Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Σκάνδαλο στην Άνδρο που θυμίζει λίγο τον Δήμο Εξωμβούργου...

Σκάνδαλο στην Άνδρο με μισθώσεις ιδιωτικών εκτάσεων, περί το 2001, από τον τέως Δήμο Κορθίου για παραχώρηση σε αιολικούς. Έκαναν συμβόλαιο οι ιδιοκτήτες, με τον τότε "Καποδιστριακό" Δήμο, να επινοικιάσει της γη τους σε τρίτους (αιολικούς), για εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Τις εκτάσεις τις είχαν επιλέξει άνθρωποι του Δήμου, και φαίνεται ότι τα ...πολλά λεφτά θα τα έπαιρναν ... Ποιοι θα τα έπαιρναν? Ο τότε Δήμος?  Οι τότε Δημοτικοί άρχοντες?  Και κανείς δεν μιλούσε επειδή όλοι περίμεναν να γίνουν πλούσιοι.  Αλλά με τα χρόνια οι "επενδυτές" δεν τα βρήκαν με τον Δήμο Κορθίου, έμειναν τα συμβόλαια και τα χρεωστούμενα νοίκια, που τώρα μερικοί αρχίζουν να διεκδικούν. Δικαστήρια. Αυτά βγήκαν στην φόρα τον Απρίλιο του 2015, όπου ο νέος ενιαίος Δήμος -- με νέο Δήμαρχο ( ο παλιός ήταν ο ίδιος που είχε κάνει τα συμβόλαια), ανακάλυψε ότι χρωστάει λεφτά.

Χμμ... Ακούω ότι το περί το 2000?  2001?, και στην Τήνο, Άρχοντας του Δήμου Εξωμβούργου έψαχνε να αγοράσει ή να νοικιάσει, εκεί κοντά στα βουνά που κυκλοφορώ εγώ. Εκεί κοντά επίσης παραχώρησε ο Δήμος Εξωμβούργου ένα χωράφι, όπου το Τοπικό Παράρτημα του τότε Δήμου Εξωμβούργου είχε "όλως τυχαίως" φροντίσει να τοποθετήσει αναμεταδότη τηλεόρασης, δήθεν για τα γεροντάκια (όταν το Ξώμπουργο ήταν και είναι γεμάτο αναμεταδότες), και άνοιξε μάλιστα και ...δρόμο για να μην σηκώνει μπαταρίες. Καπάκι η κεραία της κινητής τηλεφωνίας.  Στο ίδιο χωράφι, που εν τω μεταξύ, αργότερα, βρήκα εγώ τον ιδιοκτήτη του!.  Χμμμ.. Μα δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Άρχοντα να λέει "ό,τι δεν είναι κανενός είναι του Δήμου". Όχι βέβαια... Αυτό αντιβαίνει ρητά στον Α.Ν 1539/1938 και υπάρχει και σαφέστατη νομολογία για το πώς κάτι γίνεται "αδέσποτο" -- θέλει συμβολαιογραφική πράξη, μεταγραμμένη.  Αλλά δεν νοιάζομαι για το χωραφάκι με την κεραία, (το χωραφάκι έχει τίτλους από το 1929 -- το είπα και σε έναν πονηρό στον Πειραιά που είπε "ααα... Δημόσιο χορτολιβαδικό, άρα δικό μου, που πας βρε Μήτσο, δεν είναι πια 2013, είναι 2015... ).   Δεν με αφορά η κεραία. Απλά αρχίζω και λύνω το παζλ.

Το παζλ είναι απλό:  Η μεν Κοινοτική Έκταση του Α.Ν. 1539/1938 ήταν σαφής και γνωστή σε κλειστό κύκλο (επίσης δεν ξεχνάω τι μου είπε ένα καλό παιδί από τα  Κελλιά για το περιβόητο Κοινοτικό Έγγραφο:  "Το έχω ζητήσει, αλλά δεν μου το δίνουν" -- να σου πω εγώ γιατί δεν στο έδιναν, δεν ήθελαν τα 300 στρέμματα που περιγράφει (770 είναι μάλλον) αλλά, "άλλα στρέμματα", όλη την έκταση μέχρι εκεί που είναι η κεραία...   Και όπως και στην Άνδρο, έτσι και στην Τήνο ότι "κάπου χάλασε η δουλειά", ή υπήρξαν εσωτερικές διαφωνίες (μάλλον το πρώτο), και έτσι ανέλαβε να καθαρίσει ο πονηρός από τον Πειραιά...


Έχει συνέχεια η ιστορία μου... Και περνάει από την Κάρυστο... Και την Κρήτη... Να ξέρετε ότι τα αιολικά, με βάση τον Νόμο Μπιρμπίλη, παίρνουν χωρίς πολλά πολλά και περίπου δωρεάν εκτάσεις που είναι Δημόσιες.  Αυτοί, οι αιολικοί, δεν ήθελαν τον Ν. 4280/2014... Θα έπαιρναν όση Τήνο, Άνδρο, Πάρο, Νάξο ήθελαν, σαν "Δημόσια Χορτολιβαδική".  Τσάμπα. Κι ας είχαν πιστέψει τίποτα αφελείς ότι θα έβγαζαν ένα ...10%. Από αιολικούς βρε? Έχετε ιδέα τι μούσμουλα είναι?  Να με ρωτάτε...
 
Πρέπει να πάμε βόλτα Πάρο-Νάξο... Η Εύβοια, δυστυχώς, δεν είναι Κυκλάδες... Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους η Εύβοια ακολούθησε τις τύχες του ελληνικού κράτους.  Δυστυχώς.

Το έννομο συμφέρον του Κοπελούζου στην Κάρυστο είναι ότι ήθελε να πάρει την γη, για να ζητήσει λεφτά από την Μέρκελ, να αγοράσει Γερμανικές ανεμογεννήτριες, που θα του ξεπληρώνουμε εμείς με καπέλο 200%, από τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Όχι, οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν χρήσιμο ρεύμα, ούτε γλυτώνουν καύσιμα.  Αλλά κάνουν πλούσιους αυτούς που διαμεσολαβούν στην τοποθέτησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: