Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Διαβούλευση για την νέα, την τρίτη κατά σειρά "Μελέτη" Περιβαλοντικών Επιπτώσεων, που κάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η κοινοπραξία Κοπελούζου/ENEL εξακολουθεί να προσπαθεί να βάλει αιολικά στην Τήνο (και στην Άνδρο, Πάρο και Νάξο). Σήμερα, θα αντιγράψω αποσπάσματα από διάφορα που έχουν ειπωθεί, από Τηνιακούς (ντόπιους και ξένους) και επισκέπτες, για το θέμα αυτών των αιολικών.

Τα αιολικά διαφημίζονται σαν "καλά" και "φιλικά" και "χρήσιμα" με καταιγισμό πληρωμένων παραμυθιών στα ΜΜΕ.. Αλλά, δεν είναι!  Η ενεργειακή χρησιμότητά τους αμφισβητείται όλο και πιο έντονα.  Τα περιβαλλοντικά τους δήθεν οφέλη είναι καταστροφικά όπου μπουν, χωρίς κάποιο όφελος κάπου αλλού. Δεν υποκαθιστούν λιγνίτη. Δεν μπαίνουν για την ενέργεια ή το περιβάλλον, αυτά είναι παραμύθια. Μπαίνουν για τις πολύ χοντρές επιδοτήσεις (που πληρώνουμε εμείς). 

 Σε μέρη όπως η Τήνος μάλλον θα κάνουν ζημιά στα νερά.  Δεν είναι βιώσιμα!  Υπάρχουν μόνο με υποχρεωτικές επιδοτήσεις που υπάρχουν με Υπουργικές αποφάσεις. Θέμα χρόνου να αντιστραφούν. Και τότε θα μας μείνουν ενθύμια, όπως στην Νότια Εύβοια, αφού δεν προβλέπεται καν αποξήλωση και αποκατάσταση.

Από τα τοπογραφικά που έδειξα φαίνεται ότι δεν παίρνουν απλώς 20-25 χωράφια (αν υποθέσσουμε ότι το ξέρουν οι ιδιοκτήτες), αλλά, μαζί με τις "πλατείες", τα μπαζώματα και τις προσβάσεις, 80 ή 100.  Ολόκληρες πλαγιές, στην φάτσα του νησιού. Πράγματα ύψους 100 μέτρων σε ένα νησί με μέσο όρο ύψους 300 μέτρα.  

1.  Τον Ιούνιο του 2014, ο τότε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Σαλταμανίκας, σε ημερίδα για τα αιολικά στο ΙΤΗΠ :

Χαρακτήρισε την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων αρχή μιας καταστροφικής αντιμετώπισης της Τήνου, που με πολύ αγώνα θα αποτραπεί.

Η ταυτότητα της Τήνου θα αλλοιωθεί από τέτοιες κατασκευές για να ωφεληθούν ιδιωτικά και μόνο συμφέροντα.

Ομόφωνη αντίδραση του Δήμου Τήνου, την ανάγκη προστασίας της Τήνου ως αξίας αισθητικής και ότι ενώ η ανάπτυξη ενδιαφέρει τους πάντες, δεν μπορεί να στηρίζεται στην υποθήκευση του μέλλοντος του νησιού. Ζημιές μη αναστρέψιμες στο μέλλον

2. Στην ίδια ημερίδα, ο καθηγητής υδρογεωλογίας Γεώργιος Στουρνάρας:

Τα προτεινόμενα αιολικά "πάρκα" δεν πρόκειται να καλύψουν ενεργειακές ανάγκες όπως αφήνεται να εννοηθεί. Θα συμβάλλουν στην διάβρωση και στην καταστροφή βαθμίδων, θα μειώσουν τοπικές βροχοπτώσεις, θα μειώσουν την εδαφική υγρασία , θα περιοιρίσουν το υδρογραφικό δίκτυο με την μερική στεγανοποίηση της λεκάνης απορροής και την μείωση της πρωτογενούς και δευτερογενούς κατείσδυσης (το πέρασμα του νερού της βροχής στο υπέδαφος)

3. Η Σύμβουλος Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ, στην ίδια ημερίδα:

 Αυξάνεται συνεχώς η αμφισβήτηση για να ενεργειακά οφέλη από τα αιολικά πάρκα, ενώ διατυπώνονται έντονες ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις από τη λειτουργία τους, οι οποίες, σε πρώτη φάση, είχαν σοβαρά υποτιμηθεί.

Εν όψει των σοβαρών δυσμενών επιπτώσεων της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο οικιστικό περιβάλλον, οι οποίες μάλιστα δεν έχουν ακόμα πλήρως διερευνηθεί από την επιστήμη, η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Τήνο αντίκειται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος
4. Η οικονομολόγος (και στέλεχος στην ΔΕΗ) Φλώρα Παπαδέδε στην ίδια ημερίδα:

Τα αιολικά, όταν δουλεύουν, "εγχέουν", και η "έγχυση" δεν είναι "ηλεκτροδότηση", αφού είναι τυχαία, μεταβλητή, και σε μεγάλες ποσότητες βλάπτει το δίκτυο μάλλον, παρά συμβάλει σε ηλεκτροδότηση.  Η Τήνος δεν χρειάζεται "ούτε ένα" αιολικό για την ηλεκτροδότησή της.

Τα αιολικά και οι ΑΠΕ, όπου μπαίνουν, διπλασιάζουν το κόστος του ρεύματος, χωρίς τα ίδια να ηλεκτροδοτούν.

5. Ο Αλέξανδρος Μαβής, από το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου:

Δεν αντικαθιστούν ορυκτά καύσιμα. Σε τοπικό επίπεδο καταστρέφουν το έδαφος και τη βιοποικιλότητα ενώ δημιουργούν ένα εκχερσωμένο, βιομηχανικό, ομογενοποιημένο τοπίο.  Επιβαρύνουν τους λογαριασμών ρεύματος όλων μας με επιδοτήσεις που καταλήγουν σε λίγους «επενδυτές» και στη γερμανική βιομηχανία.   Είναι κρίμα για πενιχρά και αβέβαια αντισταθμιστικά οφέλη, που άλλωστε είναι δικά μας χρήματα, να επιτρέψουμε την πρωτοφανή αυτή μη αντιστρέψιμη υποβάθμιση.

Την ίδια περίοδο, ξένοι, που μένουν μόνιμα ή είναι τακτικοί επισκέπτες στην Τήνο, υπέγραψαν κοινό σημείωμα με τίτλο ΕΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ  Τι πραγματικά σημαίνει για τους κατοίκους και τους επισκέπτες το ότι θα φτιαχτούν αιολικά «πάρκα» στην Τήνο . Είπαν ότι και παραπάνω, συν προσέθεσαν το θέμα της σοβαρής ενόχλησης και επιπτώσεις στην υγεία από τις λεγόμενες "χαμηλές συχνότητες" ήχου.

Τέλος, την ίδια περίοδο, ο Δήμος και 35 φορείς έστειλαν Υπόμνημα Εναντίωσης στην γεμάτη ψέματα επιστολή της ΕΛΙΚΑΣ ΑΕ (συμφερόντων Κοπελούζου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: