Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Παρουσίαση για τα αιολικά στην Σκόπελο



Τον περασμένο Απρίλιο είχα αναφερθεί σε κάποια εκδήλωση για κάτι αιολικά στην Σκόπελο (κατά σύμπτωση του ιδίου που θέλει να βάλει αιολικά γύρω και μέσα από χωράφια μου στην Τήνο).  Στην προηγούμενη ανάρτηση είχα και παραπομπές που θεώρησα χρήσιμες για κάποιον που θέλει επιχειρήματα κατά των ΑΠΕτζήδων "επενδυτών".  Ξέρω ότι δεν είμαι "κολακευτικός", αλλά αυτός ο κλάδος και οι τύποι που παριστάνουν τους "επενδυτές" βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ψεματάκια ή ψεματάρες, σε παραπλάνηση και σε περιπτώσεις που γνωρίζω σε σχεδόν δόλια μέτρα για να ...κονομήσουν. ΔΕΝ είμαι κατά των επενδύσεων ή του κέρδους, αλλά αυτοί οι τύποι, παίρνουν, παίρνουν , αρπάζουν και συνεχίζουν να παίρνουν χωρίς να προσφέρουν, στην περίπτωση των αιολικών,  ο,τιδήποτε χρήσιμο. Είναι κάτι σαν μεσίτες εισπράκτορες μη-ανταποδοτικών φόρων. 

Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε μείνει στην προπαγάνδα των Ελληνικών ΜΜΕ που ανήκουν σε ή ελέγχονται από τους λεγόμενους «ΑΠΕτζήδες». Ωστόσο η αιολική φούσκα έχει σκάσει.

Αυτό που ήταν «αιρετικές απόψεις», κατά των αιολικών, είναι πλέον σε κρατικές αποφάσεις χωρών όπως η Γερμανία και η Δανία, που δεν αντέχουν πια οι ίδιες το κόστος της απάτης που προωθούν τόσα χρόνια.

Αυτό που ήταν «αιρετικές απόψεις» είναι μέχρι και σε «οικολογικά» περιοδικά και ιστοσελίδες που διαφήμιζαν ΑΠΕ επί σειρά ετών.

Οι «ΑΠΕτζήδες», βέβαια, επιμένουν, αλλά ακόμα κι αν καταφέρουν να κλέψουν ακόμα λίγα θύματα και να καταστρέψουν κι άλλα βουνά, κι άλλα νησιά, για να αρπάξουν ακόμα λίγες επιδοτήσεις, μάλλον θα χαθούν με την φούσκα τους.  Ή, το πιθανότερο, θα πάνε σε ...άλλα.

Αυτό που αναρωτιέμαι... Όσοι είναι κολλημένοι στο ότι ψάχνουν για ...εναλλακτική λύση ηλεκτροδότησης της Σκοπέλου (ναι, άκουσα 2-3), ο ένας μάλλον έχει ...συμφιλιωθεί με την ιδέα αιολικών στην Σκόπελο.  Οι άλλοι μάλλον δεν πιστεύουν, ή δεν καταλαβαίνουν, ότι το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα δεν είναι ηλεκτροδότηση, είναι ασύμβατο με ηλεκτροδότηση και επιβαρύνει και την ηλεκτροδότηση, και τις τσέπες τους, χωρίς κάποιο όφελος, κάπου, ή για οποιονδήποτε, πλην του επενδυτή.



Καλοί μου άνθρωποι, θα σας το πω απλά, (σε περίπτωση που τα γραφήματα της παρουσίασης, ή η ομιλία, ή οι ομιλίες των άλλων, δεν σας έλυσαν τις απορίες:

1.  Είτε 3 είτε 13 αιολικά μπουν στην Σκόπελο, δεν θα κάνουν καμία διαφορά στην ηλεκτροδότηση του νησιού, ΟΥΤΕ θα κάνουν διαφορά στην Πτολεμαΐδα.  Η Πτολεμαΐδα δεν επηρεάζεται από αιολικά. Δεν καίει και δεν πρέπει να καίει λιγότερο λιγνίτη όταν φυσάει. Δεν εξοικονομείται λιγνίτης από αιολικά. Κι αν ακόμα αναγκαζόταν να "κόψει" η Πτολεμαΐδα λόγω πολύ αέρα, δεν θα μειωνόταν η κατανάλωση και οι ρύποι, ό,τι θα κερδίζαμε όσο φυσάει, θα το χάναμε από την μεταβλητότητα και την μειωμένη αποδοτικότητα.

2.  Τα αιολικά, είτε 3 είτε 10.013, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μονάδες λιγνίτη. ΟΥΤΕ μονάδες αερίου. Αυτό που κάνουν τα αιολικά, είναι να απαιτούν μονάδες αερίου για εφεδρεία και σταθερότητα, μόνο που δεν θα είναι οι "αποδοτικές" (45%) μονάδες διπλού κύκλου, αλλά οι σπάταλες, μη αποδοτικές (25%) μονάδες ανοικτού κύκλου. Άρα, εάν βάλετε αιολικά, θα αυξήσετε την ζήτηση για αέριο, μόνο που θα αναγκαζόμαστε να καίμε ακόμα περισσότερο αέριο για τα αιολικά σας, και να το επιδοτούμε, επιπροσθέτως για να μην χάνει λεφτά όταν φυσάει.

3.  Εάν εξακολουθείτε να είστε δύσπιστοι και να ψάχνετε για εναλλακτική λύση, στην ουσία λέτε ότι δεν θέλετε ρεύμα (ΟΚ, μερικοί θέλουν να ζουν σαν να είναι σε άλλες εποχές), ή θέλετε γεννήτριες πετρελαίου -- παλαβό, αφού είστε διασυνδεδεμένοι.

4.  Ηλεκτροδότηση με κύματα, κουτσουλιές από κοτόπουλα κλπ, παίζουν εάν είστε λίγο μαζοχιστικοί, και πολύ πλούσιοι.

5.  Τέλος, άκουσα ότι "δεν πρέπει να γίνεται επιλογή μόνο με το κόστος". ΟΚ. Να βάλουμε φόρους στα πάντα, εάν σας αρέσουν τα ακριβά. Τα αιολικά, δεν είναι μάπα επειδή ακριβαίνουν το ρεύμα. Είναι μάπα επειδή ακριβαίνουν το ρεύμα, χωρίς να παράγουν χρήσιμο ρεύμα, και χωρίς να κάνουν ο,τιδήποτε θετικό για το περιβάλλον.  Δεν ρυπαίνουν, αλλά δεν ηλεκτροδοτούν κιόλας... Και πληρώνονται για αυτό. Εάν σας αρέσει, χρειάζεται ...κάτι άλλο.

Κι αν όλα τα παραπάνω δεν βολεύουν, ρίξτε άλλη μια ματιά στο άρθρο του καταπράσινου econews... Δεν υποκαθιστούν καύσιμα και είναι πανάκριβα και ανεδαφικά:   http://www.econews.gr/2016/06/03/ape-anthrakas-apexartisi-130524/

Δεν υπάρχουν σχόλια: