Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Διαφθορά (και) στα Δασαρχεία


Από εδώ.

Δεν έχει ακουστεί ποιος είναι ο εν λόγω δασάρχης, και, μεταξύ μας, δεν έχει σημασία. Η Ελλάδα φημίζεται για την διαφθορά σε όλον τον Δημόσιο τομέα (αν και ο ιδιωτικός δεν έχει ανοσία).

Η Δασική Υπηρεσία Σύρου δεν έχει ακουστεί για κάτι, αν και οι κακές γλώσσες λένε ότι με τις τιμές των ακινήτων στην Σαντορίνη, την Μύκονο και την Πάρο-Αντίπαρο, όλο και κάποιο πεδίο δόξας θα έχει υπάρξει.

Τώρα που οι μεζονέτες και οι αποχαρακτηρισμοί  έχουν ξεφτίσει βέβαια, μπορεί να έχουν αλλάξει τα πεδία δόξας.   Ένα τέτοιο πεδίο μπορεί να είναι οι αιολικοί που όχι, όχι, ποτέ δεν λαδώνουν. Και ίσως δεν χρειάζεται να λαδώσουν, αφού μάλλον λαδώνουν τους πολιτικούς προϊσταμένους... Ή, τους ελέγχουν. Αν δείτε πόσοι "πολιτικοί" είναι φιλο-αιολικοί, νιάου νιάου στα κεραμίδια. 

Πριν λίγο καιρό, φίλος από την Εύβοια είχε φέρει την δημοσιότητα τον ρόλο του Δασαρχείου Εύβοιας στην εκχώρηση γης που ήθελαν οι αιολικοί εκεί, και που οι ντόπιοι δεν ήθελαν να εκχωρήσουν ή να νοικιάσουν. Η λύση;  Χαρακτηρίστηκαν χορτολιβαδική την γη, χορτολιβαδική (ή δασική) σημαίνει διαχείριση από το Δημόσιο (ποιο είναι το Δημόσιο είναι άλλο θέμα), το Δημόσιο εκχωρεί σε αιολικούς με τίμημα ίδιο με αυτό που εισπράττει από μελισσοκόμους.  "Πώς οι ντόπιοι έμπλεξαν με τις εταιρείες των αιολικών πάρκων. Τριάντα άνθρωποι έχουν απομείνει πια στα Αντιά και οι περισσότεροι είδαν την ενοικίαση της γης τους στις εταιρείες σαν ευκαιρία να ενισχύσουν την φτωχική σύνταξή τους. Στην αρχή υπέγραψαν ένα προσύμφωνο και πήραν τα πρώτα χρήματα για ένα χρόνο. Την επόμενη χρονιά όχι μόνο δεν πληρώθηκαν αλλά τους ήρθε κατηγορητήριο από το Δασαρχείο για παράνομη ενοικίαση δημόσιας γης. Τα κτήματα που καλλιεργούσαν από πάππου προς πάππου και τα θεωρούσαν δικά τους ξαφνικά ονομάστηκαν δημόσια! Αναφέραμε στον μπαρμπα- Δημήτρη ότι αν τίτλοι ιδιοκτησίας που έχουν στο χωριό δεν είναι αναγνωρισμένοι από το κράτος, τότε η γη χαρακτηρίζεται δημόσια δασική με απόφαση του Δασαρχείου και το Δημόσιο την παραχωρεί στις εταιρείες (νόμος Μπιρμπίλη)". Και τώρα ο μπάρμπα-Δημήτρης (άλλος, όχι εγώ) και οι λοιποί είναι σε δικαστήρια.

Τα έπιασε το Δασαρχείο Εύβοιας για την δουλειά αυτή? Ή τα έπιασε κάποιος πιο πάνω?  Αυτό δεν το ξέρω, και δεν θα το ψάξω εγώ.  Και δεν ξέρω είναι εάν η Εύβοια, τύποις απελευθερώθηκε ή όχι από τους Τούρκους τον Ελληνικό Στρατό, και επομένως εάν ισχύει ή όχι το τεκμήριο του Δημοσίου. Όπου δεν ισχύει το τεκμήριο του Δημοσίου, υποτίθεται ότι το Δημόσιο πρέπει να έχει τίτλο για να διεκδικήσει κάτι. Όσο για την Εύβοια, έχει αιολικό πρόβλημα με την γη, από τουλάχιστον το 2010.


Η πατέντα της Δασική Υπηρεσίας για φάγωμα εκτάσεων μάλλον αναπτύχθηκε στο Αποπηγάδι της Κρήτης, όπου και εκεί η Δασική Υπηρεσία έκανε χαρακτηρισμούς από αυτούς που τρώνε μπανάνες και μάλλον δεν το πρόλαβε ο ιδιοκτήτης, και τώρα τρέχει. Αύριο, 12 Νοεμβρίου εκδικάζεται το ιδιοκτησιακό του Αποπηγαδιού, μετά από αναβολές που φαίνεται (δεν το ξέρω με βεβαιότητα) ότι ζητούσαν οι αιολικοί.  Το Αποπηγάδι είναι μια πονεμένη ιστορία που αξίζει να δείτε.

Ο ανώνυμος δασάρχης της αρχικής παραγράφου, μάλλον δεν είχε σχέση με αιολικά, και ΔΕΝ έχω ενδείξεις ότι οι Δασάρχες Εύβοιας ή Κρήτης είχαν σχέση με διαφθορά σχετικά με τα αιολικά. Και έχω καθίσει σε αρκετές καρέκλες και κάτι ξέρω από δικηγόρους, ότι είναι "επικίνδυνο" να κατηγορήσεις κάποιον για διαφθορά, και δύσκολο να βρεις στοιχεία (αφού μόνο αφελείς τα πιάνουν με ...απόδειξη, και οι εταιρείες οφσόρ δύσκολα ψάχνονται -- εκτός αν κατά τύχη πέσει κανείς σε περίπτωση). Ούτε φυσικά τα πιάνουν όλοι επειδή τα έπιανε ένας.

Η εμπειρία μου λέει ότι όταν κάποιοι Δημόσιοι Υπάλληλοι που πληρώνονται 3 και 60 επιμένουν σε μαϊμούδες, κάτι βρωμάει. Αν δεν τα έχουν πιάσει οι ίδιοι, τα έχει πιάσει κάποιος πιο πάνω. Έμμεσα ή άμεσα. Δύσκολη χώρα η Ελλάδα, ειδικά σε καιρό φτώχειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: