Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Τοπωνύμια των Κάτω Μερών από το "Οδοιπορικό" του π. Αντώνη

Το παρακάτω είναι από εδώ. Είναι μεταφορά από πρωτότυπο κείμενο του π. Αντώνη Φόνσου. Όσα τμήματα του "Οδοιπορικού" έχω μεταφέρει, είναι εδώ.

"Για πολλά χρόνια Εφηµέριος στη περιοχή των «Κάτω Μερών», στην πρώην κοινότητα Καλλονής (Κελιά), διαπίστωσα, (ακούγοντας τους ντόπιους), την πληθώρα των «τοπωνυµίων» στη περιοχή. Από περιέργεια, στην αρχή, τα κατέγραφα. Αργότερα, ξεφυλλίζοντας τους «Ενοριακούς Κώδικες» της περιοχής, ανακάλυπτα και άλλα «τοπωνύµια». Μερικά απ' αυτά δεν είναι σε χρήση σήµερα, όµως µε τη βοήθεια γεροντότερων κατοίκων µπόρεσα να εντοπίσω σε πια περιοχή βρίσκονται. Άλλα πάλι δεν ήταν δυνατό να «τοποθετηθούν» στο χώρο τους!

Ίσως µερικά να µην βρίσκονται στα σηµερινά όρια του Δηµοτικού Διαµερίσµατος της Καλλονής, όµως, από τα έγγραφα, κυρίως διαθήκες και κτηµατολόγια εκκλησιών της εποχής εκείνης, βρίσκονταν στα όρια της περιοχής των Κάτω Μερών.

Σίγουρα ο κατάλογος δεν είναι ολοκληρωµένος, είναι µια αρχή. Για την ερµηνεία των περισσοτέρων χρειάζεται βέβαια µια περαιτέρω έρευνα.  Αρκετές τοποθεσίες αναφέρονται µε όλες τις διαφοροποιήσεις στην ονοµασία τους, όπως Π.χ. Λιντάδος-Λεντάδος-Λιοντάδος-Λοντάδος.

Η ονοµασία των «τοπωνυµίων» προέρχεται από τη µορφολογία του εδάφους, από λουλούδια, πάρα πολλά από Κυριωνύµια, από ύπαρξη κάποιας Εκκλησίας (Άγιος), από δέντρα, από πουλιά, από φυτά-θάµνους, από ύπαρξη πηγής νερού, από ύπαρξη παλαιών ερηµητηρίων, από την ύπαρξη κάποιου Πύργου, από αγροτικά κτίσµατα (π.χ. στάβλος), αναφορά σε αρχαίες τοποθεσίες-ονοµασίες ή και σε αρχαία ιερά (µε επιφύλαξη), αναφορά σε «φεουδαλισµό».
Αβαδά (Avadha) ή Στ'αβαδά, ή ακόµα και Vadha, (Περιοχή ανατολικά του Κάτω Κλείσµα προς το λιβάδι). Περιοχή που κάποτε ήταν πολύ ελώδης και γι' αυτό ήταν άβατη δηλαδή τα κτήµατα αυτής της περιοχής ήταν άβατα;).


Αβιολέττες, (Περιοχή στο Κάτω Κλείσµα, προς το ποταµό. Από τη πληθώρα του λουλουδιού «νάρκισσος» και που στην τηνιακή διάλεκτο ονοµάζονται «αβιολέτες» και που και σήµερα σ' αυτή τη περιοχή ευδοκιµούν).
Αγγρέσιο (Agresio) (περιοχή που αναφέρεται σε κτηµατολόγιο, άγνωστο που βρίσκεται αυτή η τοποθεσία. Ίσως να πρόκειται για Κυριωνύµιο ή από το ιταλικό επίθετο αggressivo - επιθετικός)
Άγιο Καλάµι (Περιοχή στη Χαλακιά).
Αγ. Γιώργηδες ή Άη Γιώργης, (στα Κελιά προς τη πηγή του χωριού, αλλά και περιοχή προς το.κοιµητήριο των Κελιών).
Αγ. Γιώργης στο Κρύο Νερό, (περιοχή γύρω από την οµώνυµη εκκλησία προς το Πλωµάρι, στην αρχή του λιβαδιού υπάρχει πηγή νερού. Παλαιά, που το λιβάδι ήταν όλο έλη, ήταν η µόνη πηγή πόσιµου νερού).
Άγ. Γιώργης στο Λιοντάδο (ή Λιντάδο ή Λεντάδο) (Περιοχή γύρω από την οµώνυµη εκκλησία). Αυτή η περιοχή ονοµάζεται επίσης και «σ' Μαρµαρά» από το κυριωνύµιο «Αρµάος Μαρµαράς.
Αγ. Ελεούσα, (Περιοχή νότια του χωριού Κελλιά, γύρω από την οµώνυµη εκκλησία). Να σηµειωθεί πως σε πολλά έγγραφα αναφέρεται ως «Λεχούσα», (Legussα) δηλαδή»Λεχώνα», δηλαδή το «σαράντισµα» της Παναγίας, εφόσον η εκκλησία γιορτάζει στις «Υπαπαντής», δηλαδή σαράντα ηµέρες µετά τη γέννηση του Ιησού.
Άγ. Ηλίας, στ' Αηλιά , (Περιοχή δυτικά του Καλαµίσι προς τα «Σέλινα», όπου υπάρχει το ερειπωµένο εκκλησάκι του προφήτη Αγ. Ηλία).
Άγ. Πέτρος, (Στη Χαλακιά, αλλά τον περασµένο αιώνα ονοµάζονταν έτσι και η περιοχή δίπλα στην παλαιά εκκλησία του Αγίου στη περιοχή «Στάβλο»).
Άγ. Υπακοή, (Περιοχή γύρω από την οµώνυµη εκκλησία).
Αγρέλες, (Περιοχή ΒΔ του Πλωµάρι, η πλαγιά που οδηγεί στη Μουροφάνησσα).
Αγρέλια, (Περιοχή στους πρόποδες της πλαγιάς «πετροβούνια», πάνω στο δρόµο που οδηγεί από το γεφύρι της Αετοφωλιάς προς τη Ζάρπα και Αλωνάκι).
Αγυιά, (Η ευρεία περιοχή που εκτείνεται από το γεφύρι της Αγίας Αναστασίας µέχρι σχεδόν την Αγία Μαρίνα. Το κέντρο της ρεµατιάς και η δυτική πλαγιά).
Αετοφωλιά, Το σηµερινό χωριό, από την τοποθεσία του που είναι σαν φωλιά του αετού.
Ακονιζιά, (περιοχή βόρεια του Πλωµάρι). Από το όνοµα θάµνου ακονιζιά.
Αλάτι, ("Στ' Αφλαρέτ", δυτικά του «ψαρό Βουνί», λίγο πριν την «Καµένη σπηλιά», εκεί υπάρχει ένα ίσιωµα και όταν το θαλασσινό νερό από το βοριά βγαίνει στη στεριά σχηµατίζονται φυσικές αλυκές
Αλιάζει, (στ' αλιάζει), (το ίσωµα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τους Αγ. Αναργύρους, νότια της εκκλησίας). 1σως από κυριώνυµο Alatsis που έχω εντοπίσει σε κτηµατολόγιο. Πολλοί ντόπιοι λένε ότι ονοµάζεται έτσι επειδή όλη την ηµέρα λιάζεται, το βλέπει συνέχεια ο ήλιος.
Αλιµπραντάδικα, (Περιοχή ανατολικά του χωριού Κάτω Κλείσµα, προς το κέντρο του λιβαδιού, από το κυριώνυµο Αλιπράντης που έγινε Αλιµπράντης;).
Αλιφαντάκι, (Αναφέρεται σε κτηµατολόγιο, άγνωστο όµως που είναι; 1σως να είναι κυριώνυµο)
Αλφανταριό, (περιοχή που βρίσκεται στη πλαγιά ανάµεσα «πάνω Πλωµάρι» και «Καρελάδο»).
Αλωνάκι, (Δυτικά της Αετοφωλιάς, στην αρχή του οροπεδίου του Λιντάδου (ή Λιοντάδο ή Λεντάδο). Από ύπαρξη µικρού Αλωνιου;
Αλώνες, (Νοτιοδυτικά του Πολέµου του Κάµπου προς τη πλευρά της Καρδιανής, όπου υπάρχουν κυκλικές φρυκτωρίες).
Αλωνίδες, (Περιοχή ανάµεσα Αλωνάκι και Μαρίας το Λαγκάδι. Από το Κάτω δρόµο προς το Λιοντάδο, ίσως από την ύπαρξη ενός αγκαθωτού φυτού που ονοµάζεται έτσι στη Τήνο).
Αµµωδαριές, (Νοτιανατολικά του Κάτω Κλείσµα προς το Πάρλα). Επειδή σ' αυτό το σηµείο, το χειµώνα, ο «ποταµός» της Αγυιάς µεταφέρνει πολύ χώµα (άµµο) το οποίο αποθηκεύεται και όταν αποσύρονται τα νερά το έδαφος είναι πολύ αµµώδες.
Αµµώνια, (Δυτικά της Αγίας Υπακοής προς τη περιοχή Καναβά, κάτω από τη περιοχή «γράµµατα», και πρέπει να πήρε την ονοµασία από την ύπαρξη του ναού αφιερωµένου στον Άµµωνα Δία).
Ανεµόµυλος, Σε διάφορα κτηµατολόγια αναφέρονται τοποθεσίες µ' αυτό το όνοµα. Από την ύπαρξη κάποιου µύλου.
Ανηβήθρα, (Αναφέρεται σε κτηµατολόγιο, άγνωστο όµως που,). Σίγουρα πρόκειται για κάποια περιοχή όπου υπάρχει µεγάλη ανηφόρα στο έδαφος. Από το ρήµα ανεβαίνω;
Ανιφασαριό, (Αναφέρεται σε κτηµατολόγιο, άγνωστο όµως που, Ισως να πρόκειται για την ίδια περιοχή του Αλφανταριό;)
Αντωνελάδος, (Περιοχή στο Πάρλα, Κάτω Κλείσµα). Φέουδο του Αντωνέλλου Καοπένα;
Αξάχ (Άξαχοι), (Περιοχή στο βουνό, νότια της περιοχής Γκάγκαρη, στη περιοχή υπάρχει πληθώρα αυτού του κρυσταλλικού πετρώµατος).
Άξαχας, (περιοχή ανατολικά του χωριού Πλατιά, στη κατεύθυνση προς τα Κάτω Μέρη, όπου σύµφωνα µε το κτηµατολόγιο των ενοριών, η εκκλησία της Παναγίας του Κάτω Κλείσµα κατείχε κτήµατα).
Αξάχοι, (Περιοχή δυτικά του χωριού Κόρης το Πύργο, προς τη Χαλακιάς).
Απ' Αρφανού, (st' aparfanu), (Η περιοχή πάνω από τον Άγιο Ελευθέριο των Κελιών, από το κυριώνυµο Ορφανός και στη τηνιακή διάλεκτο «αρφανός»). Ως επώνυµο συναντάται στη Καλλονή: Αρµάος Αρφανός.
Απάνω Λαγκάδι, (1'0 λαγκάδι ανάµεσα Κελλιά και Αγ. Υπακοή).
Απγιάλ, (Περιοχή στο Κ. Κλείσµα, ανατολικά του δηµοτικού πλυσταριού). Ισως από το φυτό µε αυτό το όνοµα που φυτρώνει στη περιοχή ή ο απήγανος;
Αράδες (Aradhes), (Στη περιοχή στο Κ. Κλείσµα, προς το λιβάδι).
Αρβανίτη ο Μύλος, (Στη ρεµατιά που οδηγεί από την Αετοφωλιά στο Πάνω Πλωµάρ. Εµφανή είναι ακόµα τα κατάλοιπα του νερόµυλου).
Αφιλαρέτου (Affilaretu), (Ευρεία περιοχή βορειοανατολικά του Λιντάδου, νότια από τις Μονές και που φθάνει µέχρι το πλατύ γιαλό και το γιαλυσκάρι). Από το κυριώνυµο Φιλάρετος.
Αχλαδάκι, (Περιοχή στο Πάνω Πλωµάρι, βόρεια της Αγ. Ειρήνης). Ακόµα και σήµερα υπάρχουν άγριες αχλαδιές.
Αψηλές Συκιές, Στη περιοχή της εκκλησίας «Σαµάντλας», όπου ακόµα και σήµερα υπάρχουν «γίγαντες» συκιές).
Αψηλό σπίτι, (Στα Πυριά, στη διασταύρωση του δρόµου Κόρης το Πύργο­Πασσάρα-Λιοντάδο). Μέχρι πρόσφατα (πριν τη διάνοιξη του αµαξωτού δρόµου Αετοφωλιά - Πλατειά) υπήρχαν τα ερείπια ενός διώροφου σπιτιού.
Βαθιά Λίµνη ή Λίμνο, (Στο οροπέδιο του πολέµου το Κάµπο, ανάµεσα τα Γράµµατα και τη περιοχή Γκάγκαρη, απ' όπου ξεκινά το ρέµα του Καναβά).
Βαθύ, (Όρµος Βαθύ. Στα σύνορα µε τη κοινότητα του Πανόρµου, όπου υπάρχει παλαιά «φάµπρικα» επεξεργασίας µαρµάρου).
Βελάνι (Belanus), ή Βάλανοι, (Το ρέµα ανάµεσα «Κόρης το Πύργο» και «πάνω Χαλακιά»). Από τα κατάλοιπα παλαιού υδραγωγείου, δεν αποκλείεται να προέρχεται από το αρχαίο «βαλλάνιο». Σήµερα η περιοχή ονοµάζεται «σ' βιλάν '».
Βίγλα, (Στη περιοχή του Πολέµου το Κάµπο, αλλά και προς τη περιοχή του Άη Λια- Άγ. Ηλία).
Βνί, δηλ. το βουνό (ί) (Περιοχή στις Πατέλες, το Βουνί).
Βνιά (Δυό Βνιά, δηλ. δύο βουνά), (Οι δύο κορυφές βόριο δυτικά της Μέλισσας, πάνω από τα' Αµµώνια και δεσπόζουν το ναό του Άµµωνα Δ ία που βρίσκεται στους πρόποδες ).
Βοϊδοσπηλιά, (Περιοχή νότιο-ανατολικά του ρέµατος «Καναβά» προς τη περιοχή Αµµώνια, όπου υπάρχει µεγάλη φυσική σπηλιά).
Βολάδα (Vollada), (Σύµφωνα τον Νικ. Πρωτόπαπα, Μητροπολίτης Φθιώτιδος στο βιβλίο του «Το Χωριό Πλατειά της Τήνου» σελ. 20-21: «Επάνω και Κάτω. Μετά την Καναλίστρα περιοχή µε αγροικίες», «Καναλίστρα: Πηγή που βρίσκεται στο δηµόσιο δρόµο προς την Καραµπούσα». Σύµφωνα µε το κτηµατολόγιο της Παναγία ς του Κάτω Κλείσµατος, η ίδια εκκλησία είχε στη κατοχή της ένα κτήµα σ' αυτή τη τοποθεσία
Βοριά το Βουνί (Βουνό του Βοριά), (Ο λόφος πάνω από το Κ Κλείσµα όπου είναι κτισµένη η Αετοφωλιά, και που είναι εκτεθειµένος το βόρειο άνεµο ).
Βούλγαρ ο Καφενές, (Πάνω από την Αγία Μαρίνα, Σταυροδρόµι στο κεντρικό δρόµο Κιονίων έξω Μεριά. Από εκεί βόρεια ξεκινά ο δρόµος για τη Καλλονή, νότια για Βρυσί Άγιο Ρωµανό). Από ότι µου έχουν αναφέρει παλαιότεροι, υπήρχε κάποιος που είχε κάποιο καφενείο σ' αυτό το µέρος. Δεν απόκειται να ήταν «βούλγαρος».
Βουνό, (Περιοχή στις Πατέλες).
Βουρλουπό, (Vrolopo), (Γο ρέµα ανατολικά των Κελιών που καταλήγει στο Καρκάδο µέσω της περιοχής Καλκά-Χαλκιά). Από το φυτό βούρλα.
Βρύση, (Συνήθως ονοµάζεται το λαγκάδι του Καναβά στο ύψος της Αετοφωλιάς, απ' όπου υδρεύεται και το χωριό, όµως πολλές φορές ονοµάζεται έτσι και η περιοχή της πηγής των Κελλιών).
Βρυσιά, (Πάνω από το χωριό Κελλιά, δυτικά της περιοχής «Απ' Αρφανού», όπου και η πηγή που δίνει νερό στο χωριό. Ονοµάζεται έτσι γιατί υπάρχουν περισσότερες πηγές).
Γαλια, Αυτή η τοποθεσία αναφέρεται σε διαθήκη του 1804. Δεν µπόρεσα να εντοπίσω που βρίσκεται.
Γέµελ (σ'γέµελ), Στο χωριό Καλλονή, γύρω από το δρόµο που ξεκινάει από το Κοιµητήριο του Αγ. Γεωργίου µέχρι το πρώην κοινοτικό γραφείο. Από το γέµελος, δίδυµος;
Γεναριά (Γκιναριά), (Genaria), (Περιοχή ανάµεσα Κελλιά και Αγία Μαρίνα- Βρυσί). Από το φυτό «αγκινάρα»;
Γεροληµάκι, (περιοχή στη Χαλακιά δυτικά της εκκλησίας του Αγ. Πέτρου).
Γεροντάµπελλο, (Περιοχή ανάµεσα Κόρης το Πύργο και Βελλάνοι).
Γεροβέλλανας (περιοχή στα Πυριά).
Γιαλυσκάρι, (όρµος βόρεια της Τήνου, Δυτικά της Κολυµβήθρα).
Γιοφύρι (Απάνω λαγκάδι), υπήρχε παλαιά γεφύρι πάνω στο λαγκάδι που οδηγεί στην Αγ. Υπακοή. Ακόµα και σήµερα είναι εµφανείς οι βάσεις του γεφυριού
Γκάγκαρη, (Περιοχή του Πολέµου το Κάµπο, ανάµεσα Καναβά και Σαµάντλας, λόφος Σήµερα αυτού έχουν τοποθετηθεί οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας ).
Γκντά, (Περιοχή της πρώην κοινότητας Κάµπου. Τα όρια µε τη πρώην κοινότητα Καλλονής, αναφέρεται σε κτηµατολόγια).
Γλέντα (Clenda),
Γλυφάρι, λόφος δυτικά της Κόρης το Πύργο).
Γουδί (Cudhi), αναφέρεται σε κτηµατολόγια δίχως να έχω εντοπίσει που βρίσκεται αυτή η τοποθεσία.
Γούρνα, (Περιοχή νότια δυτικά του Τρικόκαστρο στο δρόµο που οδηγεί στη Καρδιανή. Η νότια πλαγιά του βουνού «Μέλλισοβούνι»).
Γράµµατα, (Περιοχή Στού Πολέµου το Κάµπο όπου τα ερείπια του ναού του Άµµωνα Δ ία). Σε δύο σχιστολιθικές πλάκες υπάρχει επιγραφή «τω ελλανιω Διος». Και από αυτά τα γράµµατα πήρε την ονοµασία η περιοχή.
Γυροβολιά ή Χεροβολιά, (Περιοχή ανάµεσα Λιοντάδο και Στ' Αφλαρέτ).
Δαµασκηνιές, (στη περιοχή της Κόρης το Πύργο) Από την ύπαρξη δέντρων δαµασκηνιάς;
Δεσποτικά, (κτήµατα στο Κάτω Κλείσµα προς το Πάρλα). Σύµφωνα µε τον ενοριακό κώδικα του Κάτω Κλείσµα αυτά τα κτήµατα δωρίστηκαν στην Εκκλησία από κάποιο επίσκοπο.
Δόρισνας, (Περιοχή προς το κοιµητήριο των Κελιών). Πρέπει να είναι Κυριώνυµο γιατί πολλές φορές αναφέρεται σε έγγραφα όπως ο Αγ. Γεώργιος της Δόρισνας.
Δρακοσπηλιά (σε διαθήκη του 1807). Πρέπει να αναφέρεται στη σπηλιά στη περιοχή Καραµπούσα που σήµερα ονοµάζεται «Δρακόλακας».
Δράφη, (Περιοχή ανάµεσα Κ Κλείσµα και Αετοφωλιά). Από το θάµνο της πικροδάφνης που στη Τήνο την ονοµάζουν «δράφη». Ακόµα και σήµερα υπάρχουν στη περιοχή πικροδάφνες.
Δράφος, Αναφέρεται σε κτηµατολόγιο( ή εννοεί «Τράφος»; µια περιοχή στη δυτική πλευρά των Κελιών προς την Αγ. Υπακοή, ή εννοεί «Δράφη»; περιοχή ανάµεσα Κ Κλείσµα και Αετοφωλιά).
Δυό Βνιά, (Οι δύο κορυφές βόριο δυτικά της Μέλισσας, πάνω από τα' Αµµώνια και δεσπόζουν το ναό του Άµµωνα Δία που βρίσκεται στους πρόποδες).
Δυό Καµίνια, (Προς την. περιοχή της Οργέλας, είναι η πλαγιά ανάµεσα Αγ.Μαρίνα και τον «Τούρκο», ανατολικά του Τρικόκαστρου). Από την ύπαρξη καµινιών για την παραγωγή ασβεστιού.
Δυο Πόρτες, (Η κορυφή του δυτικού λαγκαδιού που οδηγεί από τη βαθιά Λήµνο στού Πολέµου το Κάµπο, Καρδιανή Ιστέρνια, Κόρης το Πύργο).
Δωχιό, Dhochio (Περιοχή δυτικά ανάµεσα Κελλιά και Αγία Υπακοή). Βρίσκεται σε ρεµατιά που σπάνια τη βλέπει ο ήλιος. Βρίσκεται σε «ανήλιο µέρος». Υπάρχει η έκφραση «δωχιάζω», δηλαδή πηγαίνω σε σκιερό µέρος όπου δεν υπάρχει ήλιος.
Εις του Ζανιά (Is tu Zania), (Αναφέρεται σε κτηµατολόγιο, άγνωστο όµως που. Σίγουρα πρόκειται σε Κυριώνυµο).
Ελληνικάρια, (Περιοχή Στού Πολέµου το Κάµπο). Από την ύπαρξη στη περιοχή τοίχων κτισµένους µε ογκόλιθους. Συγκεκριµένα υπάρχει στη περιοχή µακρύς τοίχος, γύρω στα πεντακόσια µέτρα που ξεκινά από τα ερείπια του ναού του Άµµωνα Δία µέχρι τη περιοχή «Καβάση».
Επάνω Λαγκάδι, (Το λαγκάδι νοτιοδυτικά των Κελιών από το οποίο διαβαίνει κάποιος για να πάει στην Αγία Υπακοή).
Επισκοπικά ή Δεσποτικά, (κτήµατα στη περιοχή του Κάτω Κλείσµα προς το Πάρλα,). Ονοµάζονται έτσι γιατί, σύµφωνα µε την παράδοση, ανήκαν σε δεσπότη που τα χάρισε στην εκκλησία του Κάτω Κλείσµα, (βλ. Ενοριακό Κώδικα Κάτω Κλείσµατος).
Ζαµπασκάλι (Zambascali), Σίγουρα πρόκειται για «κuριώνυµo».
Ζαµχάκη, Jamchaci
Ζαννότη ή Στζανέτ" (Περιοχή δυτικά ανάµεσα Κελλιά και Αγία Υπακοή). Σίγουρα πρόκειται για κυριώνυµο από το «Ζαννάκης», ή από το γαλλικό Jαnnette;
Ζάρπα, (Περιοχή ανάµεσα Αετοφωλιά και Αλωνάκι). Από το κυριώνυµο Ζάρπας;
Ζερβάδικα ή Ζερβού, (στη Χαλακιά). Από το κυριώνυµο Ζερβός ή Ζέρβας
Ζερβούδαινας, (περιοχή στην αρχή του ποταµού στο Κάτω Κλείσµα) Ι. Από το Κυριώνυµο Ζερβός
Ζντιργιούδαινας, περιοχή στο χωριό Καλλονή, και συγκεκριµένα στην αρχή του δρόµο που οδηγεί στη «Κουλπαριά». Σίγουρα από Κυριώνυµο που υπάρχει ακόµη και σήµερα ως παρεπώνυµο.
Ζούντα, (Η πλαγιά ανάµεσα Κουναριά και Πολέµου το κάµπο προς την Αγία Υπακοή).
Ζωδεµένη, (περιοχή µετά της Κόρης το Πύργο και πριν το Λιµοκό).
Ζώτοπο ή Ζώπο, (Νότιο δυτικά της Εκκλησίας του Αγ. Πέτρου στη Χαλακιά, προς τη κατεύθυνση της περιοχής Κόκκινα χώµατα).
Θεοτόκος, (Περιοχή προς τα Ιστέρνια όπου η οµώνυµη εκκλησία που κάποτε ανήκε στα Κελιά). Από την ύπαρξη εκκλησίας αφιερωµένης στη Θεοτόκο
Θηµοσιάς (κανονικά πρέπει να είναι Δηµοσιάς) το Λαγκάδι, (ΙΌ λαγκάδι βόρειο ανατολικά των Ιστερνίων, πριν την είσοδο του χωριού όταν φθάνεις από τα «Πράσα»).
Θρυµπάρια, (Περιοχή στης Κόρης το Πύργο). Από το θάµνο «θρούµπι» (Θυµάρι).
Ιστέρνα,
(Συνήθως ονοµάζεται η περιοχή του χωριού των Ιστερνίων. Σε πάρα πολλά έγγραφα, κυρίως κτηµατολόγια, αναφέρεται και ως Cisterniα).
Ιστέρνα, (Συνήθως ονοµάζεται η περιοχή του χωριού των Ιστερνίων. Σε πάρα πολλά έγγραφα, κυρίως κτηµατολόγια, αναφέρεται και ως Cisterniα).
Ιτιές, (Η ρεµατιά ανάµεσα Κελλιά και Καστέλλες από την ύπαρξη εκεί δέντρων Ιτιάς, σήµερα στη Τήνο αυτό το δέντρο ονοµάζεται συνήθως «σταβαριά».
Καβάση, (Η ρεµατιά ανάµεσα Κελλιά και Γράµµατα).
Καθρέπτα, (Περιοχή στο χωριό Καλλονή, πάνω από την εκκλησία της Αγ. Ελεούσας). Είναι σε τέτοια θέση που είναι σαν καθρέπτης, φαίνεται από παντού.
Κακόβουλα, (περιοχή ανάµεσα Πάνω Χαλακιά και Πασσάρα). Πολύ πετρώδη ςκαι απότομη περιοχή και άσχηµος ο δρόµος που οδηγεί στη «Χαλακιά».

Κακόγλυστρες, (Η νότια πλαγιά ανάµεσα τη Βρύση της Αετοφωλιάς και του γεφυριού του Καναβά). Περιοχή όπου τα βράχια είναι µόνιµα υγρά και γλιστράνε.

Καλαµίσι, (Calamis), (Η Νοτιοδυτική πλευρά της περιοχής Φιλαρέτ).

Καλκάς ή Χαλκάς, (Περιοχή ανατολικά των Κελλιων, στην έξοδο του χωριού Πάνω Καρκάδο, από το κυριώνυµο Χαλικάς-Chα[cία).

Καλογέρ, (Περιοχή πάνω από το χωριό Κελλιά, προς τη πηγή του νερού).

Καλογέρ' τα κρεµνά, (περιοχή προς το Πλωµάρι στο ύψος του Κρύο Νερό).

Καλόγερος, (Περιοχές όπως παραπάνω).

Καλογήρους, (Περιοχές όπως παραπάνω). Σε όλες αυτές τις περιοχές υπάρχουν κατάλοιπα «κατκιών» που βασίµως πιθανολογείται ότι ήταν ερηµητήρια µοναχών.
Καλοζάδος, (ΤΟ κάτω Χωριό των Κελιών).
Καλός Γιαλός (Σ' καλός γιαλός), (ορµίσκος ΒΔ του ναού του Αγ. Πέτρου στη Χαλακιά)
Καµάρια, (ο ανατολικός λόφος του Τρικόκαστρο).
 
Καµίνια, (διάφορες περιοχές φέρουν αυτό το τοπωνύµιο, µία απ' αυτές βρίσκεται και προς τη Καρδιανή απ' όπου εικάζεται ότι εκεί γίνονταν τα καµίνια για παραγωγή ασβέστη κυρίως για την οικοδοµής του Αγ. Ζαχαρία).
Καµπανάκια, (Περιοχή ανατολικά του χωριού Κόρης το Πύργο).
Κάµπος, (Στο Κάτω Κλείσµα)
Καναβά, (Η περιοχή πάνω από το µεγάλο γεφύρι του νέου δρόµου Αετοφωλιάς Έξω Μέρη και φθάνει ανατολικά µέχρι τη περιοχή Καβάση, Νότια µέχρι τα' Αµµώνια και νότιο δυτικά µέχρι τη βαθιά Λήµνο. Ονοµάζεται έτσι και το λαγκάδι που ξεκινά από τη βαθιά Λήµνο και µέσο Πλωµάρι ενώνεται στο Ποταµό του Λιβαδιού).
Καναλύστρα , (Περιοχή δυτικά της Καµένης Σπηλιάς, από το νερό που ρέει από φυσικό πέτρινο ξινάρι).
Κανατά, (ίσως να είναι λάθος και να αναφέρεται στη περιοχή του Καναβά).
Κανιόση (Caniozu), (Περιοχή νοτιανατολικά των Κελιών πριν τους µύλους).
Καντούνι, (Σε κτηµατολόγιο αναφέρεται ως τοποθεσία, άγνωστο όµως  που). Σήµερα ονοµάζεται έτσι µια µικρή έκταση κτήµατος που βρίσκεται συνήθως σε επικλινές έδαφος.
Καπασσέτο, (Περιοχή ανάµεσα το Λιοντάδο και το Καλαµίσι).
Καραβαζή, (Η περιοχή ανάµεσα στο Καρκάδο και τα Κελιά). Κυριώνυµο;
Καραµπινιά, (Η νότιο-ανατολική πλαγιά του όρους Καστέλα-Πατέλες).
Καράχα, (Βορειοδυτικά της κόρης το Πύργο).
Καραµπόυσα (Crabussa σε κτηµατολόγια των Κελλιών του 180υ áéþíá), (περιοχή δυτικά του όρµου Βαθύ).
Καρελάδος, (Ευρεία περιοχή που εκτείνεται νότια του «Αλωνάκι µέχρι τη Μουροφάνησσα και ανατολικά µέχρι πάνω από τη Λούρ). Κυριώνυµο από «Καρελάς» ;
Καρκάδο, Από το Κυριώνυµο Χαλκιάς ή από το λατοµείο Χαλκού που
υπάρχει στους πρόποδες του λόφου Κ(Χ)αρκοβούνι όπου είναι κτισµένος ο οικισµός.
Καρκιάς, (Περιοχή στην είσοδο του χωριού Κελιών και στην έξοδο του χωριού Καρκάδο, από το Κυριώνυµο Χαλκιάς ή Χαρκιάς).
Καρκοβούνι, λόφος ανατολικά του χωριού Καρκάδο από το λατοµείο Χαλκού (;)  που υπάρχει στους πρόποδες του λόφου).
Κασσάδος, (Η περιοχή ανάµεσα στα Πυργιά και τη Σαµάντλας). Παλαιός οικισµός, όπου πρέπει να υπήρχε εργαστήριο πήλινων. Ξακουστά είναι τα πήλινα του Κασσάδου.
Καταζάδος, (Η περιοχή αµέσως µετά το Λιµοκό και πριν τα Σταυριά από το Κυριώνυµο Καταζάς,).
Κατεβασιά, (stin Catevasia), (Αναφέρεται σε κτηµατολόγιο, άγνωστο που). Ίσως από περιοχή όπου υπάρχει κατηφοριά;
Κάτω Κλείσµα. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την προέλευση της ονοµασίας. Θεωρώ την πιο σωστή ότι δηλώνει την περιφραγµένη έκταση, την κλειστή. Από προικοσύµφωνα ή κτηµατολόγια συχνά αναφέρεται για την περιοχή ότι υπάρχει µία «Chiusa», δηλαδή ένα περιφραγµένο κτήµα.
Κάτω Κόσµος, (Περιοχή στο βόρειο µέρος του νησιού στην ευρεία
περιοχή «Φιλαρέτ», ανάµεσα Γυαλισκάρ, Φουρνί και Καµένη Σπηλιά)
Κάτω Μάντρα, (Περιοχή ανάµεσα Κελλιά και Αγία Υπακοή). Αλλά και η περιοχή του Κάτω Κλείσµα. Από ένα προικοσύµφωνο «Κάτω Μάντρα» µε καφαλαία το «Κ» και το «Μ» ταυτίζεται µε τον οικισµό του Κάτω Κλείσµα. Ίσως να είναι η «Chiusa», το περιφραγµένο κτήµα.
Καυκάρια, (Αναφέρεται σε κτηµατολόγιο, άγνωστο που). Άγονο και πετρώδες χωράφι.
 Κελιά (Κελλιά), ή ακόµη και « στα Κηλλιά». Το όνοµα του «κεφαλοχωρίου» της περιοχής μάλλον προέρχεται από την ύπαρξη «κελιών» ερηµιτών στη περιοχή, κυρίως στην Εκκλησία της Αγ. Υπακοής, αλλά και προγενεστέρων ερηµητηρίων στη περιοχή όπως το µαρτυρούν διάφορες τοποθεσίες.
Κελιανό, (Περιοχή στο λιβάδι, στο ύψος του «Κρύο Νερό»). Η περιοχή ανήκει σε κατοίκους του Κάτω Κλείσµατος, αυτό το κτήµα όµως ανήκει σε κάτοικο των «Κελιών».
Κεντριά, (ΣτηΧαλακιά).
Κιόνοι, (Περιοχή στον Πάρλα, στο δρόµο ανάµεσα Κ. Κλείσµα και Ρέντια-Αγία Αναστασίας).
Κιστέρνια, (στα ιταλικά CISTERNA, έτσι ονοµάζεται στα κτηµατολόγια το χωριό «Ιστέρνια»).      
Κλάνα, (Περιοχή νότια του Βρουλοπό των Κελιών προς το σηµερινό πάνω τέρµα).
Κ’µαρίδι, (περιοχή δυτικά της Βαθιάς Λήµνου, στην αρχή του οροπεδίου).
Κόκαλα, (περιοχή στο δυτικό άκρο του Πολέµου το Κάµπο, ακριβώς πάνω από της Κόρης το Πύργο).
Κόκκινα Χώµατα, (Περιοχή δυτικά και ανατολικά του ρέµατος της Ζωδεµένη µέχρι σχεδόν στης Κόρης το Πύργο και βόρεια φθάνει µέχρι τον Όρµο Βαθύ). Το έδαφος είναι πολύ εύφορο και έχει κοκκινωπό χρώµα.
Κοντουπιδί (Codupidhi), sive Conαdho όπως αναφέρεται στον Ενοριακό Κώδικα του Κάτω Κλείσµα, δηλαδή στη περιοχή ανατολικά του Κάτω Κλείσµα προς το ρέµα της Αγιάς.
Κορακοφωλιά (Περιοχή στα Φλαρέτ). Από τις φωλιές των κοράκων.
Κορασίδας η σπηλιά, (σπηλιά µε νερό σχεδόν στη κορυφή του βουνού Πατέλες, στη πλαγιά προς την Αγία Ελεούσα).
Κόρης Πύργο, (Ευρεία περιοχή όπου υπάρχει και αρχαίοςή/και μεσαιωνικός  οικισµός. Βρίσκεται πάνω στο δρόµο µετά τη Πασσάρα και πριν τη Ζωδεµένη).
Κοσσίνια, ή στου Κοσσίνι. Παρ' όλο που σε πολλά µέρη της Τήνου υπάρχει αυτή η ονοµασία, στη περιοχή της Καλλονής έχουµε τη περιοχή στα «ρέντια» και στο Λιβάδι. Υπάρχει το Κυριώνυµο Αρµάος Κοσσίνης.
Κοσσίφη, (δυτικά του χωριού Καλλονής προς τη πλευρά της Αγ. Υπακοής). Ίσως από τα πουλιά «κοτσύφια» που συχνάζουν στη περιοχή όπου υπάρχουν πολλές «µυρτιές» τους σπόρους των οποίων τρώνε πολύ αυτά τα πουλιά;
Κούβαρο, (Περιοχή στη Χαλακιά ανάµεσα στη περιοχή Βελάνι και Άγιο Πέτρο, αλλά και περιοχή στα Ιστέρνια, από το Κυριώνυµο Κουβαράς,).
Κουλπαριά, (ΤΟ µεσιανό Χωριό των Κελιών).
Κουνάδος, (Περιοχή νότια της Αγίας Αναστασίας, παλαιός οικισµός). sive Conαdho όπως αναφέρεται στον Ενοριακό Κώδικα του Κάτω Κλείσµα. Ο Κουνάδος είναι παλαιός οικισµός νότια της Εκκλησίας της Αγ. Αναστασίας, δυτικά του ρέµατος της Αγιάς.
Κουναριά, (Παλαιός οικισµός αλλά και περιοχή που βρίσκεται ανάµεσα του χωριού Αετοφωλιά και Κελιά). Στα έγγραφα αναφέρεται συνήθως µε το ιταλικό όνοµα Cunarea.
Κουρουρού (Cururo), (Περιοχή δυτικά της Κάτω Καλλονής «Καλοζάδο», πριν το ρέµα της Καραβαζή, από το Κυριώνυµο Αρµάος Κουρουρός).
Κουρσουλιό ή Κορσολιό (Η περιοχή γύρω από τον Άγιο Ελευθέριο στα Κελλιά).
Κουσουλαϊνι, (Περιοχή νότια των Κελιών πάνω στον αγροτικό δρόµο Κελλιά Αγία Μαρίνα).
Κουτζαλίνου (Αναφέρεται σε κτηµατολόγιο, άγνωστο που). Ίσως από το
κυριώνυμο «Κοτζαδίνου»;
Κουφάλες, ο ανατολικός λόφος του Τρικόκαστρο. Έτσι ονοµάζονται στη Τήνο οι εσοχές σε κρηµνώδες περιοχές.
Κουφόβρολα, (Περιοχή στη πλαγιά ανάµεσα του γεφυριού Καναβά και Αµµώνια-Βαθιά Λίµνο). Από το φυτό «βούρλα» που αφθονεί στη περιοχή.
Κρύο Νερό, (Περιοχή λίγο έξω από το Κ. Κλείσµα-Βόρεια, προς το Πλωµάρι).
Κ' σέκολ (Ξ' έκολο) Exocolo (βλέπε π. Μ. Φώσκολος «Το φέουδο της Λατινικής Επισκοπής Τήνου) , (Περιοχή στη ρεµατιά ανάµεσα Πάνω Πλωµάρι και Αετοφωλιά, λίγο ανατολικά, αναφέρεται ήδη σε έγγραφο όπως παραπάνω 1446-1456 ).
Κυριάκη, (Περιοχή βόρεια της Αγίας Μαρίνας προς τη ρεµατιά της Αγιάς).
Κωµητιανά, (Περιοχή στη Χαλακιά, αλλά επίσης περιοχή δυτικά του λιβαδιού της Κώµης). Από ιδιοκτησίας κυρίως κατοίκων από το Χωριό της Κώµης.
Κωρουνιού, (Περιοχή και λαγκάδι που βρίσκεται µετά τα Πυριά και
πριν τους Αγίους Αναργύρους). Ίσως από το Κυριώνιµο Κωρονιός.
Λαγαρής, (Περιοχή στη Χαλακιά, από Κυριώνυµο Λαγαρή, συµφωνα µε
κτηµατολόγιο αυτή η γυναίκα ζει στη Κωνσ/πολη).
Λαγκάδα, (περιοχή Στού Πολέµου το Κάµπο που καταλήγει στη Ζωδεµένη, περνώντας µέσο της Παλαιοκκλησιάς).
Λαγκωνάρι, (µικρός όρµος, ( ή αυλάκι) ανατολικά της Χαλακιάς όπου καταλήγει η ρεµατιά από τη περιοχή «Σκούρια»).
Λακκάκια, (Πριν το σταυροδρόµι του Αλωνάκι, πάνω στο παλαιό αγροτικό δρόµο Αετοφωλιά-Πασσάρα.).
Λάκα, (Αναφέρεται σε κτηµατολόγιο, άγνωστο που)
Λάκες, (Περιοχή στο Κ. Κλείσµα, στη περιοχή του ποταµού).
Λάκκωµα, (Περιοχή δυτικά του Κ. Κλείσµα. Η πλαγιά του Βοριά το Βουνί από τη πλευρά του Κ. Κλείσµα). Από τη µορφολογία του εδάφους. Η περιοχή βρίσκεται σε ένα λ 'ακκωµα.
Λακωτές (Περιοχή στα Ιστέρνια), αναφέρεται σε κτηµατολόγιο µε ιδιοκτήτες κτηµάτων από τα Κελιά.
Λαλά Σπηλιά, (λόφος ανάµεσα στη περιοχή «Μαραγκού», Γκάγκαρη και «Σαµάντλας»).
Λαναρά (Περιοχή στα Πλατιά, προς τη Πλευρά του Σαν Πάολο, όπου η εκκλησία της Παναγίας Κάτω Κλείσµατος κατείχε κτήµατα),
Λεγούσα (Legussa ή της Lechussαs-Λεχούσας , όπως αναφέρεται σε αρκετά έγγραφα), (Περιοχή στα Κελλιά προς την εκκλησία της Ελεούσας).
Λεµονιάς το Πηγάδι, (Περιοχή στις Μονές, κοντά στην εκκλησία του Αγ. Παντελεήµονα, λίγο βόρειο ανατολικά, όπου υπάρχει άφθονο νερό).
Λεντάδος ή Λιντάδος ή Λιοντάδος , (Ευρεία περιοχή δυτικά του Χωριού Κελλιά).
Λίµνος (Λήμνος) (Περιοχή δυτικά της Λίµνης της Κολυµβήθρα).
Λιάζει, (ή και «στ' Αλιάζει». Περιοχή πάνω από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Από το κυριώνυµο «Αλιατζή» που εντοπίζεται σε κτηµατολόγιο;).
Λιβαδάκι, (περιοχή νότια του «Λιάζει», γύρω από το µικρό «Πυργί»).
Λιβαδάκια, Περιοχή πάνω από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, αλλά και περιοχή βόρεια της τοποθεσίας Αλώνες).
Λιβαδερά, (Η νότιο δυτική περιοχή Στού «Στεριώτ»). Στους πρόποδες του ορεινού και βραχώδες «Τρικόκαστρου», συναντάµε αυτή τη περιοχή µε πάρα πολύ χώµα όπου το έδαφος είναι πολύ γόνιµο.
Λιβάδι, (Το λιβάδι της Κώµης προς Κολυµβήθρα).
Λιγαρδέττα (Lighardheta), (στο βοριά το Βουνι).
Λεντάδος, ή Λιντάδος ή Λιοντάδος (Η ευρεία περιοχή των Αγίων Αναργύρων)
Λιµοκό, (Η περιοχή δυτικά της Κόρης το Πύργο, πριν τα Σταυριά). Μήπως από την αρχαία τοποθεσία «εν Λιµενίεις»;
Λιντάδου το πηγάδι,(το π΄γαδ΄κ’, για την ακρίβεια) (Ακριβώς κάτω από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων).
Λιπόσσινα, περιοχή στη Χαλακιά.
Λούρη ή Λουρ, (Περιοχή ανάµεσα Κρύο Νερό και Κολυµβήθρα, δυτικά του λιβαδιού, από την εκκλησία της Παναγίας που είναι αφιερωµένη στη Παναγία του Λορέτου).
Λόχαρ (Lochar), ή Τσόχαρ, περιοχή πριν τη κορυφή «Αµµώνια».
Μαγγανάρ, (Νοτιανατολικά της Αγίας Υπακοής, όπου υπάρχει πηγή νερού).
Μακαρόνι, (συχνά αναφέρεται σε κτηµατολόγια, δίχως να έχω εντοπίσει που βρίσκεται. Υπάρχει τοποθεσία µε την ίδια ονοµασία στη περιοχή των Λουτρών)
Μαλαθιάρη (Malathiar, όπως έχω εντοπίσει σε κτηµατολόγιο). Η περιοχή προς τα πράσα (Ιστέρνια), ίσως να αναφέρεται στη σηµερινή τοποθεσία: Μαραθιές;
Μαναρώλη, (Η ρεµατιά κάτω από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων).
Μανταλάδος, (ευρεία και γόνιµη περιοχή του λιβαδιού).
Μάντρες, (περιοχή ανάµεσα το Τρικόκαστρο και τη περιοχή Γκάγκαρη).
Μαντρησιά, (Ο όρµος που καταλήγει το ρέµα των «Σκούρια». Ανατολικά του Σκαλό γιαλού). Ισως από τις µάντρες των ζώων (όπως το προηγούµενο) .
Μανώλια, ή Μανόλια (Περιοχή νότια των Κελιών µετά από τους µύλους).
Μαραγκού, (Νότια της Σαµάντλας, πάνω στο δρόµο που οδηγεί προς τη Καρδιανή και Ιστέρνια µέσο «Πράσα.)
Μαραθιά, (Περιοχή πάνω από το χωριό Ιστέρνια). Ισως από την ύπαρξη του φυτού µάραθος.
Μαρίας το Λαγκάδι, (Περιοχή µετά το Αλωνάκι και πριν τα Πυριά, στη διαdταύρωση Κασσάδο-Κόρης το Πύργο, και Πασσάρα, Λιοντάδο).
Μάρµαρα, (Συνήθως ονοµάζεται η περιοχή στο Κρύο Νερό, αλλά και το λατοµείο µαρµάρων στο Βοριά το Βουνί).
Μαρµαρά, (περιοχή γύρω από τον Αγ. Γεώργιο στο Λιοντάδο). Από το κυριώνυµο Αρµάος Μαρµαράς.
Μαρµαριές, (Στη Χαλακιά). Από την ύπαρξη µαρµάρου.
Μαύρα Κρεµνά, ο κεντρικός λόφος του Τρικόκαστρο. Από το χρώµα (σκούρο) του πετρώµατος. Αλλά έτσι ονοµάζεται επίσης και ο όγκος των βράχων όπου βρίσκεται η Καµένη σπηλιά.
Μαύρη Γούρνα, (περιοχή στο Λαγκάδι της Ζωδεµένη στο ύψος της περιοχής Κόκκινα χώµατα). Ίσως από την τοποθεσία που βρίσκεται σε σκοτεινό φαράγγι.
Μαχαιρίδες (Machiridhes), (περιοχή στο Κ. Κλείσµα προς τη περιοχή Μάρµαρα-Κρύο Νερό). Από την ύπαρξη ενός φυτού, είδους «φτέρης», που ευδοκιµεί στη περιοχή, και που τα φύλλα του είναι στενόµακρα σαν µαχαίρι και που πολλοί το ονοµάζουν «µαχαιρίδες».
Μελισσοβούνι ή Μεσοβούνι , (Η δυτική κορυφή του Τρικόκαστρο, το δεύτερο υψηλότερο σηµείο του νησιού µετά από τον Tσικvιά. 649µ υψόµετρο).
Μεσιανό λιβάδι, (περιοχή στο λιβάδι προς το Κ. Κλείσµα).
Μεσονήσι, Misonisi (περιοχή µετά το πίσω Λαγκάδι στα Κελιά και πριν το χωριό Αετοφωλιά). Αυτό το τοπωνύµιο το συναντάµε και σε άλλες περιοχές της Τήνου.
Μηλιόρι, Μιλιούρι (Μilίori), (Αναφέρεται σε κτηµατολόγιο, άγνωστο που. Ίσως κυριώνυµο;)
Μηροβίλια, (Περιοχή προς τον Αγ. Ηλία, προς τα Χωρδάκια). Από το Ηµεροβίγλα, παρατηρητήριο της ηµέρας. Βίγλα, ψηλό σηµείο από όπου µπορεί κανείς να ελέγχει µια περιοχή.
Μόδενες, (περιοχή στο λιβάδι). Κυριώνυµο «Μόδενα»;
Μονές, (Ευρεία περιοχή που εκτείνεται ανάµεσα στο Αλωνάκι, Καλαµίσι, Άγιο Παντελεήµονα και Φλαρέτ, ίσως από τη ύπαρξη ερηµητηρίων µοναχών, κυρίως γύρω από ιδιωτικό εξωκλήσι του Αγ. Παντελεήµονα). Επίσης το συναντάµε και στον ενικό. Μονή.
Μουροφάνησσα (Murufaisa), (περιοχή ανάµεσα το Πλατύ γιαλό και το Καρελάδο). ή και Νεροφάγησσα (όπως το εντόπισα στον Ενοριακό Κώδικα της Αετοφωλιάς). Το έδαφος είναι πολύ επικλινές και γι' αυτό έχει «φαγωθεί» από το νερό;
Μπαγκαλάκια, (Περιοχή πάνω από την Αγία Υπακοή προς τις Μάντρες).
Μπαζεντάδος, (Περιοχή στης Κόρης το Πύργο). Κυριώνυµο από το σηµερινό παρεπώνυµο «Μπάζας»;
Μπαλαµπά, (Η πλαγιά νότια του Αλωνάκι µέχρι τη περιοχή Γκάγκαρη). Κυριώνυµο «Μπαλάµπας»;
Μπαρδάδος, (Περιοχή ανατολικά του Πάρλα προς την Αγία Αναστασίας).
Μπαρούτα, (Η πλαγιά του λόφου Βοριά το «Βουνί» προς το χωριό Κ. Κλείσµα, από το Κυριώνυµο Bαrutα;).
Μπαστούνι, Περιοχή ανάµεσα το χωριό Κάτω Κλείσµα και Μανταλάδο, πάνω στο ποταµό. Από τη κατασκευή φράγµατος µε όρθιες πέτρες για να εµποδίζει το νερό του ποταµού να εισβάλει στα κτήµατα, που στη Τήνο αυτή η τεχνοτροπία ονοµάζεται «µπαστούνι».
Μπιζέρη (Άνω και Κάτω), (Biseri), (περιοχή µετά το Κρύο Νερό προς το Πλωµάρι).
Μπιχιαµό (Bichamo), (Κ Κλείσµα).
Μπουκρίδαινα ή Κουκρήδαινα (Cucridena). Στη περιοχή του χωριού Κελιά-Καλλονή. Σίγουρα πρόκειται για κυριώνυµο, γιατί στη περιοχή υπάρχει ακόµα και σήµερα ως «παρατσούκλι».
Μπούντα, η πλαγιά πάνω από τα «ξερόκαµπα» του Καρκάδου προς τ' Αµµώνια.
Μπουρός, (Περιοχή στο πάνω Πλωµάρι προς το «Ξέκολο», ακριβώς κάτω από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης). Μικρό ίσιωµα που απότοµα πέφτει προς το λαγκάδι κατακόρυφα. Από µακριά φαίνεται σαν «µπουρός»( το σκρίνιο).
Μπρόβαρµα (Brovarma), (Η περιοχή ακριβώς πριν το Πάρλα όταν πηγαίνει κάποιος από την Αγία Αναστασίας στο Κ. Κλείσµα). Από το ρήµα «Προβάλλω», δηλαδή σε µια στροφή απότοµα φαίνεται το χωριό Κάτω Κλείσµα και η Αετοφωλιά.
Μυκογιάννη, (Περιοχή νότια της Σαµάντλας, στο δρόµο που οδηγεί στης Κόρης το Πύργο). Κυριώνυµο;
Μύλοι, (Περιοχή νοτιοδυτικά των Κελιών, όπου υπάρχουν τα ερείπια των µύλων, αλλά και άλλες περιοχές).
Νεροφάγησσα ή και Μουροφάνησσα (Murufaisa). Όπως παραπάνω.
Νιζιράδος, (Περιοχή στο Λιοντάδο, ανάµεσα στα Σκούρια-δυτικά, στα Χωρδάκια Βορειοδυτικά, «Άγ Λιά» Ι (άγ. Ηλίας) βόρεια και Καλαµίσι βορειοανατολικά) .
Νταµάδικα, (Περιοχή στη Χαλακιά).
Ντούσσιο (Dussio), (Περιοχή στο κοιµητήριο των Κελιών, από Κυριώνυµο Αρµάος Ντούσιο).
Ξάµπελο, (Ετσι αναφέρεται σε ένα «προικοσύµφωνο, άγνωστο όµως που βρίσκεται).
Ξάνεµο, (Έτσι αναφέρεται σε ένα «προικοσύµφωνο»). Περιοχή
εκτεθειµένη στον αέρα, στη Τήνο λέγεται ότι είναι «ξάνεµη». Από το εξανεµίζω; Δηλαδή ότι ο άνεµος σκορπίζει τα πάντα;
Ξαπολύστρα, (περιοχή στο Κ. Κλείσµα, στη συµβολή του ποταµού της Κώµης µε τον ποταµό της Αγιάς). Το πολύ νερό του χειµώνα παρασύρει τους φράχτες των κτηµάτων και έτσι τα κτήµατα είναι «ξαπολυτά» όπως λένε στη Τήνο, δηλαδή είναι «ξέφραγα».
Ξερόκαµπα, (Τα ισιώµατα ανάµεσα Κελλιά, Καρκάδο και Αετοφωλιά).Είναι µια περιοχή όπου δεν υπάρχει καµιά πηγή νερού, αλλά ούτε πηγάδι. Τα κτήµατα είναι ξερά.
Ξιβρούλισµα (Xivrulisma), (περιοχή στο Κ. Κλείσµα).
Ξυνοροδιά, (περιοχή στης Κόρης το Πύργο). Από την ύπαρξη άγριας ροδιάς;
Οπίσω Λαγκάδι, (Το δυτικό λαγκάδι των Κελιών που ξεκινά από την Αγία Υπακοή και καταλήγει στο Καρκάδο).
Οπίσω Χωριό, (Δυτικά της Αετοφωλιά, πριν τη Βρύση).
Οργέλα, ή και Νοργιέλα (ή Norzela), (Περιοχή νότια των Κελιών κοντά στη Γκιναριά).
Ορνός, (Έτσι αναφέρεται σε ένα «προικοσύµφωνο». Από το αρσενικό δέντρο συκιάς;).
Πάγερ (ή και Τάγερ), (το λαγκάδι, και η περιοχή γύρω απ' αυτό, που ρέει από το Τρικόκαστρο προς το χωριό Καλλονής).
Παϊδα, (Η πλαγιά που οδηγεί από το Αλωνάκι στις Μονές). Από την ιδιοµορφία των πετρωµάτων που µοιάζουν σαν τα «παίοια» του ανθρώπινου σώµατος.
Παληαλευρού, (Περιοχή νότια του χωριού Κελιά, νότιο-ανατολικά του Αγ. Ελευθερίου).

Παλιοκκλησιά, (Περιοχή ανάµεσα στο Λιµοκό και Ζωδεµένη όπου υπάρχουν τα ερείπια εκκλησίας). Από τα ερείπια παλαιάς εκκλησίας που μπορεί να είναι «πρωτοχριστιανική», ή και παλαιότερη
Παληόµυλο, (περιοχές δυτικά και ανατολικά των Κελιών).
Παλούδο (Paludho),  (Σύµφωνα µε έγγραφο του 1772 αυτή η τοποθεσία πρέπει να βρίσκεται στο λιβάδι).
Πάνω Χαλακιά, (Η περιοχή από το Λαγκάδι Βαλλάνοι µέχρι την εκκλησία του Αγ. Πέτρου).
Παπά το σπιτάκι, (περιοχή στο Στάβλο, κάτω από τον παλιό Άγιο Πέτρο, λίγο πάνω από τη δεξαµενή νερού του όρµου Βαθύ).
Πάρλας, (Παλιός οικισµός στο Κάτω Κλείσµα).
Πάσσαλος (Bassalos), (Περιοχή του λιβαδιού στο δρόµο που οδηγεί από Κώµη στη Κολυµπήθρα, λίγο πριν από τον Άγιο Γιάννη). Ίσως από το κυριώνυµο Βάσσαλος.
Πασσάρα, (Ευρεία περιοχή νότια και δυτικά του Λιvτάδoυ). Ίσως επειδή είναι ένα σταυροδρόµι που οδηγεί δυτικά στον Κασσάδο, βόρεια «στ' Αφλαρέτ», νότια προς Γκάγκαρη και  Βαθειά Λίµνο, και βόρειο δυτικά προς Κόρης το Πύργο, και ανατολικά προς το Λιντάδο.
Πατέλες, (Το βουνό πάνω από τα Κελλιά). Έχω την εντύπωση πως είναι µια παραφθορά του «Καστέλες».
Περάµατα, (περιοχή στο λιβάδι, στο ύψος του Κρύου Νερού). Ίσως από το σταυροδρόµι που οδηγεί σε διάφορες περιοχές.
Περβολάκια, (περιοχή στο χωριό Αετοφωλιά, αλλά και στης Κόρης Το Πύργο). Από την ύπαρξη µικρών κήπων.
Περιστεριώνας, έτσι αναφέρεται σε διάφορα κτηµατολόγια.
Πεταλάκια, (Ανάµεσα Βαθιά Λίµνο και Πολέµου το Κάµπο).
Πέτασο, «Έτσι αναφέρεται σε ένα «προικοσύµφωνο»). Το βουνό στην ΝΔ πλευρά της εξόδου της Κολυμπήθρας. Από την ιδιοµορφία του εδάφους(;)
Πετροβούνια, (Η πλαγιά νότιο-δυτικά πάνω από την Αετοφωλιά). Πολύ πετρώδες περιοχή.
Πηγαδάκια, (νότια του χωριού Κελλιά προς την Αγία Ελεούσα). Υπάρχουν «ποτίστρες» για τα ζώα.
Πηγή, (αναφέρονται διάφορες περιοχές µε αυτό το όνοµα στα Κελλιά, στην Αετοφωλιά αλλά στο Κ. Κλείσµα).             
Πηργάντη, (Στο Χωριό της Αετοφωλιά). Ίσως από την ύπαρξη κάποιου Πύργου.
Πίσω λαγκάδι, (Το λαγκάδι ανάµεσα Κελιών και Αετοφωλιάς).
Πίσω Χωριό ή Οπίσω χωριό, (Δυτικά της Αετοφωλιάς).
Πίτα (του) τα' αλώνια, (Περιοχή πάνω απ' την Οργέλα).
Πλάκα, (Περιοχή ανάµεσα το χωριό Κελλιά και Αγία Υπακοή).
Πλακάκια. Αναφέρεται σε κτηµατολόγιο.
Πλακάδες, (Περιοχή στη Χαλακιά). Από τη µορφή του πετρώµατος. Σχιστολιθικές πλάκες .
Πλατύς Γιαλός, (Μεγάλη παραλία απέναντι από το Δρακονήσι. Αυτού καταλήγουν οι ρεµατιές από τη περιοχή «Μονές» και «Μουροφάνισσα»).
Πλουζάνι, (αναφέρεται σε διαθήκη, άγνωστο όµως που).
Πλωµάρι, (Η δυτική εσοχή του λιβάδια, ανάµεσα του λόφου του βοριά το «Βουνί» και του λόφου του Καρελάδου).
Πολεµίστρες, (Στη περιοχή του Πολέµου το Κάµπο, δίπλα στις Αλώνες, προς τη Καρδιανή). Υπάρχουν ερείπια αρχαίων κτισµάτων.
Πολέµου ο Κάµπος, (Το οροπέδιο που εκτείνεται ανάµεσα τα Κάτω Μέρη και τη περιοχή Καρδιανής και Ιστέρνια). Για την ονοµασία αυτή υπάρχουν διάφορες εκδοχές.
Ποταµός, (Συνήθως ονοµάζεται ο κεντρικός ποταµός- ο Μεγάλος Ποταµός- που εκβάλει στη Κολυµβήθρα).
Πράσα,  (Η δυτική κορυφή όπου τελειώνει το οροπέδιο «Πολέµου Κάµπος», ακριβώς πάνω από το χωριό Ιστέρνια. Υψόµετρο 616µ). Ίσως από το άγριο φυτό άγριο πράσο. Στη περιοχή πράγµατι φυτρώνουν άγρια πράσα.
Pre Carlo
Πυργιά, (Περιοχή µετά το ρέµα της «Μαρίας το Λαγκάδι» και πριν του Κωρονιού το Λαγκάδι, όπου υπάρχουν ερείπια αρχαίων πύργων).
Πύργος, διάφορες περιοχές αναφέρονται µ' αυτό το τοπωνύµιο.
Ραβδού, περιοχή δυτικά του λαγκαδιού της Κόρης του Πύργου, στο ύψος σχεδόν της Εκκλησίας (λίγο βόρεια).
Ραπανά, (Περιοχή βόρια του Κιόνοι, Κάτω Κλείσµα, ανάµεσα αµαξωτό δρόµο και ποταµό).
Ρθακρεµνά (ορθά κρεµνά), (η δυτική κορυφή της Μέλισσας). Η κορυφή του βουνού καταλήγει σε κρεµνά που είναι κατακόρυφα.
Ρέντια, (Η περιοχή ανάµεσα την Αγία Αναστασίας και τον άγιο Αθανάσιο).
Ρώγια (Roggia), (Περιοχή ανάµεσα της Κόρης το Πύργο και τους Βελλάνοι ").
Σαλάβαρ, (Περιοχή νότια, στην έξοδο του χωριού Κελλιά, πριν την Αγία Ελεούσα). Υπάρχει Κυριώνυµο «Σαλάβαρης».
Σαµάντλα, (Περιοχή γύρω από την Εκκλησία της Αγίας Άννας, ίσως από το Ιταλικό sua Madre, δηλαδή η Μητέρα της. Αγία Άννα, µητέρα της Παναγίας; ).
Σαν Πάολο, (περιοχή ανάµεσα τα Σταυριά και τα Χωρδάκια των Πλατιών, όπου υπάρχουν τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Παύλου).
Σγαρδελά, (Η βόρειο ανατολική πλαγιά του λόφου «βοριά το Βουνί χαµηλά προς το Πλωµάρι. Συγκεκριµένα απέναντι από την εκκλησία του Αγ. Ιακώβου).
Σγούρα, (Περιοχή στο Κ. Κλείσµα). Υγρό έδαφος, όπου υπάρχει µόνιµη πράσινη βλάστηση στη Τήνο ονοµάζεται «σγούρα» ή «σγκούρα». Συχνά ταυτίζεται και με εδάφη με υψηλή επιφανειακή περιεκτικότητα αλατιού Από το αρχαίο δίυγρος «υγρός, ξεπλυµένος» (βλ. Μπαµπινιώτη).
Σέλινα, (Περιοχή ανάµεσα στη Μαντρησιά και το Γιαλυσκάρι.). Ίσως από το φυτό άγριο σέλινο που φυτρώνει στη περιοχή. Το έδαφος είναι πάντα υγρό και φυτρώνουν πολλά άγρια σέλινα.
Σκαθαρή, (Βόρεια πλαγιά που οδηγεί από το Πλωµάρι στη κορυφή του Καρελάδου ).
Σκάλες, (περιοχή στης Κόρης το Πύργο, προς τη κατεύθυνση «κόκκινα χώµατα»). Από την ύπαρξη πολύ µακρόστενων, ίσιων λουρίδων εδάφους, που στη Τήνο ονοµάζονται σκάλες.
Σκαλός γιαλός, (Ο όρµος ανατολικά της Χαλακιάς όπου καταλήγει το ρέµα του Λαγκαδιού του Βαλλάνι). Παραφθορά του «καλός γιαλός;
Σκαρφυλλούς το νερό, Πηγή νερού, βόρειο δυτικά του Αγίου Πέτρου
στη Χαλακιά).
Σκινό, (µέσα στο χωριό της Αετοφωλιάς). Ίσως από την ύπαρξη του θάµνου «σκίνος».
Σκοτεινό Λαγκάδι, (Το λαγκάδι ανάµεσα στη περιοχή Πυργιά και Κασσάδο).
Σκούρια (ή Sguria, 'η στα σκουρια), (περιοχή δυτικά του Νιζιράδου
και νότια της περιοχής Χωρδάκια).
Σκύδια, (Περιοχή στη Χαλακιά αλλά και σε άλλες περιοχές). Από την
ύπαρξη «συκιών»;
Σλιστό, (περιοχή κάτω από την Αγ. Υπακοή. Το έδαφος έχει πάθει
κατολίσθηση και γι' αυτό ονοµάζεται έτσι).
Σµυρνιό (στο), Η δυτική πλαγιά του λόφου «Γκάγκαρη». Κυριώνυµο ή
από ιδιοκτησία κάποιου από τη Σµύρνη;
Σπαρβέρη, (Περιοχή στης Κόρης το Πύργο. Ίσως κυριώνυµο).
Σπηλιώτης, (περιοχή στη Πασσάρα, όπου υπάρχει η ερειπωµένη εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ, µέσα σε κόγχη βράχου).
Σόχαρ (Sochar), ή Τσόχαρ (όπως αναφέρεται σε διαθήκη του 1804)
Προς τη περιοχή του «Δωχιό», λίγο πριν «Τα' αµµώνια» .
Σπινογιάννη, (Από το παρεπώνυµο «Σπίνος», περιοχή κάτω από την
εκκλησία των Αγ. Αναργύρων, ανατολικά της περιοχής «Μαναρώλη»). Υπάρχει παρεπώνυµο «Σπίνος».
Στάβλος, (περιοχή δυτικά από τα «κόκκινα χώµατα και ανατολικά του
λαγκαδιού της Ζωδεµένη).
Σντραϊν, (περιοχή στο Πλωµάρι).
Σταυριά, (περιοχή ανατολικά του «Καταζάδου», ανατολικά του µοναστηριού της «Καταπολιανής», όπου υπάρχει η Εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου).
Sta Fria , Σε έγγραφο αγοροπωλησίας του 1711. Άγνωστο που, εκτός και αν έχει σχέση µε το προηγούµενο;
Σταυρίδι, (περιοχή ανατολικά του «Καταζάδου», ανατολικά του µοναστηριού της «Καταπολιανής», όπου υπάρχει η Εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου).
Στεριώτη, (Περιοχή νοτιοδυτικά των Κελλιών. Η πλαγιά που οδηγεί στο Τρικόκαστρο). Από το Κυριώνυµο «Στεριώτης».
Στέρνα (Cisterna). Τα σηµερινά Ιστέρνια. Στέρνα ,ονοµάζεται και άλλη περιοχή µε αυτό το όνοµα στη περιοχή προς τα κόκκινα χώµατα όπου υπάρχει µεγάλη «στέρνα» για αποθήκευση νερού.
Στεφάνια, (Στη Χαλακιά).
Στα Μόνια (στ’ Αμμώνια) περιοχή νότιο δυτικά της περιοχής «Καβάση» από τα ερείπια του ναού (;) (αφιερωµένος στον Άµµωνα,)
Στου Μόνη, περιοχή στο λιβάδι ίσως από το κυριώνυµο Μόνιος (Αρµάος Μόνιος)
Στούπινας, (Περιοχή στης Κόρης το Πύργο).
Στου Πρε Κάρλου, (Αναφέρεται σε διαθήκη, άγνωστο όµως που. Σίγουρα πρόκειται για Κυριώνυµο).
Σύκινα, Σίκινα (Περιοχή που εκτείνεται ανατολικά της Αγιάς και φθάνει µέχρι τη περιοχή «Στ'ρόχοι» και «Ανώγια»). Ίσως από την αρχαία τοποθεσία «εν Σύχνοις»;
Τάβλα, (Περιοχή βόρεια του Τρικόκαστρο).
Τούρκος, (Περιοχή ανάµεσα στη περιοχή Καµάρια και Στεριώτη).
Τουρλί, (Περιοχή βόρεια του Λιντάδου προς την παλαιά Εκκλησία του Αγ. Ηλία). Από τη µορφολογία της κορυφής του λόφου που είναι «στρογγυλή»,'
Τράφος, (περιοχή δυτικά στην έξοδο των Κελιών προς την Αγία Υπακοή).
Τρεις Τρύπες, (Στο λαγκάδι του Καναβά, κάτω από το νέο γεφύρι του αµαξωτού δρόµου).
Τρικόκαστρο, (Οι τρεις κορυφές του όρους Πατέλες ή Καστέλλες). Πράγµατι και στις τρεις κορυφές υπάρχουν ερείπια «κάστρων» ή έστω οχυρωµένων κτισµάτων.
Τρίτο, (Η πλαγιά ανάµεσα τη Βρύση της Αετοφωλιάς και τη περιοχή Ζάρπα).
Τσόχαρ, Σόχαρ (Sochar), περιοχή προς το «Δωχιό» λίγο πριν την κορυφή «Αµµώνια».
Φαλιέραινα, (Η Πλαγιά ανάµεσα Ξερόκαµπο-Καρκάδου και Σωτήρα-
Αετοφωλιάς. Από το Κυριώνυµο Φαλιέρος).
Φαράζα, (περιοχή πριν το ρέµα του Πλωµάρι).
Φέγδο, φέγκδα (Ευρεία περιοχή ανάµεσα στο γεφύρι του Κ. Κλείσµα και περνώντας από το Καρκάδο, φθάνει µέχρι τα Ξερόκαµπα. Από το «Φέουδο»).
Φερόγια, από το έδαφος. Άγνωστο που.
Φιλαρέτ, ή Φλαρέτ ή και.Φιλάρετου, Ευρεία περιοχή βόρεια της εκκλησίας του Αγ. Παντελεήµονα.
(Στη περιοχή Αφλαρέτ: Ξαπολυτά, Ξυνοροδιά (Xinurodhia), Ψαρό Βουνί, Μαρµαρένιο Σπιτάκι, Διαλυσκάρι, Φουρνί, Λαγκάδια, Γαϊδοροκυλήστρα, Βροµόνερο, Αλάτι, Ζαννή Γκρεµνό)l.
Φιτιά, αυτή η τοποθεσία αναφέρεται σε µια διαθήκη του 1804. Δεν µπόρεσα να εντοπίσω που βρίσκεται, εκτός και αν πρόκειται στη τοποθεσία «Σ' Ιτιά», δηλαδή στις Σ' Ιτιές.
Φουρνί, (Περιοχή βόρεια του «ψαρό Βουνί», σχεδόν κοντά στη θάλασσα).
Φούρνος, (αυτή η τοποθεσία αναφέρεται σε έγγραφο του 1796).
Φραγκουλάκη, (Περιοχή νότια των Κελιών, στον αγροτικό δρόµο Κελλιά προς Άγια Μαρίνα). Από κυριώνυµο, υποκοριστικό, Φραγκίσκος;
Φυρωµένη, Firumeni (Περιοχή νότιο δυτικά της Αγίας Αναστασίας που φθάνει µέχρι την εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού). Πολύ απάνεµη περιοχή γι' αυτό και πολύ ζεστή.
Φύσα αέρα, (Βόρεια του χωριού Αετοφωλιά, προς το Πλωµάρι). Όπου φυσά µόνιµα ο άνεµος.
Φυσκοµηλιές, (Ανάµεσα στη περιοχή Σπηλιώτη στη Πασσάρα και Κακόβουλα). Από το θάµνο φασκοµηλιά.
Χαλακιά (Chalacia), Πάνω και Κάτω, (Ευρεία περιοχή που ξεκινά ανατολικά, από το λαγκάδι ΒαλλάνOl µέχρι τον όρµο Βαθύ δυτικά. Βόρεια από τον όρµο Λαγκονάρι και νότια µέχρι την περιοχή Βαλλάνι). Περιοχή αρκετά πετρώδες.
Χαλακιάς το Πηγάδι, (περιοχή δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου).
Χάλαρα, άγνωστο που.
Χαλκάς, (Περιοχή ανάµεσα τα Κελιά και το Καρκάδο, από το Κυριώνυµο Χαλικάς, Χαλκιάς;).
Χειροβολιά ή Γυροβολιά, (περιοχή ανάµεσα Λιοντάδο και Αφλαρέτ).
Χειλοπόταµο (Chίlopotama), (περιοχή στο λιβάδι κοντά στο Κάτω Κλείσµα).
Χιόνι-κιόνοι (sto Chioni, όπως αναφέρεται σε µερικά κτηµατολόγια), (µάλλον πρόκειται για το «Κιόνοι» στο Κ. Κλείσµα).
Χιώτες, (Στο λιβάδι). Από το κυριώνυµο Σκλάβος Χιώτης, ίσως να είναι η περιοχή που καλλιέργησαν οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Χίο το 1695 όταν οι Τούρκοι ανακατέλαβαν το νησί και έδιωξαν πολλούς καθολικούς κατοίκους.
Χωρδάκια, (Δυτικά του Νιζιράδου προς τη θάλασσα, αλλά και περιοχή προς το χωριό Πλατιά κοντά στον Σαν Πάολο). Από την ύπαρξη µικρών οικισµών, µικρά χωριουδάκια;
Ψαρό Βουνί (Ψαροβούνι), (λόφος στα Φιλαρέτ, ανάµεσα Γυαλισκάρι και Κάτω Κόσµο, ανατολικά της Καµένης Σπηλιάς).
Θεωρώ ότι ακόµα δεν έχεο ολοκληρωθεί η  επεξεργασία.
Παρακάτω καταγράφω τα επί µέρους τοπωνύµια κάθε ευρείας περιοχής.
 
