Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Και η "Κοράκου Φωλιά", όπως και η υπόλοιπη Τήνος είναι ...χειροποίητη


Περιμένοντας την διαβούλευση, βλέπω τον χάρτη της ΡΑΕ για την Τήνο. Δείχνει το περίγραμμα του αιολικού "πάρκου" "Φωλιά" στην θέση "Κοράκου Φωλιά" κοντά στο στενό (πρέπει να είναι το κάτω πράσινο περίγραμμα), αλλά δεν δείχνει θέσεις. Η περιοχή έχει προϊστορία με τα αιολικά. Πριν μερικά χρόνια ανοίχτηκε αυτός ο χωματόδρομος, είχε κυκλοφορήσει ότι ήταν για την ΤΕΡΝΑ (Περιστέρης), αλλά προφανώς πριν πάρει την Τήνο η DAMCO (Κοπελούζος-Σαμαράς).


Μπορεί να μην μας λένε πού ακριβώς πάνε τα φουρφούρια ύψους 100+ μέτρων, αλλά η περιοχή είναι (όπως όλη η Τήνος) γεμάτη περιφράξεις από ξερολιθιές,  παλιές αναβαθμίδες και κελιά. Η πίεση τον 17ο αιώνα ήταν μεγάλη και ακόμα και τα πιο άγονα και δύσκολα κομμάτια του νησιού έχουν "δουλευτεί" για  μισό νάπο κριθάρι... Η Τήνος είναι χειροποίητη λόγω ...πείνας και Τουρκο-Βενετικών πολέμων που εμπόδιζαν την εισαγωγή δημητριακών.




Δεν χρειάζεται καν να πάτε στου Κοράκου την Φωλιά ... Όρια ιδιοκτησιών και πεζούλες φαίνονται στην δορυφορική εικόνα που αντέγραψα (η παραπάνω εικόνα, στην οποία σημείωσα περιφράξεις από ξερολιθιές (με κόκκινη γραμμή) και παλιές πεζούλες (με πράσινη γραμμή).  Η ροζ γραμμή είναι ο παλιός "δρόμος".  Κάποτε θα μάθουμε και που ακριβώς μπαίνουν τα αιολικά. Στην εικόνα, πάνω δεξιά, φαίνεται και κάτι που μοιάζει με προετοιμασία πλατώματος ("πλατείες" στην αιολική διάλεκτο) με την πρόσβασή του ("κλάδος" για τους ΑΠΕτεώνες).   Φαίνεται επίσης και ένα φωτοβολταϊκό "πάρκο" και η διασύνδεσή του.  Μου κάνει εντύπωση, επειδή ούτε αυτό φαίνεται στον χάρτη της ΡΑΕ. Διακριτική η ΡΑΕ... Εκτός εάν το εικονιζόμενο είναι μικρό φ/β στέγης...


Το να "κονομάς" δεν είναι κακό, απ' εναντίας. Κακό είναι να κονομάς σε βάρος του συνόλου χωρίς να προσφέρεις κάτι. Η καφετέρια προσφέρει καφέ. Τα ξενοδοχεία προσφέρουν ψυχαγωγία σε τουρίστες.  Τα φωτοβολταϊκά προσφέρουν ρεύμα, όταν έχει ήλιο, με κόστος 300 (ή και 500) ευρώ για κάθε χίλιες κιλοβατώρες, όταν το ρεύμα της ΔΕΗ κοστίζει 30, 40 ή 50 (συν το κόστος των μεταβλητών εφεδρειών).  Τα αιολικά το κάνουν με 90 ευρώ. Το 90 καταλήγει πιο ακριβό και από το 300 αφού το κουτουρού αιολικό ρεύμα είναι πιο δύσκολο και ακριβό να ενσωματωθεί στο δίκτυο.  Και για να μην σας παραμυθιάζουν με δήθεν υποχρεώσεις και δεσμεύσεις για ΑΠΕ, το έχουμε πετύχει το κριτήριο για τόσο % ρεύμα από ΑΠΕ εδώ και καιρό... Δεν γίνεται για τα "κριτήρια" ούτε για καμία οικολογία. Γίνεται για να πουλάνε οι Γερμανοί τα απούλητά τα τους με γενναία ποσοστά στους δικούς μας εργολάβους και μεσάζοντες.

Και να φανταστείτε ότι το 2001-2002 που απεικόνιζα "δρόμους" σε αεροφωτογραφία του 1997 (ή 98) είχα δει τον "δρόμο" που πήγαινε στο Στενό. Που να φανταζόμουν τόση "ανάπτυξη". Η "ανάπτυξη" μας ήρθε με τον ΓΑΠ, το Καστελόριζο και τον Νόμο Μπιρμπίλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: