δεν ρυπαίνουν, αλλά δεν παράγουν ρεύμα. Κι αν είναι πλαστικές φτιάχνονται από πετρέλαιο, αν είναι πήλινες φτιάχνονται σε φούρνους (με ρεύμα ή καύσιμα). Και οι γλάστρες είναι τσάμπα και δεν ενοχλούν πολύ. Και οι βασιλικοί απορροφούν CO2. Τα αιολικά δεν.

1 σχόλιο:

Ελληνας Ναύτης είπε...

Που είναι το κάστρο του Λόρδου?