ΑΓΙΑ (ΑΓΥΙΑ) - ΚΑΤΩ ΚΛΕΙΣΜΑ, Αγιά, Ρέντια, Αντωνελάδος, Κιόνοι, Κουνάδος, Λάκωµα, Μπαρούτα, Μπιχιαµό, Μπρόβαρµα, Μπαρδάδος, Πάρλας, Σίκινα, Φέκγδο, Φυροµένη, Δεσποτικά, Επισκοπικά, Ζερβούδαινας, κάµπος, Μπαστούνι, Ξαπολύστρα, Ποταµός, ,Γκντα, Λάκα,
ΛΙΒΑΔΙ , Αβαδά, Αβιολέττες, Κρύο νερό, Αλιµπραντάδικα, Άµµοδαριές, Απγιάλ ή Απδιάλ, Αράδες, Δεσποτικά (Επισκοπικά), Ζερβούδαινας, Καλογέρ κρεµνά, Κάµπος, κελιανό, Άη Γιώργης (Κρύο νερό), Κωµητιανά, Λάκες, Λίµνος, Λιβάδι, Μάρµαρα, Μαχαιρίδες, Μεσσιανό λιβάδι, Μόδενες, Μπαστούνι, Ξαπολύστρα, Ξιβρούλισµα, Πάσσαλος, Ποταµός, Ραπανά, σγούρα, χειλοπόταµος, Κελιανό, Μανταλάδος, Παλούδο, Περάµατα, στου µόνι, Λήµνος, Πλωμάρι,
ΠΛΩΜΑΡΙ, Μπιζέρι (άνω και κάτω), Μπουρός, κσέκολ (Ξέκολο), λούροι (Λουρ), Σγαρδελά, σκαθαρί, στράϊν, Φαράζα, Αγρέλες, αKOvιζιά, Αλφανταριό, Αχλαδάκι, Καλογέρ τα κρεµνά, Μάρµαρα, Λουρ
ΑΕΤΟΦΩΛΙΑ- ΑΛΩΝΑΚΙ, Αλωνάκι, Δραφιά , Δράφη, αγρέλια, Αρβανίτη ο µύλος; Βοριά το βουνί, λιγαρδέττα, Ζάρπα, κουναριά, Λακκάκια, Οπίσω χωριό, περβολάκια, πηργάντη, Πίσω χωριό, Σκινό, τρίτο, Φύσα αέρα, αλωνάκι, τρεις τρύπες,
ΚΑΡΚΑΔΟΣ-, Βέλανας, καραβαζί, καρκιάς, καρκοβούνι, ξερόκαµπα, φαλιέραινα, χαλκάς,
1 Το αναφέρω ακριβώς όπως το βρήκα καταγραµµένο σ' ένα χαρτί που βρέθηκε µέσα στον Ενοριακό Κώδικα της Αετοφωλιάς.
ΚΑΡΚΑΔΟΣ - ΚΕΛΛΙΑ (Καλλονή), δυτικά, Αγ. Υπακοη, Τράφος, Πλάκα, Μπουκρίδαινα, Κουκρίδαινα, µπούντα, παλλιόµυλος, µύλος, Ντούσσιο, οπίσω λαγκάδι, µεσονήσι, Μπαγκαλάκια, Μαγγανάρ, Κοσσίφη, Κουλπαριά, Κουρουρού, Καλοζάδος, δωχιό, επάνω λαγκάδι, ζαννότη, σ'ζανέτ, Ζντιργιούδαινας, ζούντα, βρυσιά, γέµελ, γιοφύρι, γλέντα, δόρισνας, απάνω λαγκάδι, άη Γιώργηδες, Αγ. Υπακοή. Κάτω µάντρα, σλυστο, σόχαρ (τσόχαρ),
ΚΑΡΚΑΔΟΣ- ΚΕΛΛΙΑ, ανατολικά, ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ. Αγ. Ελεούσα. Λεγούσα, Απ'αρφανού, Βούλγαρ ο καφενές, Βουρλοπό, γεναριά (γκιναριά), δυο καµίνια, ζαµπασκάλι, ζαµχάκι, καθρεπτά, Κανιόσι, κλάνα, κουρσουλιό, κουσουλαϊν, κυριάκ, µανώλια, οργέλα (Νορζέλα) παληαλευρού, πηγαδάκια, πηγή, σαλάβαρ, στεριώτ, τούρκος, φραγκλάκ (φραγκουλάκι)"
 
Στις σημείωσεις  του, ο π. Αντώνης έχει και αυτόν τον χάρτη... Τελικά πρέπει να ακολουθήσω την συμβουλή του π. Μάρκου:  Να τα σκανάρω όλα, ως έχουν, χωρίς προσπάθεια editing και  βλέπουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: