Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ρεπορτάζ, δεύτερο χέρι, απο τα Ι(Υ)στέρνια


Το Ξάνεμο έχει αναφερθεί στο παρελθόν στις ανεμογεννήτριες και τις ανεμογεννήτριες στα Πράσσα. "Έτσι στήνεται μια ανεμογεννήτρια", "Ανεμογεννήτριες Πολέμου Κάμπος"  και "Ανεμογεννήτριες Πολέμου Κάμπος συνέχεια".

Τώρα το Ξάνεμο είναι λίγο ...τιμωρία γιατί δεν ξέρω τι, και η συνέχεια του σήριαλ της "ενημέρωσης" προφανώς καθυστερεί.  Εγώ άκουσα (δεύτερο χέρι -- δεν ήμουν την Κυριακή στην "ενημέρωση", αφού το καράβι φεύγει το μεσημέρι) τα εξής:

Σήμερα το απόγευμα, βρεθήκαμε στα Υστέρνια, δυο Τριποταμιανοί και ένας Φαλαταδιανός, σε ενημέρωση που θα γινόταν από τον επενδυτή που θέλει να εγκαταστήσει τις ανεμογεννήτριες στην θέση Πράσα στου Πολέμου τον Κάμπο.  Την ενημέρωση είχε προκαλέσει και προσκαλέσει ο κύριος Στέφας (ο "επενδυτής").

Ο Κύριος Στέφας, για μια ακόμα φορά (η άλλη ήταν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου) επανέλαβε τις θέσεις , υπερασπίζοντας το «μικρό εργάκι του, από τα πιο μικρά που αδειοδοτούνται», «δεν έχει καμιά σχέση με τα ογκώδη έργα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο» (ναι, παίρνει αντίστοιχα μικρότερες επιδοτήσεις, αλλά πάντα από εμάς)  και ότι είναι «μικρής περιβαλλοντικής κλίμακας» (τι είναι πάλι η "περιβαλλοντική κλίμακα";).

Είπε ακόμα ότι δεν κάνουν θόρυβο (υπογράφεις ρήτρα μεγάλε;), είναι πιο ομαλές στην λειτουργία τους, δεν χρειάζονται να διανοιχτούν άλλοι δρόμοι (έεε... δεν μπορώ να ακούω ανοησίες...  Του πληρώσαμε την διαπλάτυνση μέχρι την εκκλησία, και χρειάζεται άλλο τόσο αεροδρόμιο για να φτάσει στον χώρο του από την διάνοιξη που ...ποιός ξέρει ποιός έκανε)  ενώ η βάση τους θα είναι κύκλος διαμέτρου 14 μέτρων και βάθους «λίγο πάνω από το ενάμιση μέτρο».

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, ο κύριος Στέφας, παραδέχτηκε ότι κάνουν λίγα πράγματα για την ποιότητα του ρεύματος, ότι δεν θα σταματήσουν τις διακοπές ρεύματος αλλά μόνο βοηθούν στην σταθεροποίηση του δικτύου, «στις βυθίσεις τάσεις» (παραμύθι -- δημιουργούν αστάθειες στο δίκτυο) όπως είπε.

Οι συνεχείς αντιρρήσεις μας, εμπεριστατωμένες με νούμερα και παραδείγματα, εκνεύρισαν τον παριστάμενο δημοτικό σύμβουλο Μανώλη Σώχο, ο οποίος από την ώρα που ήρθε, αργοπορημένος και τελευταίος, προσπαθούσε να παζαρεύσει με τον κ, Στέφα, τα «οφέλη που θα αποκομίσουν οι Υστερνιώτες από την καλή επένδυση» (καλή για τον κύριο Στέφα που θα έχει τζάμπα λεφτά για το τίποτα πληρωμένα από εμάς), εμφανώς αλλαγμένος από την στάση και θέση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά, που λέει όχι στο έργο.

Είπε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη απόφαση- αν θέλουμε ή όχι τις ανεμογεννήτριες- είναι απόφαση που πρέπει να παρθεί «ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΣΤΕΡΝΙΩΤΕΣ» εμείς να πάμε στα χωριά μας και προέτρεψε τον κ. Στέφα «να πας και στον Τριπόταμο να κάνεις και κει ενημέρωση» (Μπορώ να παρευρίσκομαι;)

Μετά από αυτό οι δυο Τριποταμιανοί και ο Φαλαταδιανός αποχώρησαν.

Όποιος έχει όρεξη να κάνει ενημέρωση, είτε για την "φιλική προς το περιβάλλον αιολική ενέργεια", είτε για τα "κέρδη της τοπικής κοινωνίας" από τα αιολικά, ας την κάνει με μένα στο ακροατήριο. Θα φροντίσω να φέρω ένα προτζέκτορα, για λίγες κατανοητές διαφάνειες, και θα γελάσουμε, ή συμβόλαια τήρησης των διαφημιζομένων, για υπογραφή για να είμαστε ...σίγουροι ότι θα κερδίζουμε.

Η κοροϊδία με τις επιδοτούμενες από εμάς ΑΠΕ, έστω και νομιμοποιημένη (από τον Νόμο Μπιρμπίλη) δεν παύει να είναι κοροϊδία.  Να τα λέμε με το όνομά τους.  Λυπάμαι, αλλά δεν θεωρώ τους κάθε μεγέθους αιολικούς, "επενδυτές".  Βάζουν λεφτά να βγάλουν από μία ή 10 άδειες ο καθένας και τους πληρώνουμε όλοι υπόλοιποι, με το ζόρι, εγγυημένα, μέσω ΔΕΗ για να κάθονται χωρίς να μας δίνουν κάτι χρήσιμο. Αυτό δεν είναι επένδυση. Είναι ιδιωτική φορολογία.  Σέβομαι την ανάγκη του Δήμου για έσοδα, αλλά είναι πολύ πιο φτηνό και τίμιο να υπάρχουν Δημοτικά τέλη, από το να σέρνονται παραμυθιένες υποσχέσεις για ανύπαρκτα ανταποδοτικά τέλη απο φουσκωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ, με δήθεν "επενδύσεις" μόνιμης υποβάθμισης του νησιού.

Το τι θα κάνουν και δεν θα κάνουν (κατά την γνώμη μου) τα αιολικά του οποιουδήποτε, πάνω από τα Ιστέρνια και την Καρδιανή, το έγραψα προχτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: