Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Η τρίτη (3η) εκδοχή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των DAMCO/ENEL είναι έτοιμη (και κάπου κρύβεται) από τον Φεβρουάριο του 2017


Η μελέτη είναι η τρίτη. Κάθε φορά, νέες προσφυγές... Την πρώτη την πήρε πίσω το τότε ΥΠΕΚΑ (περί το 2014, επί Μανιάτη) για να διορθώσει τις προφανείς παραλήψεις.  Την δεύτερη, δεν ξέρω ποιος την πήρε πίσω, αλλά ξαναδιόρθωσε άλλες προφανείς παραλήψεις η "Εταιρία" και η νέα, η υπ' αριθμόν "3" ήταν μέχρι πρόσφατα και χουζούρευε στο γραφείο του "αρμόδιου Υφυπουργού".  Φημολογείται ότι την έστειλε πριν λίγες μέρες, ή θα την στείλει οσονούπω, την Περιφέρεια για να την βγάλει σε διαβούλευση. Πότε? Δεν έχω ιδέα. Τα αρχεία της προηγούμενης Μ.Π.Ε. είναι θεόρατα, μού γονατίζουν κάθε PC που έχω πλην ενός, και, το σημαντικότερο, τα σημαντικά αρχεία είναι σε φορματ DWG, δηλαδή μόνο καλός μηχανικός με AutoCAD μπορεί να τα δει, και για να τα καταλάβει ο μέσος άνθρωπος δεν είναι τόσο απλό. Χώρια που δεν θα βγάλει άκρη κανείς φυσιολογικός άνθρωπος από τον φάκελο. Σχεδιασμένος για να μην βγάζουμε άκρη.  Κατά τα λοιπά, "διαβούλευση" για την ακροαματική διαδικασία στο ΣτΕ περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Σας το λέω ότι ψήνεται, από τότε που το πήρα χαμπάρι το 2011 (όταν και έκανα την πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ, κατά της άδειας της ΡΑΕ -- αυτό είναι σήριαλ σε εξέλιξη, μόνο κατ΄ιδίαν). Η κοινοπραξία DAMCO/ENEL έχει μια περίεργη ικανότητα να ξέρει νόμους και δικαστικές αποφάσεις πριν από εμάς, για εμάς, για το καλό μας και θέλουν προσοχή.  Και ξέρει και τι ...καταγγελίες θα κάνουν οι συνεργαζόμενοι ανόητοι, πριν καν το μάθουν οι ίδιοι -- ευτυχώς έχουν βάλει και έναν καλό και αγαθό πρόθυμο, που ...ενημερώνει.

Η εικόνα αριστερά (μεγαλώνει με κλικ) είναι αυτά που δείχνει ο χάρτης της ΡΑΕ (που για κάποιον άγνωστο λόγο, δεν έχει επικαιροποιηθεί).

Δεν έχω δει όλες τις λεπτομέρειες, αλλά βρήκα αρκετές για να δείξω στους χωριανούς μου (που για κάποιον περίεργο λόγο λένε "δεν θα γίνει" ...) μπας και έχουν τίποτα χωραφάκια, και τουλάχιστον να ξέρουν ότι τους τα έχουν ...πάρει (αν δεν τα έχουν δώσει ήδη οι ίδιοι -- ναι, έχουμε και τέτοια.


Αυτές είναι οι θέσεις (όσο καλύτερα μπόρεσα να τις μεταφέρω στον χάρτη), στις θέσεις Καραμπινιά και Ανώγεια, κατά μήκος περίπου το (μεσαιωνικού) δρόμου από Αγία Μαρίνα προς Γούρνα (κάτω από το Τουρκόκαστρο).




Και επειδή το συνολικό αρχείο, σε μέγεθος που να φαίνονται περιφράξεις από ιδιοκτησίες είναι λίγο μεγάλο, το έχω σώσει εδώ, με κλικ μπορείτε να το κατεβάσετε και να δείτε αν έχετε τίποτα εκεί. Πχ... η Α10 είναι σε έκταση από την οποία έβγαζαν πέτρες για το λιμάνι (θυμάστε το λιμάνι?). Ή είναι το νταμάρι του Γ? Δεν είμαι σίγουρος...


Οι Α7 και Α8  (η εικόνα μεγαλώνει με κλικ) είναι επίσης σε σαφώς ιδιωτικές εκτάσεις σε απόσταση 250 και 380 μέτρα από τον δρόμο που πάει από Αγία Μαρίνα προς Καλλονή. Κάθε ρότορας έχει άνετα 70-80 μέτρα διάμετρο, ναι, έχει συμβεί να φεύγουν κομμάτια... Όχι συχνά, αλλά έχει συμβεί.


Και σε απόσταση 400-750 μέτρα από τις Α7, Α8 και Α9, έχει και κάτι ...σπίτια (η εικόνα μεγαλώνει με κλικ). Όχι, δεν πρέπει να φοβούνται ότι θα τους έρθει κανένα κομμάτι, αλλά θα τις ακούνε... Και κυρίως θα νοιώθουν τις χαμηλές συχνότητες (αυτές δεν τις εμποδίζουν η ηχομόνωση και οι ωτασπίδες).


Τέλος, μην νομίσετε ότι με τα περίπου 4 στρέμματα "πλατείες" τελειώνει η παρέμβαση. Σε κεκλιμένες επιφάνειες γίνεται ισοπέδωση, σκάψιμο, μπάζωμα. Και η πρόσβαση? Βάλτε 10-12 μέτρα φάρδος δρόμοι, ειδικά στις στροφές! Δεν είναι μόνο η παραγκαιριά που έδωσε ο Τάδε (εάν δεν την έχουν απλά ...πάρει). Είναι αρκετά μεγάλη έκταση και παρέμβαση γύρω γύρω. Σκάβουν και μπαζώνουν. Δεν είναι μόνο η έκταση της Α4, δείτε την πρόσβαση. Χαλάει και γειτονικά χωράφια.  Τώρα ξέρω... Μερικοί από εσάς μπορεί να θέλετε να δώσετε τις παραγκαιριές σας.  Οι υπόλοιποι θα ανακαλύψετε ότι θα έχουν εξαφανιστεί.

Ρίξτε μια ματιά, γιατί αμφιβάλλω αν θα προλάβετε να αντιδράσετε, αν δεν τα γουστάρετε αυτά τα πράγματα.

Και αναρωτιέμαι, γιατί περίμενε ο (Αναπληρωτής ΥΠΕΝ) Φάμελλος μέχρι τον Αύγουστο για μελέτη που υπάρχει από τον Φεβρουάριο? Κουτάλα ή εντολές? Και ΠΟΙΟΣ θα μπορέσει να αποκρυπτογραφήσει τα 2 dvd για να βγούνε σε διαβούλευση?  Ή είναι μόνο για τα μάτια? (Ρητορικό το ερώτημα, σαφώς και είναι μόνο για τα μάτια).

Όταν δω την μελέτη, θα ανεβάσω όλες τις λεπτομέρειες, ελπίζω να είναι πριν τα μέσα Οκτωβρίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: